• Συνεντεύξεις

    Γιώργος Φλωρίδης στο mononews: «Σε ημιελεύθερο καθεστώς και αγροτικές φυλακές η έκτιση ποινών για μικρομεσαίους παραβάτες»

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης


    Γυρίζοντας σελίδα στην ελληνική Δικαιοσύνη, με 2 νομοθετήματα σαρωτικών αλλαγών (οι Κώδικες βρίσκονται ήδη στη Βουλή, ο Δικαστικος Χάρτης στην τελική επεξεργασία του), ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παραχωρεί συνέντευξη  στο mononews και αντικρούει αιτιάσεις και αντιδράσεις του νομικού και επιστημονικού κόσμου.

    Σε φόντο παρατεταμένης υπολειτουργίας των δικαστηρίων και “λουκέτου” σε όλες τις δίκες του Δημοσίου  (λόγω της αποχής διαρκείας των δικηγόρων), ο κ.Φλωρίδης απαντά στα περί δημιουργίας “φυλακών- φυτωρίων νέων εγκληματιών” με τη συνύπαρξη βαρυποινιτών και  μικροπαραβατών,  αποκαλύπτοντας ότι ποινές 2 και 3 ετών θα δύναται να εκτίονται σε αγροτικές φυλακές ή σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

    Με τις υπό ψήφιση αλλαγές και τις αναστολές στις ποινές να γίνονται εξαίρεση και όχι κανόνας – συνεπώς περισσότεροι κρατούμενοι-  ο κ.Φλωρίδης λέει ότι και τότε “θα έχουμε στις φυλακές επίπεδα κρατουμένων  εύκολα διαχειρίσιμα”.

    Για την ακραία έξαρση της εγκληματικότητας ανηλίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεχωρίζει στα νέα μέτρα  τη θέσπιση του ποινικού αδικήματος της στρατολόγησης ανήλικων με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων ενώ αναφέρεται στην “πανστρατιάΥπουργών για να προετοιμαστούν νέα μέτρα αντιμετώπισης  της παραβατικότητας των ανήλικων.

    Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

    -Κύριε Υπουργέ, με τη φιλοσοφία του νέου Ποινικού Κώδικα “η αναστολή στην έκτιση των ποινών θα είναι εξαίρεση και όχι κανόνας”, ακόμα και για μικρές ποινές 2 και 3 ετών, δυνητικά είμαστε όλοι «υποψήφιοι» κρατούμενοι. Με δεδομένο, τη ραγδαία, μετά την ψήφιση των Κωδίκων, αύξηση των κρατούμενων και τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες στις φυλακές, αφενός πού θα φυλακίσετε τόσους μικροπαραβάτες και αφετέρου, πώς θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο μιας αντίστοιχης ραγδαίας αύξησης στις καταδίκες της χώρας μας για τις συνθήκες κράτησης , από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  συνοδευόμενες από υψηλά πρόστιμα;

    -Πρέπει να γίνει κατανοητό για ν’ αποφεύγονται και οι υπερβολές,  ότι το νομοσχέδιο δεν αυξάνει τις ποινές από το ύψος που σήμερα είναι για τα πλημμελήματα αλλά μειώνει τις αναστολές στην έκτιση των ποινών ώστε να μην μπορούν πχ οι δράστες των κλοπών , ν’ αφήνονται άμεσα ελεύθεροι γεγονός που ακυρώνει και τον προληπτικό αλλά και τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των ποινών.

    Επιπρόσθετα, προτεραιότητα της ποινικής μεταρρύθμισης είναι, οι ποινές κυρίως για πλημμελήματα μικρομεσαίας βαρύτητας, να εκτίονται και με εναλλακτικούς τρόπους και όχι αποκλειστικά με στέρηση ελευθερίας . Για το λόγο αυτό ενεργοποιείται και ενισχύεται σημαντικά ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας και επανέρχεται ο θεσμός της μετατροπής της ποινής σε χρηματική.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των φυλακών, θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια λάθος αντίληψη, που θέλει το ποινικό σύστημα μιας σύγχρονης δημοκρατίας να καθορίζεται από την ποσότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

    Η πρόβλεψη είναι, ότι και με την εφαρμογή των νέων ποινικών κωδίκων, θα έχουμε επίπεδα κρατουμένων, εύκολα διαχειρίσιμα. Ειδικότερα με την λειτουργία των φυλακών Δράμας, την αναδιοργάνωση των αγροτικών φυλακών αλλά και την κατασκευή  καταστημάτων κράτησης για την  έκτιση χαμηλών ποινών, όπου αυτό χρειάζεται, όχι μόνο δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά θ’ αναβαθμιστεί γενικότερα η ποιότητα διαβίωσης και αποσυμφόρησης στις ελληνικές φυλακές.

    Άλλωστε, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η πληρότητα των ελληνικών φυλακών το 2024 βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και αντίστοιχα σε πολύ καλύτερο επίπεδο επάρκειας συγκριτικά με άλλες περιόδους στη χώρα.

    Άρα δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος ευρωπαϊκής  καταδίκης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στη χώρα μας.

    -Αποκλείεται το ενδεχόμενο, ο μικροπαραβάτης που θα βρεθεί έστω για 30 μέρες στη φυλακή με βαρυποινίτες και με “γνωριμίες” άλλων μορφών εγκλημάτων, όταν αποφυλακιστεί να έχει τα εφόδια για να μετατραπεί σε μεγαλοπαραβάτη;

    -Αρχικά, οι μικροπαραβάτες έχουν την ευκαιρία έκτισης της ποινής τους μέσω της εναλλακτικής της κοινωφελούς εργασίας, που σήμερα αποτελείται από 130 πιστοποιημένους φορείς. Παράλληλα  υπάρχουν 1.520 φορείς (δήμοι, νοσοκομεία κά.) που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής τους.

    Τώρα, η συσχέτιση κράτησης μικροπαραβατών και βαρυποινιτών απαγορεύεται. Οι διατάξεις, του πρόσφατα τροποποιημένου Σωφρονιστικού Κώδικα, προβλέπουν διαφοροποίηση των συνθηκών κράτησης για κρατούμενους επί πλημμελημάτων  προκειμένου να μην αναμειγνύονται με βαρυποινίτες και να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση σε σύγχρονους τρόπους έκτισης, όπως κράτηση σε αγροτικές φυλακές ή σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

    -Ο δικαστικός χάρτης είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σας απέστειλε αντιπρόταση προκειμένου να υπάρξει μια μεταβατικότητα στις προβλεπόμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Συμφωνείτε στο σύνολο ή εν μέρει στα όσα σας προτείνει;

    -O νέος Δικαστικός Χάρτης βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης. Ενισχύουμε τη δομή και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία των Ελλήνων δικαστών και δικαστηρίων για να αυξήσουμε την ποιότητα και ταχύτητα των δικαστικών αποφάσεων. Η πρόταση μας, προϊόν εκτεταμένης μελέτης  για την ενοποίηση  του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων (αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες) είναι τομή για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού.

    Από κει και πέρα, κάθε τι που δεν ακυρώνει τον πυρήνα της μεταρρύθμισης και δεν αποσκοπεί ν’ αναστείλει την πραγματοποίηση της, μπορεί καλόπιστα να συζητηθεί. Το εγχείρημα είναι μεγάλο και η δημιουργική συμβολή όλων των συντελεστών απαραίτητη για να βάλουμε την ελληνική Δικαιοσύνη με αξιώσεις στον 21ο αιώνα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

    -Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης προϋποθέτουν περισσότερους δικαστές,  εισαγγελείς, δικαστικούς υπαλλήλους και αίθουσες ώστε να είναι εφικτή η εκδίκαση  περισσοτέρων υποθέσεων. Καταλήξατε σε αποφάσεις πάνω σε αυτό;

    -Σίγουρα η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και των  υλικοτεχνικών υποδομών της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων.

    Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπαιδευτική αναβάθμιση των δικαστών και εισαγγελέων, ιδίως των ειρηνοδικών που θα γίνουν πρωτοδίκες, προκηρύσσονται νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που άλλωστε έχουν το μεγαλύτερο έλλειμμα  προσωπικού στο χώρο της Δικαιοσύνης και οι οποίοι πλέον εκπαιδεύονται στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ολοκληρώνεται ο θεσμός της δικαστικής αστυνομίας, που θα βοηθήσει τη στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών .

    Τέλος, ο προγραμματισμός της ανέγερσης νέων υπερσύγχρονων  δικαστικών μεγάρων στον Πειραιά, στο Ηράκλειο και σ’ όλη την Επικράτεια, όπως και τα μεγάλα  έργα ψηφιοποίησης, είναι οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, που ήδη εξελίσσονται και που συνδυαστικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις θα εκπληρώσουν τις ανάγκες μίας νέας εποχής για τη Δικαιοσύνη.

    -Η παραβατικότητα ανηλίκων το τελευταίο διάστημα έχει λάβει μια ακραία σκληρή μορφή. Επεξεργάζεστε κάποια ρύθμιση και στο σκέλος που αφορά ενδεχόμενες ευθύνες των γονέων;

    παραβατικότητα των ανηλίκων έχει λάβει έντονες κοινωνικές διαστάσεις, απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και προετοιμάζεται δέσμη μέτρων αντιμετώπισης σε διυπουργική βάση επειδή αφορά συνδυαστικά τους τομείς της Παιδείας, της Οικογένειας, της Δικαιοσύνης και την Προστασία του Πολίτη.

    Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο συζητούμενο νομοσχέδιο των Ποινικών Κωδίκων υπάρχει ειδικό κεφάλαιο προβλέψεων για την προστασία των ανηλίκων, στο οποίο ξεχωρίζουν τα εξής:

    • Το αυξημένο πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α ΠΚ), εφαρμόζεται και σε κάθε έγκλημα που στρέφεται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του.
    • Θεσπίζεται το ποινικό αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
    • Αυστηροποιούνται οι ποινές εγκλημάτων βίας που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων ή τελούνται ενώπιον τους (άρθρα 312, 330, 333 ΠΚ άρθρα 6,7 Ν.3500/2006).
    • Υπάρχει πρόβλεψη νέων μέτρων αναμόρφωσης, παιδαγωγικού χαρακτήρα, για ανήλικους δράστες, όπως η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία ή η παρακολούθηση ειδικών εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων.
    • Τέλος, τα ανήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εντάσσονται στο προστατευτικό πλέγμα του  άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Πολάκης: Γραπτή δήλωση για την αποχή του από τη ψηφοφορία – Οι ενστάσεις μου στο νομοσχέδιο

    Τζορτζ Κούκης: Ο επιχειρηματίας πίσω από το success story της Temenos και το νέο πλήγμα στη μετοχή


    Αυτό είναι το «παλάτι» του Σπύρου Καρνέση στην Εκάλη

     



    ΣΧΟΛΙΑ