• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο – Οι 7 μετοχές που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μετά από ένα ράλι «πρωταθλητισμού» το ελληνικό χρηματιστήριο, τον Αύγουστο δείχνει σημάδια κόπωσης.

    Όμως την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες,

    Η JP Morgan προβλέπει συνέχιση του ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω της σταθερής δυναμικής στις τράπεζες, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό.

    Η JP Morgan πιστεύει ότι το ισχυρό ράλι που σημειώνει το Χ.Α. από τις αρχές του έτους (40%) έχει πολύ δρόμο ακόμη. Οι αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη ελκυστικές με το εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο 6,0x, 49% φθηνότερο σε σχέση με αυτό των αναδυόμενων αγορών.

    Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των 5 ετών και με βάση το P/E (6x) αλλά και το P/BV (0,7x), με discount 49% και 45% έναντι των αναδυόμενων αγορών διεθνώς και έναντι της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και και Αφρικής.

    Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφαία θέση στο χαρτοφυλάκιο της για τις αναδυόμενες αγορές και παρά την υψηλή της απόδοση από τις αρχές του 2023 εξακολουθεί να είναι φθηνή καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4,7%.

    Ο MSCI Greece εμφανίζει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις από τα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι και έχει ισχυρή απόδοση από τις αρχές του έτους αλλά τα τεχνικά στοιχεία βρίσκονται σε υπεραγορασμένη περιοχή, αλλά όχι σε ακραία επίπεδα. Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (GEM) έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα.

    Σύμφωνα με τη Citigroup τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 16%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τη Citigroup στα επίπεδα του 4,4% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που είναι στο 3,6% και 1,5% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 2,9% αντίστοιχα.

    Διατηρεί την overweight στάση της στις ελληνικές μετοχές η HSBC και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories στον χώρο των αναδυόμενων αγορών. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις φέτος, οι αποτιμήσεις φαίνονται περισσότερο λογικές. Το ελληνικό PE είναι μόλις 7,8x έναντι 13,2x για τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών και 12,6x για την Ευρώπη.

    Eντοπίζει επτά μετοχές που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες και στις οποίες δίνει σύστασή “Buy”: Εθνική με τιμή στόχο τα 7,95 ευρώ, Eurobank τα 1,95 ευρώ, ΟΠΑΠ τα 20 ευρώ, Πειραιώς τα 4 ευρώ, Jumbo τα 33 ευρώ, Alpha Bank τα 2,2 ευρώ και Aegean Airlines τα 16,3 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ευκαιρίες και παγίδες της διόρθωσης σε 15 από τις πιο hot μετοχές της ελληνικής αγοράς

    Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση επτά εταιρειών στο ΧΑ

    Χορός εξαγορών στην πληροφορική

     



    ΣΧΟΛΙΑ