• Συνεντεύξεις

    Αριστοτελία Πελώνη στο mononews: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις προεκλογικές σειρήνες, ούτε σε στείρο ανταγωνισμό υποσχέσεων

    Αριστοτελία Πελώνη

    Αριστοτελία Πελώνη


    Η Κυβέρνηση τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και παρά τις επάλληλες κρίσεις, με σκληρή δουλειά, σχεδιασμό και προωθώντας μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο κράτησε όρθια την κοινωνία αλλά μπόρεσε να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει την ανεργία , να αυξήσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, να αλλάξει την εικόνα της χώρας, μοιράζοντας το μέρισμα της ανάπτυξης δίκαια με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους.

    Αυτό τονίζει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα. Αριστοτελία Πελώνη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι μεγάλο όπλο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αξιοπιστία της, γεγονός που από τη μια δεν θα την οδηγήσει σε παροχές που δεν αντέχει η οικονομία, τινάζοντας στον αέρα τις θυσίες των πολιτών, και από την άλλη φέρνει τη χώρα πολύ κοντά στον στόχο της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας.

    Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις προεκλογικές σειρήνες, ούτε σε στείρο ανταγωνισμό υποσχέσεων, διαμηνύει με νόημα.

    Παράλληλα, η στενή συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι τίποτε απ΄ αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία τρεισήμισυ χρόνια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και πως οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα κρίνουν ποια παράταξη και ποιος αρχηγός είναι ο κατάλληλος να κρατήσει το τιμόνι της χώρας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.

    Η κάλπη είναι μία και είναι εθνική κάλπη. Θα πάμε την πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να μη γυρίσουμε πίσω και να υπάρχει προοπτική για την σταθερότητα της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και ότι η αυτοδύναμη ΝΔ εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας, απαντά στα διάφορα προεκλογικά και μετεκλογικά σενάρια.

    Η κα. Πελώνη στην ίδια συνέντευξη, αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις απειλές Ερντογάν αλλά και τις προοπτικές του διαλόγου με την Τουρκία, σχολιάζει τις αιτιάσεις περί φίμωσης της ΑΔΑΕ και του επικεφαλής της κ. Χρήστου Ράμμου, καθώς και την τοποθέτηση Τσαπανίδου στη θέση της Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντά και στο ερώτημα για πιθανή εκ νέου ανάληψης από την ίδια της θέσης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη

    Η Κυβέρνηση τονίζει ότι με πράξεις περιορίζει το «αποτύπωμα» της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη, η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη», για υπερκέρδη των παρόχων στο ηλεκτρικό ρεύμα και των διυλιστηρίων, προτάσσοντας το γεγονός ότι «το 2023 βρήκε την Ελλάδα με 20 συνεχόμενες μέρες στην ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του αερίου διεθνώς υποχωρεί». Εκτός από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, επεξεργάζεστε και περαιτέρω παρεμβάσεις; Κι αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

    Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί από την αρχή σχεδόν της θητείας της μόνο κρίσεις. Κρίσεις εξωγενείς, διεθνείς, μια πανδημία και μια ενεργειακή/πληθωριστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που τέσσερα χρόνια πριν θα φάνταζαν ως αδιανόητες. Και όχι μόνο ενέσκηψαν, αλλά συνδυάστηκαν! Από την πρώτη στιγμή απέδειξε ότι είναι στο πλευρό της κοινωνίας και της οικονομίας, έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας για τους πολίτες. Με ορθολογικό και νοικοκυρεμένο τρόπο, εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα ισορρόπησε με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων προκειμένου να μείνουν όρθιες. Πλησιάζοντας προς την εξάντληση της θητείας, εκτιμώ ότι αξίζει να δούμε τη μεγάλη εικόνα μίας κυβέρνησης που και τους φόρους μείωσε, και το κόστος της ακρίβειας περιόρισε και τους αδύναμους στήριξε και στηρίζει και τις επιχειρήσεις βοήθησε. Και η οποία έκανε πράξη όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

    credit: Δημήτρης Παμαμήτσος/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

    –Ο Πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά προαναγγείλει αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον η ΝΔ ξαναγίνει κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες και για νέο ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις και στο δημόσιο. Είναι δημοσιονομικά εφικτές ανάλογες κινήσεις; Με το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα ποιων μεταρρυθμίσεων συνδυάζονται; Και τι απαντάτε σε αυτούς οι οποίοι κάνουν λόγο για παροχές που θυμίζουν άλλες, καταδικασμένες εποχές;

    Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι παρά τις επάλληλες κρίσεις όχι μόνο κράτησε όρθια την κοινωνία αλλά και μπόρεσε να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει την ανεργία , να αυξήσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Ταυτόχρονα όμως  τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και μοιράζει το μέρισμα της ανάπτυξης δίκαια με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Και αυτό δεν το έγινε τυχαία. Το κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά,  σχεδιασμό και φυσικά προχωρώντας σε  σειρά μεταρρυθμίσεων.

    Σε καμία περίπτωση δεν προχωράμε σε παροχές που δεν αντέχει η οικονομία. Άλλωστε, το μεγάλο όπλο αυτής της Κυβέρνησης είναι η αξιοπιστία της κάτι που μας έχει οδηγήσει στο να είμαστε πλέον πολύ κοντά στον στόχο της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο αυτό το στόχο ούτε φυσικά να τινάξουμε στον αέρα όσα έχουν γίνει με τις θυσίες όλων των πολιτών στον αέρα. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις προεκλογικές σειρήνες, ούτε σε στείρο ανταγωνισμό υποσχέσεων.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν προεκλογικά, δεν είναι ως Πρωθυπουργός και δεν θα είναι και στο μέλλον ως νικητής των εκλογών ποτέ θιασώτης τέτοιας λογικής.

    –Ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επικείμενες εκλογές και τη σημασία της ψήφου την πρώτη Κυριακή. Θεωρείτε βέβαιη την προσφυγή στην επαναληπτική κάλπη και την αυτοδυναμία μετά από αυτή; Αποκλείετε το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία για τρίτη φορά, εφόσον τα εκλογικά ποσοστά και οι επιλογές των κομμάτων το επιβάλλουν; Γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως ζητά και μεγάλο ποσοστό των πολιτών στις δημοσκοπήσεις; Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στη βάση συγκεκριμένης μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας, ώστε να μην επιμηκυνθεί η περίοδος «ακυβερνησίας»;

    Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι μία, απλή και αυτονόητη. Η κάλπη είναι μία και είναι εθνική κάλπη. Θα πάμε την πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να μη γυρίσουμε πίσω και να υπάρχει προοπτική για την σταθερότητα της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και ότι η αυτοδύναμη ΝΔ εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας. Τίποτε απ΄ αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία τρεισήμισυ χρόνια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα κρίνουν ποια παράταξη και ποιος αρχηγός είναι ο κατάλληλος να κρατήσει το τιμόνι της χώρας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.

    Η Τουρκία, σε καθημερινή βάση, εξαπολύει δημόσιες απειλές εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η απάντηση, διπλωματική και επιχειρησιακή, είναι δεδομένη, στη βάση του διπόλου της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας. Ωστόσο, οι πολίτες αναρωτιούνται αν είναι μονόδρομος το θερμό επεισόδιο, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με δεδομένες και τις πρόσφατες διαρροές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, σύμφωνα με τις οποίες «τα προβλήματα με την Ελλάδα δεν μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα». Δεν προδικάζουν αυτές οι τοποθετήσεις μια συγκρουσιακή επιλογή της γείτονος;

    Οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας επιδίδονται εδώ και πολύ καιρό σε πλειοδοσία επιθετικών δηλώσεων και σε ρητορικές ακρότητες που δεν συνάδουν με γειτονική και σύμμαχο χώρα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον κατήφορο δηλώσεων. Η Ελλάδα είναι δύναμη νομιμότητας, σοβαρότητας και αυτοσυγκράτησης. Η Ελλάδα ούτε προκαλεί, ούτε απειλεί. Είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και αυτό της αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε να το καταλάβει και η Τουρκία και να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα που δεν είναι μόνο σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, αλλά και κράτος-μέλος της Ε.Ε. με πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, αλίμονο αν δεχθούμε ότι έχουν εξαντληθεί τα μέσα της διπλωματίας. Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε τις απειλές, ούτε τον διάλογο – διάλογο με σαφές και προσδιορισμένο πλαίσιο, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Διάλογος με το παράλογο, όμως, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει.

    Η Κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα. Από την άλλη, από την αντιπολίτευση, διατυπώνονται αιτιάσεις περί «μυστικού διαλόγου» με την Τουρκία. Τι συζητούν ο κ. Καλίν και η κα. Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού;

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Το να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, ο οποίος είχε ατονήσει, είναι χρήσιμο. Και, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις, αλλά ανοικτές σε γόνιμες επαφές.

    — Η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία, με επίσημες δηλώσεις, επιχειρεί να επεκτείνει την αιτία πολέμου (casus belli) και πέραν του Αιγαίου. Κατ’ αρχήν, συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου- Ακάρ επέκταση της απειλής; Δεν αναστέλλουν στην πράξη τον προγραμματισμό στην εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος; Τι απαντάτε στο επιχείρημα περί σταδιακής «φινλανδοποίησης» της χώρας, με περιορισμένη κυριαρχία στην πράξη;

    Κύριε Σερέτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η  Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για την άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων της. Αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις απειλές, αποδομεί όπως και όπου χρειάζεται τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, έχει διαμορφώσει και ενισχύσει ένα σημαντικό πλέγμα συμμαχιών, έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και έχει καταστήσει σαφείς τους κινδύνους αυτής της συμπεριφοράς για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, αλλά και αυτοπεποίθησης που προχωρά το σχέδιό της. Σας θυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΝΔ ύστερα από πολλά χρόνια καθυστέρησης, άρχισαν για πρώτη φορά έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά το σχέδιό της να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

    — Προσπαθεί η Κυβέρνηση να «φιμώσει» τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο; Υπάρχει «συνταγματική εκτροπή από Μητσοτάκη- Ντογιάκο» και «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης»; Πως θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού «όλα στα φως» για τις καταγγελλόμενες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με δεδομένους τους περιορισμούς στην άρση του απορρήτου, ακόμα και μετά από την υπερψήφιση του νέου νόμου από τη Βουλή;

    Ανεξάρτητη δικαιοσύνη σημαίνει σεβόμαστε τις αποφάσεις και δεν ενεργούμε επιλεκτικά. Ο νέος νόμος θέτει μία εύλογη ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας και του δικαιώματος ενημέρωσης του υποκειμένου ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές.

    Πως είδατε την επιλογή της κας. Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ; Αποπνέουν οι πρώτες της τοποθετήσεις συμβολή στην γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και τεκμήρια;

    Δεν έχω ακόμα αποκρυσταλλώσει πολιτική άποψη επί των τοποθετήσεων της κ. Τσαπανίδου, καθώς δεν έχω ακόμα επαρκές δείγμα της δημόσιας παρουσίας της. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε πιο σαφή εικόνα του στίγματος του λόγου της. Μέχρι τώρα περισσότερη συζήτηση γίνεται για εκείνην, παρά από εκείνην. Σε κάθε περίπτωση, ως γυναίκα, δημοσιογράφος και ως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της εύχομαι δύναμη και υπομονή.

    Αν και είναι αυτονόητο ότι αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού, θα θέλατε να είστε εκ νέου Κυβερνητική Εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο;

    Έχω υπηρετήσει ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος στο παρελθόν. Στον προεκλογικό αγώνα δίνουμε τη μάχη όλοι και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε απ΄ οποιαδήποτε θέση.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Όσοι φωνασκούν πως θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά θα προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα

    Μητσοτάκης: Πάνω από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    ΝΔ για Παππά: Και ο Καλογρίτσας έχει μιλήσει για τσάντες με λεφτά, γιατί δεν τον έχει μηνύσει



    ΣΧΟΛΙΑ