• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Παραμένει «ταύρος» για το ΧΑ – Σχεδόν περιθώριο 15% στις 1.550 μονάδες το Xρηματιστήριο μέσα στο 2024

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs σε νεότερη ανάλυσή της συνεχίζει να είναι «ταύρος» για το ΧΑ και προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα φτάσει τις 1.550 μονάδες το επόμενο δωδεκάμηνο, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται σε 15% περίπου.

    Σύμφωνα με τη στρατηγική της αμερικανικής τράπεζας για τις αναδυόμενες αγορές και τον αναλυτή Caesar Maasry, η προβλεπόμενη απόδοση συνδυάζεται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 5%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

    Η εγχώρια αγορά είναι στην τέταρτη θέση από πλευράς προσδοκώμενης απόδοσης, ενώ αν προστεθεί και η μερισματική απόδοση είναι ακόμα ψηλότερα.

    Η Goldman Sachs είναι σημαντικά πιο αισιόδοξη από την ευρύτερη αγορά για τις ελληνικές μετοχές και εκτιμά ότι ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 7,6 φορές μόλις, έναντι 8 φορών που θέτει τον δείκτη για τη ‘δίκαιη’ αποτίμηση ο αμερικανικός οίκος.

    Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το consensus των αναλυτών είναι μάλλον απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη των EPS θα είναι μηδενική.

    Σε όρους δολαρίου, η τράπεζα εκτιμά ότι η απόδοση του Γενικού Δείκτη θα είναι της τάξεως του 16%.

    Η εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης είναι διαπραγματεύσιμοι με σημαντικό discount έναντι των αναδυόμενων αγορών αλλά και της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Τα discount ανέρχονται σε 33% σε σχέση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών και άνω του 40% με τις πιο κοντινές αγορές της CEEMEA. Η προβλεπόμενη απόδοση των αγορών της CEEMEA δεν ξεπερνά το 7% και η μερισματική απόδοση το 4%.

    Η Goldman Sachs προτείνει πιθανές αγορές που, είτε υποαπέδωσαν, είτε προσφέρουν ευρύτερη κυκλική έκθεση. Όσον αφορά τους επιμέρους στόχους των αγορών, μερικές ασιατικές αγορές ξεχωρίζουν προσφέροντας δυνατότητες υπεραπόδοσης (εντός των αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι των δεικτών αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών), όπως η ηπειρωτική Κίνα, η Κορέα και η Ταϊλάνδη.

    Εκτός της Ασίας, προβλέπει το ισχυρότερο δυναμικό ανόδου στη Νότια Αφρική, το Μεξικό και την Κολομβία. Ακόμη, η ανάπτυξη των EPS αναμένεται να αυξηθεί το 2024, με προβλέψεις για αύξηση του 13%.

    Τέλος, η τιμή στόχος για τον δείκτη βαρόμετρο των αγορών μετοχών S&P 500 είναι οι 5.100 μονάδες με περιθώριο ανόδου 4%, ενώ για τις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες αγορές και τον δείκτη Stoxx 600 οι 500 μονάδες, με επίσης 4% μόλις περιθώριο ανόδου.

    Διαβάστε επίσης

    Ebury: Δολάριο και επενδυτές σε στάση αναμονής για τη FED – Θα είναι το Μάρτιο οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων για τις ΗΠΑ;



    ΣΧΟΛΙΑ