• ΑΓΟΡΕΣ

    Η σκιά της Fed θα πέσει στην ΕΚΤ μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων της Λαγκάρντ

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιμένει ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει πρώτη τις μειώσεις των επιτοκίων – ωστόσο η μετέπειτα πορεία της πολιτικής της μπορεί ενδεχομένως να διαμορφωθεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

    Οι τάσεις που επηρεάζουν την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνήθως δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σχεδόν άμεσα τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες – και μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό, το εμπόριο και άλλους δείκτες. Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε άλλες χώρες δεν μπορούν πραγματικά να ξεφύγουν από την επιρροή της Fed όταν αξιολογούν την τύχη των δικών τους οικονομιών.

    Για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν πότε, πόσο γρήγορα και σε τι ποσοστό θα μειώσουν τα επιτόκια, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ – ακόμα κι αν τονίζουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία.

    «Η ΕΚΤ μπορεί σίγουρα να κινηθεί πριν από τη Fed», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank.

    «Είναι πιο δύσκολο το να φανταστεί κανείς ότι οι πολιτικές θα αποκλίνουν για μεγαλύτερο διάστημα – ας πούμε εννέα μήνες και πάνω – γιατί τελικά, ό,τι κι αν καθοδηγεί τις αποφάσεις της Fed θα επεκταθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσει και τη ζώνη του ευρώ.»

    ECB Seen Cutting Rates Faster Than Fed | Investors are betting on marginally more monetary easing in Europe
    Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από την Fed

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα.

    Ενώ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην άποψη ότι θα θελήσουν να διατηρήσουν την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις.

    Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει πιθανότατα σε τέσσερις μειώσεις φέτος, ενώ δεν έχουν καταλήξει για το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, αφού ο Πάουελ επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού.

    Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη του κύκλου αύξησης επιτοκίων από τον Πάουελ, η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτα ανθεκτική, καθώς οι εργοδότες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με γρήγορο ρυθμό. Εάν διατηρηθεί αυτή η δυναμική, θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία απέφυγε οριακά την ύφεση τον χειμώνα.

    «Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια παροδική αύξηση», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια. «Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκια μας μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς το 2%».

    Πρόσφατες εκθέσεις έδειξαν σημάδια έναρξης της ανάκαμψης στην Ευρώπη, με τους διαχειριστές αγορών να προβλέπουν ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται επίσης. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ των 20 χωρών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ, φτάνοντας στο 2,4%.

    US Economy Has Outpaced the Euro Area Since the Pandemic
    Η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε την ευρωζώνη μετά την πανδημία

    Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν σε επίπεδα κάτω του 2% ήδη από τον Αύγουστο και κατά μέσο όρο μόλις 1,4% το 2025. Η πρόβλεψη της ίδιας της ΕΚΤ κάνει λόγο για ρυθμό 2% το επόμενο έτος.

    «Έχοντας κάνει λάθος στο παρελθόν για το εύρος της πίεσης του κόστους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς ο κύκλος χαλάρωσης ξεκινά», έγραψε σε σημείωμά του ο Jamie Rush της BE.

    «Αλλά εξακολουθεί να είναι λογικό να περιμένουμε βαθιές μειώσεις των επιτοκίων φέτος». Προβλέπει τέσσερα βήματα, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

    Η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να αποκλίνει από τη Fed – όταν μείωσε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015 και ξανά τον Μάρτιο του 2016, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινούσε μια τριετή περίοδο αυξήσεων.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχει ήδη δείξει τον δρόμο στον τρέχοντα κύκλο, με μια απροσδόκητη μείωση του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο, με σκοπό να αποτρέψει την άνοδο του ελβετικού φράγκου.

    Οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχετικά με το ποιο θα ήταν το συνολικό αποτέλεσμα μιας απόκλισης μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed.

    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις – το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα και να αποτελέσει επιπλέον κίνδυνο μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών.

    Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, προειδοποιεί ότι η διατήρηση μιας πιο αυστηρής από την αναμενόμενη πολιτικής της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη να προχωρήσουν σε περισσότερες περικοπές από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά.

    «Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να διαψευστούν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο αυστηρές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως», δήλωσε. «Τελικά η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει την ανάγκη για πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων».

    Inflation Has Slowed More in the Euro Area Than in the US
    Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο στη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις ΗΠΑ

    Οι επενδυτές ήδη τοποθετούνται για απώλειες στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Στην αγορά options, σύμφωνα με στοιχεία του Depository Trust & Clearing Corporation, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν διπλάσια συμβόλαια με αρνητική πρόβλεψη για το ευρώ σε σχέση με τα θετικά.

    Μερικοί traders στοιχηματίζουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο $1,05, από περίπου $1,08 την Τετάρτη. Η πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για πρώτη φορά από το 2022.

    «Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια πιο χαλαρή πολιτική όχι μόνο από τη Fed αλλά και από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες της G-10», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγμάτων της G-10 στην Credit Agricole, επικαλούμενος τις πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ και την υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μια πτώση του νομίσματος, η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics, υποστηρίζει ότι η ζώνη του ευρώ ίσως χρειαστεί να την αποδεχθεί.

    «Αν η Fed δεν προχωρήσει σε μειώσεις σύντομα», είπε, «τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μειώσεις από ό,τι θα έκανε διαφορετικά για να αποφύγει μια μη αναγκαία ύφεση», πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ