• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπιες οι απώλειες στη Wall Street μετά τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των νέων, απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

    O Dow Jones έκλεισε στις  30.772,79 μονάδες, με απώλειες -0,67%, ο  S&P 500  στις 3.801,78 μονάδες με πτώση -0,45% ενώ ο  Nasdaq στις 11.247,58 μονάδες με απώλειες μόλις -0,15%.

    Η αγορά είδε τον Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται κατά 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 1981, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 8,8%, με τις ανησυχίες να εντείνονται για την πορεία της οικονομίας.

    Μάλιστα η άνοδος έρχεται παρά το γεγονός πως η FED έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική άνοδο των βασικών της επιτοκίων από τους πρώτους μήνες του έτους.

    «Το ερώτημα αφορά το μετά. Τι γίνεται αν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση και όχι για την απόλυτη κορύφωση;», σχολίασε στο CNBC o Michael Gapen, επικεφαλής των οικονομικών στην Bank of America. H πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα εξαρτηθεί άμεσα από τις τιμές ενέργειας και πώς αυτές θα κινηθούν.

    Τα νέα στοιχεία φαίνεται να κλειδώνουν πλέον την νέα άνοδο κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης των βασικών επιτοκίων από τη FED, ενώ ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια άνοδο κατά 100 μονάδες βάσης.

    Παράλληλα, αυξάνεται ο φόβος στην αγορά γύρω από το αποτέλεσμα της σύσφιξης στην ανάπτυξη, με αναλυτές αν αρχίζουν πλέον να μιλούν για ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέσα στο έτος.  Νωρίτερα βέβαια, κάποιοι αμφισβήτησαν την αποφασιστικότητα της Fed, εν μέσω ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση.

    Οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού οδήγησαν την απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να σημειώσει νέα άνοδο την Τετάρτη, την ώρα που το αντίστοιχο  10ετές υποχώρησε, ωθώντας τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης μεταξύ των δύο στο μεγαλύτερο επίπεδό της από το 2000. Οι αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης θεωρούνται από πολλούς στη Wall Street ως ενδείξεις ότι βρίσκεται στον ορίζοντα μια ύφεση.

    Το 2ετές, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, διαπραγματεύτηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα σε περίπου 3,13%. Το 10ετές επιτόκιο αναφοράς, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σχεδόν 5 μονάδες βάσης στο 2,91%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν ανοδικά, με τα σημαντικότερα κέρδη να καταγράφει η Nike (1,37%). Πτωτικά έκλεισαν 21 μετοχές, ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε την ημέρα η Intel. Τις πιο ισχυρές πιέσεις από τις μετοχές του δείκτη δέχθηκαν οι UnitedHealth Group (-2,50%) και Boeing (-2,23%), ενώ στο -1,92% έκλεισε η μετοχή της αλυσίδας φαρμακείων Walgreens.



    ΣΧΟΛΙΑ