• Συνεντεύξεις

    Σοφία Βούλτεψη στο mononews: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια

    Σοφία Βούλτεψη

    Σοφία Βούλτεψη


    Θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εθνική ασφάλειά μας με όλα τα μέσα και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε φοβάται έχει σταλεί μεθοδικά προς πάσα κατεύθυνση δηλώνει η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, καθώς στην Τουρκία, σήμερα, δεν ακούγεται καμία φωνή λογικής.

    Η Βουλευτής της ΝΔ στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, στη συνέντευξή της στο mononews, προβλέπει ότι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Ερντογάν, δέσμιος της δικής του ακραίας ρητορικής, θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες.

    Ενώ, απαντώντας στις αιτιάσεις που ακούγονται εντός και εκτός Ελλάδος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την Κυβέρνηση,  υπογραμμίζει με νόημα πως ο ανθρωπισμός θέλει έργα, όχι λόγια.

    Και φέρνει ως παράδειγμα, την ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, όπως και τη μεγάλη εκστρατεία εντοπισμού παιδιών προσφύγων, που υλοποιήθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση

    Η συνέντευξη έχει ως εξής:

    • Σε λίγες μέρες διεξάγεται στην Πράγα η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αν τελικώς παραστεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, με δεδομένες τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας;

    Ο μόνος αρμόδιος να κρίνει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μελετά προσεκτικά κάθε επόμενη κίνησή του. Ήδη έχει πολύ μεθοδικά φροντίσει να ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε φοβάται.

    Έχει τις συμμαχίες της, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει τις εξοπλιστικές συμφωνίες της, έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, έχει τον λαό της. Θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εθνική ασφάλειά μας με όλα τα μέσα. Δεν κόβουμε τις γέφυρες, δεν καταφεύγουμε σε πολεμοχαρή ρητορική, αλλά και δεν υποχωρούμε από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Στην Πράγα, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί μπροστά στους συμμάχους μας, οι οποίοι είναι απόλυτα ενημερωμένοι.

    • Ο Πρωθυπουργός, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε δημοσίως, την έκφραση «επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων». Εκτιμάτε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν προς περαιτέρω κλιμάκωση ή υπάρχει τρόπος αποσυμπίεσης της κρίσης και ποιος μπορεί να είναι αυτός, με δεδομένες της ευθείες απειλές ακόμα και για νησιά μας, από το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας;

    Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση – σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον – από την πλευρά της Τουρκίας. Δυστυχώς, στην γειτονική χώρα δεν ακούγεται καμία φωνή λογικής. Όλοι υπερθεματίζουν και διαγκωνίζονται ποιος θα προβεί στην πιο επιθετική δήλωση.

    Στο παρελθόν ακούγονταν και κάποιες φωνές λογικής και αυτοσυγκράτησης. Σήμερα δυστυχώς όχι.

    Ασφαλώς βρισκόμαστε σε επιφυλακή έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα της διπλωματίας, αλλά συγχρόνως στέλνουμε το μήνυμα της ύψιστης επιφυλακής, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται αρραγές εθνικό μέτωπο χωρίς «ναι μεν αλλά».

    Χρειάζεται υπευθυνότητα και άμεση αντιμετώπιση όλων των fake news.

    • Οι Τούρκοι, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Μάλιστα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη γείτονα, κυκλοφορούν πληροφορίες για εκκίνηση αυτού που αποκαλείται «Καραβάνι του φωτός», της επιχείρησης να μετακινηθούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Ποια είναι η δική σας πληροφόρηση; Πόσο έτοιμο είναι το Ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει νέα μαζικά κύματα παράνομης εισόδου στα σύνορά μας, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά;

    Και στο ζήτημα του μεταναστευτικού βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Στον Έβρο και στα νησιά, το Λιμενικό, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινή μάχη σε όλα τα μέτωπα. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες.

    Ο Ερντογάν είναι δέσμιος της δικής του ακραίας ρητορικής.

    Δημιουργήθηκε στην Τουρκία η κυρίαρχη άποψη ότι οι Σύροι πρόσφυγες ευθύνονται για την φτώχεια, τον πληθωρισμό, την οικονομική κρίση. Ότι τάχα δουλεύουν ανασφάλιστοι, με φτηνά μεροκάματα, δεν πληρώνουν φόρους και γενικά, λόγω του προσφυγικού καθεστώτος που έχουν εξασφαλίσει, «κλέβουν» τις δουλειές από τους Τούρκους.

    Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να διώξει ένα εκατομμύριο Σύρους, τους οποίους προσπαθεί να μεταφέρει στην βόρεια Συρία, περιοχή όπου ο ίδιος με τον στρατό του επιχειρεί, προκαλώντας κύματα προσφύγων. Προσπαθεί δηλαδή να επαναλάβει στη βόρεια Συρία το έγκλημα του εποικισμού που διέπραξε και στην Κύπρο.

    Έχει φτιάξει εκεί σπίτια και άλλες υποδομές.

    Οι άνθρωποι, όμως, που έφυγαν από την Συρία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, δεν θέλουν να εγκατασταθούν σε μια τόσο στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Και αρνούνται.

    Γι’ αυτό, αν και είναι απόλυτα ενταγμένοι, τους αρπάζουν μέσα από τα σπίτια τους – κατά το πρότυπο των διωγμών κατά των Ποντίων, των Αρμενίων, των Μικρασιατών –και τους μεταφέρουν σε στρατόπεδα και στις φυλακές της Ανδριανούπολης, όπου δημιουργούν «αποθήκες» ανθρώπων.

    Και από εκεί τους μεταφέρουν στις νησίδες του Έβρου, προσπαθώντας παράλληλα να προκαλέσουν και συνοριακό επεισόδιο.

    • Μιας και μιλάμε για τον Έβρο, τι απέγινε με την υπόθεση των 38 προσφύγων και το «νεκρό κοριτσάκι», όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς σχολιάζετε την άρνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη-όπως ζητούσε η Κυβέρνηση- υπό το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρενέβη μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία και υπερασπίστηκε το κύρος της χώρας;

    Κανένα κύρος της χώρας δεν υπερασπίστηκε ο κ. Τσίπρας των ανοιχτών συνόρων, των ανοιχτών γραμμών με διάφορες ΜΚΟ και των γενικών προσκλητηρίων. Δυσφήμηση της χώρας έκανε. Αποδείχθηκε ότι η νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 αποτελούσε τουρκικό έδαφος και αν τον ακούγαμε θα είχε προκληθεί σοβαρό πρόβλημα.

    Αποδείχθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη οικογένεια τέσσερα παιδιά είχε δηλώσει πριν φθάσει στην Ελλάδα, τέσσερα παιδιά δήλωσε και στην Ελλάδα. Όλα ήταν fake news που κάποιοι κατασκεύασαν για να πλήξουν την Ελλάδα. Και ερωτώ τον κ. Τσίπρα και όλους τους άλλους: Αν ο Ερντογάν αποφάσιζε να στέλνει κάθε μέρα από 50 πρόσφυγες στις 64 νησίδες τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Να υποκύψει στους εκβιασμούς του;

    Επειδή λόγω της αρμοδιότητάς μου της Ένταξης πρέπει να συνεργάζομαι με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, θέλω για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι διατεθειμένη να συνεργαστώ με κανέναν που υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία και την εθνική μας ασφάλεια.

    Eπιπλέον, ο κ. Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος να παραδίδει μαθήματα ανθρωπισμού.

    Όλοι θυμόμαστε το αίσχος της Ειδομένης. Για να μην μιλήσω για την απάνθρωπη συμπεριφορά προς τα παιδιά.

    Αυτοί οι «ανθρωπιστές» είχαν αφήσει στους δρόμους της ενδοχώρας, στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου και στα αστυνομικά τμήματα 5.500 παιδιά.

    Πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη εκστρατεία εντοπισμού παιδιών και τα σώσαμε.

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ο ανθρωπισμός θέλει έργα, όχι λόγια.

    • Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξαν συνεχείς καταγγελίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο μεταναστευτικό; Τι απέγινε με αυτή την υπόθεση, και κυρίως, τι έχει αλλάξει σήμερα, για παράδειγμα στους όρους των διαγωνισμών και τις τιμολογήσεις στα συσσίτια προς τους πρόσφυγες;

    Την περίοδο εκείνη, όταν με ευθύνη της τότε κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργήθηκε μια άνευ προηγουμένη προσφυγική κρίση, η ΕΕ έδωσε χρήματα έκτακτης ανάγκης που δεν υπόκειντο σε κανέναν έλεγχο. Σήμερα, τα κονδύλια περνούν από έλεγχο και από την ΕΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    • Εκλέγεστε στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Είναι γνωστή η άμεση επαφή που εδώ και χρόνια, έχετε με τους πολίτες. Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονο που σας εκφράζουν, τι πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση; Για παράδειγμα, στο θέμα της ακρίβειας, της ενέργειας και του πληθωρισμού, πιστεύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασης, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην τσέπη νοικοκυριών και επιχειρήσεων;  

    Οι πολίτες στον Νότιο Τομέα έχουν τα ίδια προβλήματα με όλους.

    Η Ελλάδα, παρά την δημοσιονομική στενότητα αλλά και εντός των ορίων της, πρόσφερε τις περισσότερες ενισχύσεις για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις.

    Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.

    • Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «H κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο «ταΐζει» το μηχανισμό της αισχροκέρδειας με τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους». Και κάνει λόγο για «μία συνειδητή, στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν τολμά να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις που θα μειώσουν πραγματικά το κόστος της ενέργειας, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του καρτέλ». Τι απαντάτε; Είναι λύση η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει άλλο ένα αφήγημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλες οι χώρες με ανάλογο τρόπο ενισχύουν τους πολίτες τους.

    Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ, παρά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ο οποίος επιμένει σε συνεργασία με άλλες χώρες. Δεν υπάρχει ενίσχυση της αισχροκέρδειας.

    Υπάρχει ενίσχυση των πολιτών. Ούτε ισχύουν αυτά που λέει η αντιπολίτευση περί των άλλων χωρών.

    Ισπανία και Πορτογαλία έλαβαν την εξαίρεση, διότι δεν συνδέονται με το ευρωπαϊκό σύστημα παροχής αερίου.

    Ούτε ισχύουν τα περί κρατικοποίησης ενεργειακών εταιριών στις άλλες χώρες. Η Γαλλία κρατικοποίησε, αλλά η Γαλλία έχει πυρηνικά.

    Η εταιρία τους ήταν κρατική κατά 84%. Απλά πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και για τον σκοπό αυτό η εταιρία τους έπρεπε να είναι εξ ολοκλήρου κρατική. Η Γερμανία κρατικοποίησε την δική της εταιρία, διότι εξαρτάτο από το ρωσικό αέριο και θα χρεωκοπούσε.

    Ούτε ισχύουν αυτά που λέγονται περί φορολόγησης των υπερκερδών στις άλλες χώρες.

    Η Ιταλία το ανακοίνωσε, αλλά δεν το περιέλαβε στο διάταγμα του περασμένου Ιουνίου, εξαιρώντας την ΕΝΙ, για να μην καταρρεύσει λόγω έλλειψης ρευστότητας.

    Στη Γαλλία, το κοινοβούλιο δεν υπερψήφισε την σχετική διάταξη. Φτάνει πια με τα ψέματα για τα όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στο εξωτερικό.

    • Και το ΠΑΣΟΚ, πάντως, υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης πως το μεγαλύτερο ποσό των επιδοτήσεων στο ρεύμα προέρχεται από τα «υπερέσοδα» των εταιρειών, δεν είναι αληθής. Και πως πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας.

    Η Ελλάδα είναι τελικά η μόνη χώρα που εισπράττει από τα υπερέσοδα και ενισχύει το βαλάντιο των Ελλήνων.

    Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται συνεχώς με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά, αυτή η διαρκής ταύτιση δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει. Θα πρέπει να το κοιτάξουν – και στην περίπτωση των παρακολουθήσεων.

    Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους αγκαλιάσει τόσο ασφυκτικά, που θα τους… πνίξει.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα θέσω στην Λιζ Τρας το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα

     



    ΣΧΟΛΙΑ