• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί Ιντεάλ και Ιντραλότ εκδίδουν ομολογιακά τώρα – Τι συμβαίνει με Τιτάν και ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Γιώργος Στάσσης

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Γιώργος Στάσσης


    Διττός ο στόχος στην καλύτερη χρονική συγκυρία οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων που προωθούνται την περίοδο αυτή στο χρηματιστήριο κι έπειτα από ένα διάστημα σχεδόν 1,5 έτους που η αγορά, τουλάχιστον στη χώρα μας είχε ατονήσει.

    Το καλό κλίμα στην αγορά από τη μία πλευρά και η αποπληρωμή παλαιότερων δανείων από την άλλη, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των ισολογισμών είναι ο βασικότερος στόχος των εταιρειών που προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

    Ιντεάλ ΙΝΤΕΚ -0,79% 6,26 και Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -0,86% 1,15 , δύο δυναμικές εισηγμένες του Ελληνικού χρηματιστηρίου αξιοποιούν την ευκαιρία και προβαίνουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων 80 – 100 εκατ. ευρώ η πρώτη και 130 εκατ. ευρώ η δεύτερη με προφανή στόχο την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων και δρομολόγησης νέων εξαγορών (σ.σ. η Ιντεάλ).

    Μόλις το περασμένο καλοκαίρι όμιλος Μυτιληναίου άντλησε 500 εκατ. ευρώ (μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί προσφορές πάνω από 1 δις. ευρώ)  και πλέον με τη χώρα να έχει πάρει την πολυπόθητη επενδυτή βαθμίδα, το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον κρίνεται μεγάλο προκειμένου να καλυφθούν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των εταιρειών.

    Ταυτόχρονα, ευρωομόλογο σχεδίαζε να εκδώσει και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, αλλά τελικά η διοίκηση προτίμησε την πρόταση των τραπεζών να καλύψουν αυτές την έκδοση.

    Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, αλλάξει κατηγορία το αξιόχρεο των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν έχουν πάνω τους την… στάμπα μιας χώρας που τα ομόλογά της μέχρι πρότινος θεωρούνταν σκουπίδια.

    Στο πλαίσιο εταιρείες, όπως η Τιτάν TITC 0,68% 29,75 , ή η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 , για την οποία ακούγεται στην αγορά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2024, οι τράπεζες βάζουν τα λεφτά τους, αλλά και τα λεφτά των πελατών τους.

    Μόλις χθες, η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 3,3% κι αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση από την Fitch

     H τιμολόγηση του νέου ομολόγου της Τιτάν εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% και το ύψος της έκδοσης θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.

    Οι εισηγμένες δανείζονται φθηνότερα σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, αφού το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 4% και το μέσο επιτόκιο των χορηγήσεων κινείται μεταξύ 6 – 6,5%.

    Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει σήμα καπνού από τις κεντρικές τράπεζες ως προς το χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

    Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ την Τρίτη που μας πέρασε που έδειξαν μείωση των θέσεων απασχόλησης έκανε κάποιους αναλυτές να πιστεύουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

    Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο ισχύσει στις ΗΠΑ, δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει αμέσως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Από την άλλη, οι επενδυτές, που στην ουσία, αυτοί είναι που βάζουν τα λεφτά και καλύπτουν τις εκδόσεις ομολόγων, προτιμούν να απολαμβάνουν ένα  yerld (ετήσια απόδοση)  πάνω από 3%, όταν οι αποδόσεις ταμιευτηρίου είναι… εξαφανισμένες και οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά βίας ξεπερνούν το 1,5% κι αυτό για ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ…

    Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά  assets παραμένει μεγάλο.

    Πριν από το τέλος της χρονιάς λοιπόν, εισηγμένες και Δημόσιο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα στις αγορές αντλώντας σημαντικά κεφάλαια.

    Πρώτη στη λίστα, κατά τις πληροφορίες, είναι η HelleniQ Energy ΕΛΠΕ 2,31% 8,43 , που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την διάθεση ποσοστού μεταξύ 10 – 11% ή σχεδόν 35 εκατ. κομμάτια, που με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής αποτιμώνται περί τα 260 εκατ. ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό, Δημόσιο και Paneuropean Oil (πλευρά Λάτση) θα διαθέσουν από κοινού συγκεκριμένο ποσοστό.

    Σχεδόν στο 45,47% η συμμετοχή της Paneuropean και κοντά στο 35,47% το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Πόσα χρωστάνε οι Έλληνες – Δημόσιο, ιδιώτες και τράπεζες στο μικροσκόπιο του χρέους

    Delta Air Lines: Σταθερό το guidance κερδών και εσόδων για το 2023

    Φίλιππος Νάκας: Μέρισμα €0,20/μετοχή και επιστροφή ποσού στους μετόχους ενέκρινε η ΓΣ



    ΣΧΟΛΙΑ