• ΑΓΟΡΕΣ

    Η λήξη παραγώγων έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πιο κοντά στις 700 μονάδες ο ΓΔ


    Σε σημαντική βελτίωση της εικόνας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς οδήγησε η τριπλή λήξη παραγώγων και η επικείμενη αναβάθμιση από τη Moody’s, καθώς «απελευθερώθηκαν» εντολές στο σύστημα, ενώ βελτιωμένες παρουσιάστηκαν και οι τράπεζες.

    Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με θετικό πρόσημο την Παρασκευή 21/9, επαναπροσεγγίζοντας τις 700 μονάδες, ενώ αυξήθηκε και ο τζίρος, ο οποίος έφτασε στα 105,4 εκατ. ευρώ.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,60% στις 698,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 679,90 μονάδων και 698,74 μονάδων.

    Η αγορά σήμερα είδε σημαντικές εισροές κεφαλαίων, εξέλιξη αναμενόμενη μετά την αναβάθμιση της πολωνικής αγοράς στους δείκτες FTSE, και την αύξηση της στάθμισης της ελληνικής αγοράς σε αυτούς. Έτσι, από τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί στη συγκεκριμένη αγορά, το ΧΑ τελικά έλαβε το μερίδιό του, βλέποντας μάλιστα τον τζίρο του σήμερα να εκτοξεύεται. Οι μεγαλύτερες εισροές παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά το πρόσφατο σφυροκόπημα έχει βρεθεί σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης.

    Την ίδια ώρα, το ΧΑ σήμερα αναμένει και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ο οποίος θα τονίσει τις προοπτικές της χώρας, η οποία διαθέτει και ασφαλή αποθέματα ρευστότητας. Η Moody’s εξακολουθεί να υστερεί λίγο από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι Fitch και η Standard & Poor’s έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα υψηλότερες αξιολογήσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άλμα 7,66%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με +6,74%, τον ΑΔΜΗΕ με +5,06% και τις ΟΠΑΠ και Τιτάν με κέρδη άνω του 4%. Άνοδο που ξεπέρασε το 3% σημείωσαν οι Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και Aegean, ενώ εκείνη των ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, Σαράντη, Jumbo και ΔΕΗ ξεπέρασε το 2%.

    Οι Φουρλής, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Εθνική και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει στο +0,63%.



    ΣΧΟΛΙΑ