• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της DBRS για τις τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    «Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η DBRS Morningstar αναβάθμισε την Ελλάδα στις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδοτών σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) από BB (υψηλή) με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει η Goldman Sachs.

    Η DBRS Morningstar αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε ξένο και τοπικό νόμισμα από R-3 σε R-2 (μεσαία). Οι αξιολογήσεις της DBRS συγκαταλέγονται μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch, Moody’s) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων όταν τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

    «Σημειώνουμε ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG επίσης ή από την S&P, ή τη Fitch ή τη Moody’s. Οι επόμενες αναθεωρήσεις αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Ελλάδας είναι στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 από τη Moody’s με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 (3 βαθμίδες κάτω από την IG), στις 20 Οκτωβρίου 2023 από τη S&P με τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ+ (1 βαθμίδα κάτω από την IG) και 1 Δεκεμβρίου 2023 από τη Fitch με τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από IG).

    Επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

    «Αναμένουμε την επόμενη αναθεώρηση από την S&P και τη Fitch (και οι δύο είναι σήμερα 1 βαθμίδα κάτω από την IG) να αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες. Τυχόν αναβαθμίσεις μπορεί να προκαλέσουν την ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες ομολόγων. Η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά Bunds και τα ιταλικά BTPs μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς IG.

    Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4% περίπου που σημαίνει ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή BTPs σε 4,3%. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω χαμηλότερης ρευστότητας).

    Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την DBRS μαζί με οποιεσδήποτε άλλες αναβαθμίσεις, μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψή μας», καταλήγει η Goldman Sachs.

    Διαβάστε επίσης:

    Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

    Eurobank Equities: Τα μηνύματα από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

    Ebury: Το δολάριο ενισχύεται εκ νέου ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες



    ΣΧΟΛΙΑ