• Συνεντεύξεις

    Σ. Αναστασόπουλος (Πετσιάβας) στο mononews: Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ανατρεπτικές αλλαγές που έρχονται

    • Συνέντευξη στην Έφη Τσιβίκα

    Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Πετσιάβας ΑΕ, τ. πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου


    Σε μερικούς μήνες «κλείνει» έναν αιώνα λειτουργίας. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αντιξοότητες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, η Πετσιάβας ΑΕ επιβιώνει, επεκτείνεται, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής. Σήμερα, στη μετά μνημονίων εποχή, παραμένει μία υγιής και σταθερά κερδοφόρα εταιρεία, με ισχυρά αντανακλαστικά.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πετσιάβας ΑΕ, Σίμος Αναστασόπουλος, μιλάει στο mononews.gr για την πολυετή πορεία της, για τους μελλοντικούς στόχους της καθώς και για τις ανατρεπτικές αλλαγές που έρχονται στον επιχειρηματικό τομέα.

    Το 2020 η  «Πετσιάβας» κλείνει 100 χρόνια ζωής. Ποιος είναι ο απολογισμός και ποιο το προφίλ της εταιρείας σήμερα;

    Η ιστορία της Πετσιάβας αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής επιχειρηματικής ιστορίας.

    Ο Νικόλαος Πετσιαβας ξεκίνησε το 1920 με αντιπροσωπείες υφασμάτων για να επεκταθεί σε αντιπροσωπείες καλσόν, χημικών και βαφών για την κλωστοϋφαντουργία και μηχανημάτων.

    Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν οι πρώτες ύλες πλαστικών και από την δεκαετία του 1960 τα φάρμακα και αργότερα οι αρθροπλαστικές και τα είδη φαρμακείου.

    Στα εκατό χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας της η Πετσιάβας εξελίχθηκε από εταιρεία αντιπροσωπειών σε μια σύγχρονη εμπορική και βιομηχανική ανώνυμη εταιρεία, πάντα με οικογενειακό έλεγχο, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και γραφεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

    Σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε τρεις τομείς – Υγεία, βιομηχανικές πρώτες ύλες και Καταναλωτικά προϊόντα – παράγοντας, αντιπροσωπεύοντας και διανέμοντας μεγάλη γκάμα προϊόντων σε ένα διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο.

    Στη μακρά ιστορία της, η εταιρεία αντιμετώπισε τις δύσκολες εποχές πολέμων, δικτατοριών και προσφάτως μνημονίων αλλά και τις πολλαπλές αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις και τεχνολογικές εξελίξεις. Κατόρθωσε να επιβιώσει και να μεγαλώσει χάρη στην φιλοσοφία και στρατηγική των μακροπρόθεσμων συνεργασιών και την ικανότητα  να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής, παραμένοντας σταθερή στις αξίες και πεποιθήσεις της αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη και οραματική.

    Έτσι, με μικρά σκαμπανεβάσματα στις δύσκολες περιόδους, έχει σήμερα ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 16 εκατομμυρίων, με προσωπικό 140 ατόμων και σταθερή κερδοφορία.

    Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αντίξοου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις στην «Πετσιάβας» και πώς αντιμετωπίσατε τις δυσκολίες που προέκυψαν;

    Πράγματι, οι συνθήκες τα χρόνια των μνημονίων ήταν εξαιρετικά αντίξοες για την επιχειρηματικότητα. Η Πετσιάβας, όμως, λόγω της μεγάλης ιστορίας της, διαθέτει μεγάλη επιχειρηματική εμπειρία και συλλογική μνήμη.

    Η λογική των μακροπρόθεσμων συνεργασιών τόσο με τους προμηθευτές μας όσο και με τους ανθρώπους της εταιρείας λειτούργησε και αυτή τη φορά. Χωρίς μειώσεις μισθών και χωρίς απολύσεις, με την στήριξη των συνεργατών μας και περιορισμό λοιπών δαπανών, αποδεχθήκαμε την αναπόφευκτη μείωση του τζίρου και των κερδών μας για να διατηρήσουμε ακέραιο το εργασιακό μας δυναμικό και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επέτρεπαν να παραμείνουμε υγιείς και να προετοιμαστούμε για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαζόντουσαν με το τέλος της κρίσης.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Σε ποιον τομέα θα εστιάσετε και ποιες είναι οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθετε;

    Η Πετσιάβας διαθέτει οργάνωση που της επιτρέπει γρήγορα και θετικά να ανταποκρίνεται στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Με καθετοποιημένο οργανόγραμμα όσον αφορά την ανεξάρτητη λειτουργία των εμπορικών τμημάτων, συνέργειες στα logistics και την λογιστική υποστήριξη και κεντρική διοίκηση και χρηματοοικονομική διαχείριση έχουμε την δυνατότητα άμεσης δημιουργίας νέων τμημάτων και επέκτασης των υφισταμένων.

    Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η ψηφιοποίηση των πάντων και οι αλλαγές στα κοινωνικά και καταναλωτικά μοντέλα θα φέρουν στο άμεσο μέλλον ανατρεπτικές αλλαγές στον επιχειρηματικό χώρο. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε και παράλληλα επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην μεγέθυνση των μεγεθών μας. Οι προφανείς χώροι είναι τα φάρμακα και τα παραφάρμακα όπως γενικότερα και ο χώρος της Υγείας, αλλά ο περιορισμός του ανταγωνισμού στα χρόνια της κρίσης στους χώρους των προμηθευτών βιομηχανικών πρώτων υλών μάς δίνει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσουμε την απόφαση παραμονής μας στο χώρο και να διευρύνουμε το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών μας.

    Η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πώς σχολιάζετε την εντεινόμενη κινητικότητα στον ευρύτερο κλάδο, με νέες επενδύσεις και  «κυοφορούμενα» deals;

    Η φαρμακοβιομηχανία έχει αναγνωριστεί σε όλες τις πρόσφατες μελέτες σαν ένας από τους πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την χώρα μας. Με σχετικά πρόσφατες επενδύσεις και αναγνωρισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, τα ελληνικά φάρμακα ξεπερνούν το ανταγωνιστικό έλλειμμα της χώρας και έχουν ισχυρή ζήτηση στις διεθνείς αγορές.

    Παράλληλα η αναβάθμιση της «επενδυσιμότητας» της Ελλάδας αναμένεται να δημιουργήσει τάσεις ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παραμένει η αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος. Στο δικό μας χώρο όμως, η φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας με βασική και απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης, καθόσον τα σημερινά επίπεδα, που καθορίστηκαν τελείως αυθαίρετα στα χρόνια των μνημονίων, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και οδηγούν σε απαράδεκτα και άδικα rebates και clawback, που εξουθένωσαν τις εταιρείες και τις οδήγησαν σε οριακό σημείο λειτουργίας.

    Ασφαλώς, η αναμενόμενη ανάπτυξη προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών στον ευρύτερο χώρο της Υγείας και θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε επενδύσεις σε τομείς που υπερβαίνουν το παρόν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, για να αποφύγουμε όμως δυσάρεστες εκπλήξεις στο χώρο των φαρμάκων θα πρέπει η πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τις πολλαπλές προειδοποιήσεις της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και να αναπροσαρμόσει άμεσα το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι αναμένονται επενδύσεις στο χώρο του   φαρμάκου από  17 εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έχουν καταθέσει αναπτυξιακά σχέδια στα αρμόδια υπουργεία.  Είναι η «Πετσιάβας» μία από αυτές; Αν όχι, ποιο θα ήταν το κίνητρο έτσι ώστε να προχωρήσει η εταιρεία σε επενδύσεις;

    Όλες οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την ασφάλεια των φαρμάκων.

    Πέρα από αυτό, η διαμόρφωση υγιούς αγοράς όπως περιέγραψα ανωτέρω θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της εγχώριας βιομηχανίας με τις πολυεθνικές εταιρείες για την παραγωγή στην Ελλάδα και αυτό θα σημαίνει επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλαπλές και καλά πληρωμένες νέες θέσεις εργασίας.

    Φαίνεται ότι η χώρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την οικονομική ανάταξη και την οριστική απομάκρυνση από την οικονομική κρίση. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι άμεσες κινήσεις που θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τη χώρα;

    Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή πολιτική βούληση για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Φαίνεται δε ότι υπήρχε και ικανή προετοιμασία για την εκκίνηση της διαδικασίας αναβάθμισης της οικονομίας και σε αυτή την κατεύθυνση η μείωση των φορολογικών συντελεστών και οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία κρίνονται θετικές όσο και απολύτως απαραίτητες.

    Το στοίχημα θα κριθεί από την επιτυχία της προσπάθειας ανάκτησης της αξιοπιστία της πολιτείας και της οικονομίας. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί και η προσπάθεια μας για την ανάκτηση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

    Ένα αναπτυξιακό Σχέδιο, που δεν θα περιορίζεται στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης, αλλά θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα και ορόσημα υλοποίησης, θα αποτελέσει ισχυρό σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα πραγματικά έχει την βούληση να υποδεχτεί άμεσες ξένες επενδύσεις και πιστεύω ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των επενδυτών θα επιταχύνεται εκθετικά όσο υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και ανταποκρινόμαστε στις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας.



    ΣΧΟΛΙΑ