• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε υψηλά τετραμήνου ο δείκτης, τι δείχνει για τη συνέχεια η τεχνική ανάλυση

    Wall Street


    Στο «τσακ» δεν έπιασε τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης, κλείνοντας ελαφρώς πιο κάτω, στις 898,23 μονάδες και με κέρδη 0,78%, και με τον τζίρο στα 70,8 εκατ. ευρώ.

    Η αγορά βρέθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών και πλέον το στοίχημα είναι κατ’ αρχήν να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά και εν συνεχεία να «τολμηθεί» κίνηση μέχρι την αντίσταση των ω940 μονάδων.

    Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance  ΑΧΕΠΕΥ, η αγορά κρατά επαφή με τις 900 μονάδες, περιμένοντας ουσιαστικά το πολύ σημαντικό γεγονός του σχεδίου Ηρακλής να περάσει από την Βουλή, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Οι διακυμάνσεις και το μπες-βγες παραμένουν στην ημερήσια διάταξη καθώς παραμένουν πέντε συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα, όταν και έχουμε το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων. Παραδοσιακά, μετά από αυτό χρειάζεται βραχυπρόθεσμα αυξημένη προσοχή μέχρι να δούμε τους θεσμικούς του εσωτερικού να κάνουν το δικό τους κλείσιμο στο τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε αν δεν έχουμε σπουδαίες αναταράξεις στα ξένα χρηματιστήρια, το πιο πιθανό είναι η αγορά να δοκιμάσει να περάσει το πολύ κομβικό επίπεδο των 900 μονάδων αυξάνοντας σίγουρα και όγκο συναλλαγών.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπενθυμίζει ότι «τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας. Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματα τους με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια απορροφώντας τους κραδασμούς από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς».

    Ως προς την κίνηση στο ταμπλό,  η Jumbo έκλεισε με άλμα 6,10%, με την Coca Cola να ακολουθεί με το δικό της +2,35%.

    Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

    Στον αντίποδα, βαρίδι του γενικού δείκτη ήταν το -1,52% του Ελλάκτωρα, καθώς και το -1,4% των Φουρλή και Λάμδα.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Titan, Motor Oil, Cenergy, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Aegean. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και ο Σαράντης.



    ΣΧΟΛΙΑ