• Συνεντεύξεις

    Γ. Βερνίκος: Σχέδιο ταχείας ανάπτυξης και επενδύσεων από τις 7 Ιουλίου

    • Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη
    Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδας

    Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδας


    Την ανάγκη εφαρμογής ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, όπως αυτό που προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, με τη συμμετοχή όμως όλων των παραγωγικών τάξεων, επισημαίνει με συνέντευξη του στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος.

    «Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο ταχείας ανάπτυξης και επενδύσεων, το οποίο να εξισορροπεί τις αντικρουόμενες τάσεις που υπάρχουν στην κοινωνία», αναφέρει ο κ. Βερνίκος.

    Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει να έχουν στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη της οικονομίας.

    Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρόεδρος της ΟΚΕ επεσήμανε ότι χρειάζεται ένας έντιμος διάλογος μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων για το τι είναι τελικά ωφέλιμο για την κοινωνία, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος δεν θα θιγούν τα επαγγελματικά σκάφη από την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αλίμου.

    Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος εκπόνησε ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση υιοθέτησε κάποια από τις προτάσεις σας;

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ κρίσιμη θέση, ιδιαίτερα μετά τα μνημόνια που υποβαθμίστηκε ο κοινωνικός διάλογος. Υπάρχει ανάγκη για την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου με ευρεία συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωσή του.

    Η ΟΚΕ, ανταποκρινόμενη στην εθνική μας επιταγή, εκπόνησε αυτό το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε το Φεβρουάριο του 2018. Ήταν αποτέλεσμα διετούς διαλόγου μεταξύ εικοσιτεσσάρων φορέων.

    Η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στο σχεδιασμό των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική δικαιοσύνη (βασικοί άξονες και κανόνες).

    Αυτό έγινε ευρέως αποδεκτό από τα πολιτικά κόμματα και αποτελεί και τη βάση όλων των πολιτικών οικονομικών σχεδίων που ανακοινώνονται. Βέβαια τα πολιτικά κόμματα έχουν τις δικές τους προτεραιότητες κι έχει μεγάλη σημασία το πως εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο, έχουν κοινή αποδοχή, είτε μιλάς για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης, είτε για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, είτε για την απλοποίηση της νομοθεσίας, είτε για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, είναι θέματα τα οποία έχουν τη συναίνεση. Το ζήτημα είναι πως τα εξειδικεύεις και πως τα εφαρμόζεις. Γιατί και το καλύτερο σχέδιο, εάν δεν το εφαρμόζεις σωστά, τελικά δεν λειτουργεί.

    Έχουμε Εθνικό Σχέδιο, για το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και στα προγράμματα τους υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά βέβαια αυτό δεν εξασφαλίζει την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που προτείνουμε.

    Πρέπει να καταλάβουμε ότι στη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να συνδυάσεις και την ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων και την προάσπιση της δημοκρατίας, ιδίως όταν βρίσκεσαι σε εποχή με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

    Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο ταχείας ανάπτυξης και επενδύσεων, το οποίο να εξισορροπεί τις αντικρουόμενες τάσεις που υπάρχουν στην κοινωνία.

    Ποιοι είναι οι κεντρικοί αναπτυξιακοί στόχοι που περιλαμβάνει το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΟΚΕ;

    Οι στόχοι του Σχεδίου της ΟΚΕ είναι:

    -Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης.

    -Η προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    -Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας.

    -Η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφάλαιου και η προσαρμογή δεξιοτήτων στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    -Η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

    -Η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με ξεκάθαρους κανόνες και σαφείς τρόπους, που θα επιτρέπουν το συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.

    Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές της 7η Ιουλίου προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων;

    Οι πρωτοβουλίες είναι γνωστές και για να υλοποιηθούν θα πρέπει ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη της οικονομίας. Εάν την επόμενη μέρα των εκλογών έχουμε μια νέα κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει, ήδη από τη σύνθεσή της, να δώσει το μήνυμα, ότι μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το στόχο για επενδύσεις και ανάπτυξη με αξιοκρατικό τρόπο. Η αξιοκρατία αποτελεί ζητούμενο, ιδιαίτερα από τους νέους. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες που έχουν πάει στο εξωτερικό, για να επιστρέψουν, ζητούν αξιοκρατία.

    Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών εντός Αυγούστου, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου;

    Δεν με προβληματίζει για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι ότι είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κυβέρνηση και ο δεύτερος ότι σε κάθε περίπτωση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα λειτουργήσει, ώστε οι εκλογές να γίνουν σ’ έναν καταλληλότερο χρόνο.

    Είναι εφικτή η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων;

    Αλλαγές τέτοιου είδους είναι δύσκολο να γίνουν και το «σεντόνι» στενό, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Παρόλα αυτά, εάν υπάρξει μια πνοή προς την ανάπτυξη, την κανονικότητα και τα αυτονόητα κι αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα τελείως διαφορετικό επενδυτικό κλίμα, θα μπορούσαν να μειωθούν τόσο οι φόροι, όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν πρέπει να υπάρχουν και ψευδαισθήσεις.

    Οι επιχειρήσεις κατάφεραν ν’ απορροφήσουν την αύξηση κατά 10% του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανήλθε στα 650 ευρώ; 

    Το θέμα του κατώτατου μισθού είναι πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων. Καμία μονοθεματική ερώτηση δε λύνει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει μισθωτός που να μην επιθυμεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά δεν υπάρχει και επιχειρηματίας που να μην είναι σκεπτικός γι’ αυτό το θέμα. Χρειάζεται ένας έντιμος διάλογος για το τι είναι τελικά ωφέλιμο για την κοινωνία. Προσωπικά θα επιθυμούσα στο τέλος κάθε επιστημονικού διαλόγου το κέντρο βάρους να είναι υπέρ των μισθωτών.

    Υπάρχει μια αλήθεια που αποκρύβεται: Η μείωση της ανεργίας είναι αλληλένδετη με τα μισθολογικά θέματα. Είναι εμφανές ότι ο καθένας ερμηνεύει τα νούμερα από τη δική του οπτική γωνία. Εάν δεν είχε μειωθεί ο κατώτατος μισθός, θα ήταν αδύνατο να μειωθεί η ανεργία σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης.

    Κανονικά ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι τυχαίων συζητήσεων. Ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένος και έχει υπονομευτεί. Μεταξύ των μεθόδων που έχουν προταθεί είναι ο κατώτατος μισθός να είναι το μισό του μέσου μισθού. Θα μπορούσε να δοθεί και κάποιο επιπλέον ποσό σαν μπόνους στον εργαζόμενο, όμως το τελικό ποσό δεν θα πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Η τελική διαπραγμάτευσή του πρέπει ν’ ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους.

    Ακόμη σήμερα γίνονται προσλήψεις με κατώτερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το ύψος του κατώτατου μισθού αφορά ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων, αλλά δίνει κατεύθυνση. Οι υπόλοιποι μισθοί διαμορφώνονται με βάση την οικονομική πραγματικότητα.

    Με δεδομένη την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αλίμου, τα επαγγελματικά σκάφη θα αναγκαστούν να βρουν άλλη «στέγη». Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορα μέρη, ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη επιλογή για χωροθέτηση νέας μαρίνας; Θα πληγεί ο κλάδος εξαιτίας αυτής της αλλαγής;

    Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν τα επαγγελματικά σκάφη από την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αλίμου. Βέβαια δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που θεσμικά κατοχυρώνεται κάτι τέτοιο. Για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι ούτε αυτή η μαρίνα είναι επαρκής για τον αριθμό των επαγγελματικών σκαφών που υπάρχουν.

    Μεγάλα έργα υποδομής δεν είναι εύκολο να γίνουν, κυρίως λόγω των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Μαρίνες δεν γίνονται εύκολα γιατί δεν είναι ανταποδοτικές και υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί βραχυχρόνια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι σε ανάπτυξη και είναι απαραίτητο οι υποδομές να βελτιώνονται συνεχώς μέσω της διενέργειας επενδύσεων, σε διαφορετική περίπτωση θα μένουμε στάσιμοι και θα υποχωρούμε.



    ΣΧΟΛΙΑ