• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αγορές υποχωρούν εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Εξαίρεση το ράλι στο Bitcoin

    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Άγγιξε τα 72.000 δολάρια το Bitcoin, το οποίο μόνο την Δευτέρα κατέγραψε μέχρι το μεσημέρι ένα ράλι σχεδόν 5%.

    Η αισιοδοξία των επενδυτών τροφοδότησε για έκτη ημέρα το κρυπτονόμισμα αλλά και τις μαζικές εισροές στα spot ETFs.

    Οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη από την άλλη υποχωρούν καθώς τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια.

    Fed-επενδυτές σε στάση επιφυλακής

    Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στην πορεία του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο αλλά και στον υποκείμενο πληθωρισμό, σε μία περίοδο που η στάση των αξιωματούχων της Fed έχει «χαλαρώσει».

    Από την άλλη οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αντίδραση της αγοράς, καθώς ένα ανεξέλεγκτο ράλι σε ομόλογα και μετοχές ενισχύει την πεποίθηση ότι η Fed είναι κοντά στην πρώτη μείωση.

    Κάτι που ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αποφεύγει να παραδεχθεί, δηλώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ομιλία του στο Καπιτώλιο, ότι «δεν νιώθει ακόμα σίγουρος να μειώσει τα επιτόκια».

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να επηρεάσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς είναι κάποια από τα τελευταία δεδομένα που θα έχει στα χέρια της η Fed πριν λάβει τις αποφάσεις της την 20η Μαρτίου.

    Γι’ αυτό και οι αναλυτές αναμένουν σημαντική διακύμανση ανάλογα με το πόσο θα απογοητεύσουν ή αν ενθουσιάσουν τους επενδυτές.

    Οι αγορές έχουν βιώσει ένα εντυπωσιακό ράλι μέσα στο 2024, καθώς αναμένουν τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια. Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις τους για πέντε ή ακόμα και έξι μειώσεις επιτοκίων μέσα στο χρόνο, έχουν οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους δείκτες.

    Φυσικά κάποιοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αν πέσουν κι άλλο έξω οι traders για τις μειώσεις επιτοκίων (τώρα έχουν κλειδώσει στις τρεις) ή προβλέψουν λανθασμένα τον μήνα της πρώτης μείωσης, είναι πιθανό οι αγορές να ξεμείνουν από καύσιμα και ενθουσιασμό.

    Κόντρα στη τάση το Bitcoin

    Στον αντίποδα το Bitcoin απολαμβάνει νέα ιστορικά υψηλά, με τους αναλυτές να αναζητούν το νέο σημείο στήριξης για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

    Η βιομηχανία της κρυπτογράφησης έχει «αναγεννηθεί» από το ράλι του Bitcoin, το οποίο συμπαρασύρει σε ιστορικά υψηλά κι άλλα altcoins.

    Τα spot ETFs που ιδρύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για προσέλκυση θεσμικών επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναλυτές για χρυσό: Μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αλλά την παράσταση θα κλέψει το ασήμι

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ολοκληρώθηκε η περίοδος σταθεροποίησης για τη μετοχή

    Bitcoin: Είναι η σωστή στιγμή να επενδύσει κάποιος στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα;



    ΣΧΟΛΙΑ