• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και ΔΝΤ

    • NewsRoom


    Με απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο της ενέργειας και του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, εξακολουθεί να ταλανίζει τους επενδυτές.

    Νωρίτερα σήμερα, η αναθεώρηση επί τα χείρω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη έβαλε σε νέους «μπελάδες» την αγορά. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του Απριλίου. Μάλιστα τονίζει ότι ι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες».

    Επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Fed η οποία αναμένεται αύριο να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, σήμερα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ΕΕ, οι υπουργοί ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα. H συμφωνία προχωράει στη σκιά των πιέσεων από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς από την Τετάρτη, η ροή του φυσικού αερίου θα περιοριστεί στο 20% της χωρητικότητας του Nord Stream 1. Μία μείωση που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης φυσικού αερίου έως το 80% του αποθηκευτικού χώρου στην ΕΕ πριν τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Sven Giegold, πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο βήμα εκδήλωσης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε οριακά 0,01% στις 426,24 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,80% στις 3.757 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,01% στις 7.305 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,87% στις 13.095 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διολίσθησε 0,42% στις 6.211 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MΙΒ στο Μιλάν έπεσε 0,98% στις 21.174 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,23% στις 8.067 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο – Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ