• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια κέρδη στην Ευρώπη ενόψει πιθανής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας


    Με ήπια κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, ύστερα από μία κερδοφίρα συνεδρίαση και στα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω της αισιοδοξίας που προκάλεσαν νέα στοιχεία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Την Κυριακή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Πεκίνο πρότεινε να μειώσει τις εισφορές για πολλά αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων, ως μέρος της εξασφάλισης συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, η οποία φέρεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα και στο πλαίσιο αυτού του Συμφώνου, οι Η.Π.Α. εξετάζουν το κατά πόσον θα εξαλείψουν τις κυρώσεις κατά πλειοψηφία, αν όχι όλες, που επιβάλλονται στα κινεζικά προϊόντα από το 2018.

    Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις συνομιλίες του με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Μετά τη συνάντησή του στο Βιετνάμ, ο Trump είπε ότι «ποτέ δεν φοβόταν να αποχωρήσει από μια συμφωνία» και ότι θα μπορούσε να έχει πράξει αναλόγως και στη περίπτωση της Κίνας, αν δεν είχε βρεθεί λύση.

    Πίσω στην Ευρώπη, με λιγότερο από ένα μήνα μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο αν θα υπάρξει τελικά Brexit – με ή χωρίς συμφωνία –  μέχρι την προθεσμία της 29ης Μαρτίου. Ως τελευταία εξέλιξη επί του θέματος αναφέρεται ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar  δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο, ότι η καθυστέρηση του Ιουνίου ήταν “πολύ πιθανή”, σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent, η οποία ανέφερε ως ανώνυμη πηγή μέλος του συμβουλίου.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,27%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,60%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,26% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,31%.



    ΣΧΟΛΙΑ