ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κέρδη 0,46% στις 725,41 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αρκετά απομακρυσμένος από τα υψηλά της συνεδρίασης στα οποία έφτασε να σημειώνει άνοδο 1,20% στις 730,81 μονάδες, στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλή στα 39,46 εκατομμύρια ευρώ, με πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ΜΛΣ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ και ΟΤΕ αξίας 3,25 εκατομμυρίων ευρώ.
Χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του (603,74 , +3,26%) έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 587,49 μονάδες και καταγράφοντας κέρδος 0,48%. Με διακυμάνσεις και συχνές εναλλαγές προσήμου κινήθηκε η πιο “βαριά” του κλάδου, Alpha Bank, κλείνοντας τελικά στο -0,50% (ΑΛΦΑ 1,382€). Σταθερά πτωτικά κινήθηκε από το μεσημέρι και μετά η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, διαγράφοντας τα κέρδη της τάξης του 5,92% που σημείωνε μέχρι τις 11:15 και κλείνοντας αμετάβλητη στο 1,40€, ενώ με κέρδη έκλεισαν Εθνική (ΕΤΕ 1,715€ +0,88%) και Eurobank (0,668€ +1,98%).
Έντονη μεταβλητότητα παρουσίασε και η μετοχή της τράπεζας Αττικής εν μέσω αυξημένων για τα δεδομένα της όγκων συναλλαγών, κλείνοντας στα 0,178€ και σημειώνοντας απώλειες -1,11%. Η εκλογή νέου προέδρου αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας, ύστερα από ανάκληση της απόφασης του βασικού μετόχου, ΕΦΚΑ, για σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας με ελαφρώς μειωμένη ορμή την ανοδική του πορεία, παρά τις αυξανόμενες αρνητικές θέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων και την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην τελική συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης αναφορικά με το νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, οι ελληνικές τράπεζες θα στοχεύσουν σε απομείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν στον εποπτικό μηχανισμό SSM, τα νέα τους χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την ελάφρυνση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Θετικό στοιχείο για την ελληνική αγορά αποτελεί και η συνεχιζόμενη βελτίωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της δεκαετίας να μειώνεται σήμερα στο 3,743% και της πενταετίας στο 2,594%, αγγίζοντας νέα ιστορικά χαμηλά.
Στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, υποστηρικτικά λειτούργησαν οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ (11,18€ +1,45%) και ΕΕΕ (30,75€ +0,56%), ενώ ξεχώρισε η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ με κέρδη 2,28% στο 1,618€. Ανοδικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ (1,818€ +1,56%), ΜΟΗ (21,80€ +1,16%), ΟΛΠ (16,70€ +0,97%), ΜΠΕΛΑ (14,90€ +0,95%), ΒΙΟ (3,18€ +0,63%), ΔΕΗ (1,654€ +0,49%), ΟΠΑΠ (8,84€ +0,45%), ΓΕΚΕΡΝΑ (4,98€ +0,40%) και ΓΡΙΒ (10,22€ +0,20%).
Με απώλειες έκλεισαν οι ΣΑΡ (7,04€ -3,03%), ΕΛΠΕ (8,47€ -0,94%), ΑΡΑΙΓ (7,90€ -0,63%), ΛΑΜΔΑ (6,48€ -0,61%), ΦΡΛΚ (5,02€ -0,59%), ΤΙΤΚ (19,60€ -0,51%), ΤΕΝΕΡΓ (6,47€ -0,46%), ΕΧΑΕ (4,325€ -0,35%) και ΜΥΤΙΛ (8,89€ -0,22%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γλυφάδα: Συνελήφθησαν τρεις άντρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Μαρία Σάκκαρη: Η τρυφερή ανάρτηση της για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – «My forever»
- Λέσβος: Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία οι τυροκόμοι λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής των ώριμων προϊόντων
- Χίος: Συνελήφθη οικιακή βοηθός που έδεσε και χτύπησε ηλικιωμένο στο κεφάλι στη Χίο


Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.