• Τράπεζες

    Άγριο σφυροκόπημα για τις ελληνικές τράπεζες στο roadshow του Λονδίνου: Τα «τι» και τα «πώς» των επενδυτών

    bank


    Κακό, πολύ κακό, ήταν το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών κατά τη διάρκεια του 13ου roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Οι συναντήσεις που είχαν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές δεν έβγαλαν κάτι καλό. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος συστημικής τράπεζας, «μας σφυροκόπησαν». Και μάλιστα η μπάλα πήρε και τις άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

    Τα συμπεράσματα σε γενικές γραμμές είναι τα ακόλουθα:

    • Οι ξένοι επενδυτές έχουν «κουραστεί» επί μία δεκαετία να ακούνε τα ίδια και τα ίδια και στην πράξη να μην αλλάζει κάτι ουσιαστικά.
    • Μόνο ευχάριστη δεν είναι για τους ξένους επενδυτές η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
    • Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγάλο -τεράστιο- πρόβλημα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δουν τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετούν πιο «σκληρή» γραμμή στα θέματα περιορισμού των καθυστερούμενων οφειλών. Και κρατούν επιφυλάξεις κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους στο 20% μέχρι το τέλος του 2021. Ενώ ανησυχία τους προκαλεί και η μείωση των εσόδων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα 6μηνου των ελληνικών τραπεζών.

    Από την πλευρά τους, οι Έλληνες τραπεζίτες απάντησαν πως τηρούν κατά γράμμα τη στοχοθεσία μείωσης που έχουν συμφωνήσει με τον επόπτη. Στοχοθεσία που έχει ήδη αναθεωρηθεί μία φορά και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου.

    Υπογράμμισαν ότι η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα και μήνα με το μήνα αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

    Αναφορά έκαναν και στην αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ένα 20% των δανειοληπτών -που είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο- δεν δέχθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου με αποτέλεσμα να χάνουν την προστασία του νόμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι συμβαίνει στην Τράπεζα Αττικής με τους κ. Ρουμελιώτη και Πανταλάκη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπαν οι CFO των ελληνικών τραπεζών στο roadshow στο Λονδίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι ανατροπές που έχει φέρει η «αιματοχυσία» στις τράπεζες: Η έκπληξη της Eurobank και η «θυσία» της Εθνικής



    ΣΧΟΛΙΑ