• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι ενδιάμεσες εκλογές τροφοδοτούν ράλι μετοχών – Τα στοιχεία για πληθωρισμό θα σπάσουν το ιστορικό σερί;


    Μία πιθανή επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να προσφέρει ανάκαμψη στους ταλαιπωρημένους αμερικανικούς δείκτες ισχυρίζεται η Morgan Stanley, όμως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την Πέμπτη, μπορεί να ανατρέψουν τις προβλέψεις.

    Οι αναλυτές της Wall Street καταφεύγουν στην Ιστορία του Χρηματιστηρίου για να προβλέψουν ένα ακόμα ράλι. Όπως αναφέρει το Insider.com, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σε κάθε ενδιάμεσες εκλογές, οι μετοχές ανέκαμπταν.

    «Κλειδί» οι ενδιάμεσες εκλογές

    Σημαντικές αλλαγές στις ισορροπίες στο Κογκρέσο και τη Γερουσία αναμένονται από τα αποτελέσματα των εκλογών που θα διεξαχθούν την Τρίτη στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι χάνει ένα σημαντικό τμήμα της επιρροής του, με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως όλα δείχνουν, να παίρνουν το προβάδισμα ακόμα και στα δύο σώματα.

    Και σε αυτή την περίπτωση, η Ιστορία έχει δείξει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές ευνοούν τον αντίπαλο του Προέδρου, με τους Τραμπ, Ομπάμα και Μπους στις προηγούμενες αναμετρήσεις να βγαίνουν χαμένοι.

    Η εικόνα ενός διχασμένου Κογκρέσου είναι ένα καλό νέο για τις αγορές, καθώς φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα «παγώσουν» οι δημοσιονομικές δαπάνες.

    Οι αναλυτές βλέπουν ράλι

    «Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την πλειοψηφία τουλάχιστον ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, συνιστούν πιθανώς καταλύτη για την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και την αύξηση των τιμών των μετοχών, κάτι που θα είναι αρκετό για να διατηρήσει το ράλι εν μέσω bear market», ανέφερε ο αναλυτής Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, εμμένοντας στην άποψή του για ανοδική τάση στους αμερικανικούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι φέτος ξεχώρισε ως η πιο δημοφιλής «αρκούδα» της Wall Street, προβλέποντας εύστοχα το sell-off του πρώτου εξαμήνου.

    «Μια καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα αυξήσει σημαντικά το ενδεχόμενο παγώματος των δημοσιονομικών δαπανών και της μείωσης των ιστορικά υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κάτι που θα τροφοδοτούσε ράλι στα 10ετή ομόλογα το οποίο με τη σειρά του θα διατηρήσει την ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών», αναφέρει ο Ουίλσον.

    «Μήπως το χρηματιστήριο ψήφισε νωρίτερα;» αναρωτήθηκε ο Έντουαρντ Γιαρντένι, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ερευνών του, αναφερόμενος στην ανάκαμψη του S&P 500 από το χαμηλό του Οκτωβρίου. «Οι ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των μετοχών τους επόμενους μήνες, εάν η Ιστορία αποτελεί τον οδηγό μας. Μία ήπια οικονομική επιβράδυνση, εφόσον επιβεβαιωθεί (60% πιθανότητα), μπορεί να δώσει ώθηση στους δείκτες του  χρηματιστηρίου», υποστήριξε.

    «Είναι σύνηθες να βλέπεις πριν τις ενδιάμεσες εκλογές τις μετοχές να δέχονται πιέσεις και στη συνέχεια να ακολουθούν ανοδική πορεία. Μόλις ξεπεράσουμε και την αβεβαιότητα των εκλογών, η αγορά θα έχει να ανησυχεί για ένα δεδομένο λιγότερο», υποστήριξε ο Ράιαν Ντέτρικ, αναλυτής στην Carson Group.

    Το αγκάθι του πληθωρισμού

    Αν και οι επενδυτές δείχνουν να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις ενδιάμεσες εκλογές, τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, ένα κρίσιμο στοιχείο για την πορεία του πληθωρισμού και κατά πόσο έχει πληγεί από την επιθετική πολιτική της Fed, συγκρατεί το πιθανό ράλι.

    Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι επόμενες κινήσεις της Fed, τα σημάδια πίεσης που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα τηρήσει «αμετάβλητα» την τρέχουσα πολιτική της του Zero Covid.

    «Εφόσον ακόμα δεν γνωρίζουμε τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παραμένει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ακόμα μία φορά», αναφέρει σε σημείωμά του ο  Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co. «Ακόμη κι αν λάβουμε έναν καλύτερο από τον αναμενόμενο αριθμό ΔΤΚ αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι πιθανότητες ότι θα δημιουργήσει μόνο μια πολύ βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι υψηλές. Σε λίγο, η χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να ανατραπεί για άλλη μία φορά».

    Ήδη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τους δύο προηγούμενους μήνες απογοήτευσαν τους επενδυτές και βύθισαν τους δείκτες, καθώς ο ρυθμός της επιβράδυνσης δεν ήταν ο αναμενόμενος.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Ισχυρά εμπόδια στην πορεία των μετοχών και το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ