ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοδικά κινήθηκαν βασικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από τις αρχικές πιέσεις, παρά τη νέα υποχώρηση ορισμένων μετοχών ημιαγωγών και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής ήταν ενθαρρυντικά, ενώ δημοσιοποιήθηκαν ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 52.658,64 μονάδες με άνοδο 0,29%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 7.572,41 μονάδες με άνοδο 0,38% ενώ ο Nasdaq στις 26.269,23 με άνοδο 0,62%
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,3% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,5% και ο δομικός κατά 4,7%. Τα στοιχεία ακολούθησαν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού καταναλωτή, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, ενώ περιόρισαν τις ανησυχίες για άμεση αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, στενά την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, αναζητώντας επιβεβαίωση ότι η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντισταθμίσουν τις διαταραχές στις διεθνείς μεταφορές και τα υψηλά επιτόκια.
Θετικό τόνο έδωσαν τα ισχυρά αποτελέσματα της ASML, τα οποία ενισχύθηκαν από τη ζήτηση για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ο τεχνολογικός κλάδος παρέμεινε ευμετάβλητος, μετά τη χθεσινή ιστορική βουτιά της IBM, καθώς τα προκαταρκτικά έσοδά της απογοήτευσαν την αγορά.
Στον αντίποδα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στήριξαν την αγορά. JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo και Goldman Sachs ανακοίνωσαν ισχυρά κέρδη, χάρη στην ανάκαμψη των συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές και της επενδυτικής τραπεζικής.
Παρά τη βελτίωση των πληθωριστικών στοιχείων, ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των επίμονων πιέσεων στις τιμές, διατηρώντας μακρινό το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Σε επίπεδο μετοχών, η SpaceX βρέθηκε για πρώτη φορά να κινείται κάτω από την τιμή του ιστορικού IPO της (135 δολάρια), υποχωρώντας έως τα 132,15 δολάρια. Τελικά έκλεισε ο οριακά πάνω από αυτή, στα 135,27 δολάρια.
Νέες βαριές απώλειες σημείωσαν ορισμένες από μετοχές των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών, με τη Micron να υποχωρεί στο -8,02%, την SanDisk στο -8,12%, την Intel στο -4,43% και την AMD στο -3,46%.
Την ίδια ώρα, άλμα 17,19% σημείωσε η PayPal μετά την πρόταση εξαγορές από τις Advent International και Stripe που αποτιμούν την εταιρεία στα 53 δισ .δολάρια, ενώ στο +6,63% έκλεισε η μετοχή της BlackRock, που ανακοίνωσε πως τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία έφτασαν στα 15,3 τρισ. δολάρια.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Apple (4,01%), Alphabet (3,17%), Amazon (3,02%) και Microsoft (2,78%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Cisco (-4,54%), ΙΒΜ (-2,7%) και Johnson & Johnson (-2,69%).
Διαβάστε επίσης
Πετρέλαιο: Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές, στα 84,95 δολάρια το βαρέλι το Brent
Fed (Beige Book): Ασθενής έως μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με πιέσεις από πληθωρισμό και ενέργεια
Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα με στήριξη από την ASML – κατρακύλα -14% για την TomTom
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο προεκλογικός πυρετός της ΝΔ, οι δύσκολες περιφέρειες και τα νέα πρόσωπα
- H συνέντευξη της Μαρέβας, το «καρφί» του ΚΜ στον Σαμαρά, η αναβολή της γαλάζιας συνεδρίασης, ο ένοχος Κίσινγκερ και η συγκίνηση του Νικήτα
- Groupama: Ζημιές το 2025 – Η υγεία φέρνει λεφτά, το αυτοκίνητο όχι
- Μετρό Γραμμή 4 : Εισαγγελική παρέμβαση για την Κυψέλη – «Παγώνει» η διάνοιξη της σήραγγας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.