• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η αγορά χρυσού και οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών είναι το trade του αιώνα, σύμφωνα με αμερικανικό hedge fund

    • Bloomberg


    Η αγορά χρυσού και η πώληση μετοχών είναι το «trade του αιώνα», σύμφωνα με την Crescat Capital LLC, η οποία διατηρεί ένα από τα πιο πετυχημένα hedge funds για το 2018. Η εταιρία βασίζει το trade στο ότι επέρχεται μεγάλη πτώση στα στοιχεία αυξημένου ρίσκου, θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθούν οι «αρκούδες» της αγοράς.

    Παρά το γεγονός ότι η εταιρία με έδρα το Denver έχει μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, έχει ξεπεράσει την απόδοση του S&P, με το Global Macro Fund της να έχει απόδοση 41% μόνο για το 2018. Τώρα, η Crescat Capital δηλώνει έτοιμη να ποντάρει στο τέλος του οικονομικού κύκλου, καθώς θεωρεί ότι οι δείκτες προειδοποιούν για επικείμενη ύφεση στα προσεχή τρίμηνα.

    “Το consensus δείχνει ύφεση το 2020 ή το 2021”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Tavi Costa, μακροοικονομικός αναλυτής στην Crescat. “Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο κοντά, με βάση μια σειρά μακροοικονομικών δεικτών χρονισμού”.

    Η αγορά χρυσού σε γιουάν και η short θέση σε μετοχές εκφράζει τα τρία τέταρτα περίπου της στρατηγικής του hedge fund. Η εταιρία μοντελοποιεί τον MSCI World Index προκειμένου να απεικονίσει τη  στρατηγική της, εμβαθύνοντας όμως επιπλέον τις short θέσεις της, επιλέγοντας μεμονωμένες μετοχές και ETF και «ποντάροντας» εναντίον τους.

    Μεταξύ των προειδοποιητικών σημείων, το Crescat παραθέτει τους εταιρικούς insiders,  που προβαίνουν σε αυξημένες πωλήσεις μετοχών, γεγονός που δείχνει προς ένα πιθανό σπάσιμο φούσκας στο χρηματιστήριο. Στις αρχές του 2017, τέτοιοι επενδυτές πουλούσαν με αυξημένους ρυθμούς μετοχές, ενώ ο S&P 500 συνέχιζε την αναρρίχησή του. Το ίδιο συνέβη το 2018. Με το «έξυπνο χρήμα» να πουλάει για ακόμη μια φορά, «η τρίτη φορά θα πρέπει να είναι η φαρμακερή για την επίμονη αμερικανική αγορά», έγραψε η Crescat στους πελάτες της στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επιδεινώνονται και οι αντιστροφές στην καμπύλη αποδόσεων του των αμερικανικών ομολόγων επιμένουν, υπογράμμισε το hedge fund. Μετά από τη μέτρηση πολλαπλών αποδόσεων με φάσμα που καλύπτει από το Fed Fund rate, μέχρι και τα 30ετή κρατικά ομόλογα, η Crescat διαπίστωσε ότι το 45% σχεδόν καμπύλης, παρουσιάζει αντιστροφή.

    “Τις τελευταίες δύο φορές που οι πιστωτικές αγορές είχαν τόσο μεγάλη στρέβλωση, ξεκίνησαν να σκάνε οι φούσκες στις αγορές”, γράφει η Crescat. Όσον αφορά την ανάκαμψη της τάξης του 13% στις παγκόσμιες αγορές για το 2019, ο Costa θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ράλι εν μέσω bear market. Σχεδόν όλες οι αγορές έχουν αναπηδήσει από την αρχή του έτους, συνοδευόμενες από μια απότομη πτώση του δείκτη Cboe Volatility, του γνωστού VIX, σημάδι  που παραπέμπει σε head fake, ή αλλιώς «προσποίηση» της αγοράς.

    “Σύντομα η νοοτροπία του buy-the-dip και η απληστία των «ταύρων» θα μετατραπεί σε φόβο. Οι ρευστοποιήσεις τους θα επιφέρουν περισσότερες πωλήσεις. Έτσι ακριβώς λειτουργεί το bear market”,  συνεχίζει η  Crescat. “Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος να επωφεληθεί κανείς από το short side των αγορών, καθώς το ράλι του bear market βρίσκεται προς το τέλος του!”.

    Το Global Macro Fund της εταιρίας παρουσιάζει ετησιοποιημένη  απόδοση της τάξης του 12% από τη δημιουργία του  το 2006, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας – μεγαλύτερη από το 8% του S & P 500. Τα Crescat’s Long / Short και Large Cap funds έχουν επίσης υπεραποδώσει έναντι του benchmark.

    “Δεν έχουμε μόνιμο short view,” λέει ο Costa. “Η συγκεκριμένη άποψη είναι βάσει συγκεκριμένης τακτικής και ελπίζουμε ότι, μόλις η αγορά γυρίσει, θα μπορέσουμε να επίσης να εντοπίσουμε σωστά το bull market.”



    ΣΧΟΛΙΑ