• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Απαισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές και την οικονομία μέχρι το τέλος του 2023

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε ένα ακόμη “risk-off” για τις μετοχές με τη συνέχιση της πρόσφατης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών (που ισοδυναμεί με 4 αυξήσεις της Fed).

    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έκαναν μια παύση μετά από άνοδο κοντά στο 5% και η ΕΚΤ παρέμεινε σε στάση αναμονής.

    Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου επιβεβαίωσαν την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά τα ευρωπαϊκά στοιχεία παρέμειναν πιο αδύναμα, με τους δείκτες PMI του Οκτωβρίου να παρασύρονται από τις υπηρεσίες και τον πληθωρισμό να συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα κάτω.

    H ομάδα στρατηγικής της επενδυτικής τράπεζας περιμένει άνοδο σχεδόν 10% στις 4.500 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight). Αντίθετα, για την περίοδο του ενός έτους, η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) και ο στόχος ανεβαίνει 200 μονάδες στις 4.700 μονάδες, έναντι 4.117 μονάδων που είναι η τρέχουσα αποτίμηση.

    Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, η Cecilia Mariotti δεν είναι αισιόδοξη στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας σύσταση ουδέτερη, παρότι το ανοδικό περιθώριο είναι επίσης πάνω από 9%. Την ίδια σύσταση διατηρεί και για την περίοδο δωδεκαμήνου με στόχο τιμής για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 480 μονάδες από 430 μονάδες που είναι η τρέχουσα αποτίμηση.

    Ο Δείκτης Διάθεσης για Κίνδυνο (GSRAII) κινήθηκε κάτω από το μηδέν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης από το β’ τρίμηνο οφείλεται στον παράγοντα της νομισματικής πολιτικής, αλλά πιο πρόσφατα ο παράγοντας “παγκόσμια ανάπτυξη” έχει επίσης κινηθεί χαμηλότερα, παρόλο που παραμένει σε θετικό έδαφος, καθώς έχει παρακολουθήσει τις μακροοικονομικές εκπλήξεις των ΗΠΑ φέτος, αλλά έχει αποσυνδεθεί από τον παγκόσμιο κύκλο.

    Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια της αγοράς ορισμένα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία αντανακλούν μεγαλύτερη πίεση: από την αρχή του 2022, οι παγκόσμιοι κυκλικοί τομείς των μετοχών έναντι των αμυντικών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 13%, αλλά ορισμένοι τομείς όπως τα αυτοκίνητα, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, τα REITs και τα ευρωπαϊκά χημικά έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά. Από την άλλη πλευρά, ο πιστωτικός τομέας υπήρξε ανθεκτικός.

    Μια πιο προσεκτική ματιά στο ξεπούλημα των επιτοκίων από το καλοκαίρι δείχνει πώς η αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε σταδιακά περισσότερη πίεση στους πιο ευάλωτους και τους πιο μοχλευμένους τομείς της αγοράς μετοχών, όπως οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι REITs.

    Ο κλάδος της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας έχει αρχίσει να υποαποδίδει με ασθενέστερα αποτελέσματα, ιδίως στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα, οι θέσεις long στον δείκτη Nasdaq δέχθηκαν επίσης πλήγμα, εν μέρει λόγω ορισμένων απογοητευτικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.

    Η πορεία των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων υποδηλώνει ότι η ανησυχία έχει μετατοπιστεί από την αποτίμηση των πιθανοτήτων ύφεσης λόγω του ξεπουλήματος των ομολόγων το καλοκαίρι, στις υψηλότερες ανησυχίες για την ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους πρόσφατα. Ειδικότερα, ο χρυσός και οι μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας έχουν αντιστρέψει τις απώλειές τους και έχουν αποσυνδεθεί από την κίνηση των επιτοκίων. Το ελβετικό φράγκο έχει επίσης κινηθεί υψηλότερα στο “risk-off”.

    «Η συνεχιζόμενη μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου σηματοδοτεί αυξανόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη. Δεδομένων των βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων, εξακολουθούμε να προτιμούμε την έκθεση σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ των πιο αδύναμων κυκλικών περιουσιακών στοιχείων, συνεχίζουμε να προτιμούμε τον χαλκό, τόσο δομικά, όσο και από άποψη τακτικής, εάν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης τόσο στην Κίνα όσο και στον ευρύτερο παγκόσμιο μεταποιητικό κύκλο αποκτήσουν δυναμική. Οι κορεατικές μετοχές θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν. Τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη αντιδράσει στους γεωπολιτικούς κινδύνους και η ομάδα μας βλέπει ανοδικό κίνδυνο από τις διαταραχές της προσφοράς και τα ελλείμματα στην αγορά πετρελαίου», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

     Διαβάστε επίσης

    Πώς είδαν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα Πειραιώς και Alpha Bank

    J.P. Morgan, UBS και Jefferies για Alpha Bank: Προσδοκίες για θετικές αναθεωρήσεις στην τιμή στόχο μετά τα αποτελέσματα

    Societe Generale: Βουτιά 80% στα κέρδη τριμήνου

     



    ΣΧΟΛΙΑ