• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η Alpha Finance «κόβει» τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom


    Σε σημαντική μείωση των τιμών στόχων και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Alpha Finance σε νέο νέο της report, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2018 ως «αδύναμα». Όπως σημειώνει οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs έως το 2021, που θα υποβληθούν σύντομα στον SSM, πιθανόν θα απαιτήσουν από τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα κατά 50 δισ. σε 35 δισ. ευρώ, με το 80% περίπου της μείωσης να προέρχεται από πωλήσεις/ρευστοποιήσεις θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα αμφισβητηθούν και θα πιεστούν να ενεργήσουν πιο επιθετικά.

    Οι κίνδυνοι υψηλότερων προβλέψεων και αναδιάρθρωσης των δανείων/εξασφαλίσεων σε χαμηλότερες τιμές, με την διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια των αγοραστών, δεν είναι αμελητέοι, όπως τονίζει Alpha Finance.  Η πίεση των καθαρών επιτοκιακών κερδών θα επιδεινωθεί λόγω της πιο επιθετικής απομόχλευσης και των χαμηλότερων αποδόσεων των δανείων καθώς και των υψηλότερων προβλέψεων οι οποίες θα επηρεάσουν την κερδοφορία και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.  Ως εκ τούτου, η Alpha Finance μειώνει τις εκτιμήσεις της και καθορίζει χαμηλότερες τιμές-στόχους για τον κλάδο, παρά το αξιοσημείωτο δυναμικό ανοδικών τάσεων (16-42%).

    Συγκεκριμένα για τη Eurobank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,55 ευρώ από 3,40 ευρώ, και για την Πειραιώς είναι στα 2,50 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως. Δεν καλύπτει την Alpha Bank.

    Αδύναμα τα αποτελέσματα

    «Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου εμφάνισαν τις αδύναμες τάσεις στο NII με περισσότερες προκλήσεις μπροστά και αδύναμη βελτίωση όσον αφορά τον σχηματισμό NPEs» αναφέρει στο report η Alpha Finance μειώνοντας τις εκτιμήσεις των κερδών των τραπεζών κατά 47% και 39% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, λόγω των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τα καθαρά επιτοκιακά κέρδη.  Στα θετικά, οι δείκτες ρευστότητας βελτιώθηκαν, ενώ η χρηματοδότηση μέσω ELA μειώθηκε σημαντικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πωλητήριο» σε τρία χαρτοφυλάκια δανείων από Alpha και Eurobank – Γιατί εμφανίζονται επιφυλακτικοί οι επενδυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγριο σφυροκόπημα για τις ελληνικές τράπεζες στο roadshow του Λονδίνου: Τα «τι» και τα «πώς» των επενδυτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση-σταθμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ