• ΑΓΟΡΕΣ

    Γουόρεν Μπάφετ: Σαρώνει τις ιαπωνικές μετοχές με κέρδη πάνω από 4,5 δισ. δολάρια

    • NewsRoom
    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής

    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής


    Η νέα αδυναμία του αεικίνητου 92χρονου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ είναι οι ιαπωνικές αγορές. Πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, αφού από το 2020 έχει κάνει «χρυσές» επιλογές, κερδίζοντας πάνω από 4,5 δισ. δολάρια από τις επενδύσεις του στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Τον Αύγουστο του 2020, ο Γουόρεν Μπάφετ μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway αποκάλυψε ότι επένδυσε 6,1 δισ. δολάρια σε 5 εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας -τους Itochu, Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Sumitomo Corp. και Marubeni-, γνωστούς ως «sogo shosha», ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αύξησε τις συμμετοχές του κατά περίπου 2,4 δισ. δολάρια. Οι θέσεις που πήρε τότε πλέον αξίζουν 13 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι ο «Σοφός της Όμαχα» δεν θεωρείται τυχαία κορυφαίος επενδυτής.

    Το στοίχημα στις ιαπωνικές αγορές

    Το στοίχημα του Μπάφετ στους εμπορικούς οίκους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, έγινε σε μια εποχή που η πανδημία του Covid είχε αφήσει τις τιμές του πετρελαίου σε βαθιά ύφεση.

    Όλες οι επιχειρήσεις εκτός από μία αποτιμήθηκαν λιγότερο ενεργητικό τους όταν ο Μπάφετ αγόρασε τα αρχικά μερίδια. Αν και από τότε οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει συνεχίζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες να διαπραγματεύονται με έκπτωση στον δείκτη αναφορας Topix της Ιαπωνίας.

    Το ενδιαφέρον του 92χρονου επενδυτή να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επενδύσεων του στην Ιαπωνία, προκάλεσε φρενίτιδα στα ιαπωνικά χρηματιστήρια, ανεβάζοντας τις μετοχές τους.

    Τα νέα σχέδια

    Όπως μετέδωσε το CNBC, σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων σε πέντε μεγάλους ιαπωνικούς εμπορικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ περήφανος» για τις υπάρχουσες επενδύσεις του σε αυτούς.

    Συνεχίζοντας, ο Μπάφετ ανέφερε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τις εταιρείες αργότερα μέσα στην εβδομάδα «για να κάνουμε πραγματικά μια συζήτηση γύρω από τις επιχειρήσεις τους και να τονίσουμε την υποστήριξή μας».

    «Προς το παρόν, έχουμε μόνο τις πέντε εμπορικές εταιρείες. Υπάρχουν πάντα κάποιες που σκέφτομαι».

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Πώς περιγράφει τον ιδανικό διάδοχό του



    ΣΧΟΛΙΑ