• ΑΓΟΡΕΣ

    Γερμανική γυμναστική στο Χρηματιστήριο – Κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Ξύνει τον πάτο των βραχυχρόνιων στηρίξεων το Χρηματιστήριο Αθηνών που από την αρχή του χρόνου μπορεί να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη, άνω του 35% σε σχέση με τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης , αλλά προέρχεται από μία δύσκολη οκταετή κρίση και κατάρρευσης των αποτιμήσεων. Οπότε, το να «ελπίζει» κανείς στο σενάριο ανάτασης της αγοράς στη λογική του πεπιεσμένου ελατηρίου, είναι θεμιτό, αρκεί να συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις.

    Η αγορά την Πέμπτη θα παραμείνει κλειστή λόγω εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου και την Παρασκευή που θα ανοίξει πάλι ελλοχεύει να χάσει την αντίδραση – αν υπάρξει- που θα βγει αύριο. Δηλαδή, το μαρτύριο θα μπορούσε να συνεχιστεί. Επίσης, μπορεί να είναι παρήγορο ότι η Blackrock ανακοίνωσε ότι κατέχει το 5,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η θυγατρική του ίδιου οίκου στο Λονδίνο είναι από τους βασικούς παίκτες short στη μετοχή.

    Η Amber Capital μπορεί να πούλησε τις μετοχές της στον Ελλάκτωρα (τις πήρε η Roggenbourgh;), αλλά σε ένα άσχημο κλίμα αποφάσισε να ενισχύσει τις θέσεις της στον ΟΠΑΠ. Δηλαδή, δίδεται η εντύπωση ότι η υπερβολή στην πτώση ενδεχομένως γίνεται εσκεμμένα για να «ψωνίσει» φθηνότερα το έξυπνο χρήμα και οι έχοντες ρευστότητα.

    Για την ιστορία οι απώλειες από την αρχή του μήνα αγγίζουν πλέον το 10% και οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη υπερβαίνουν το 24%.

    Ανησυχητικό είναι ότι δοκιμάζονται οι βραχυχρόνιες στηρίξεις σε μία κακή αρνητική συγκυρία διεθνώς. Ανοιχτά, όλα τα think tanks προειδοποιούν ότι ΗΠΑ και Ευρώπη γυρίζουν στην ύφεση μετά από 10 χρόνια! Στο σενάριο αυτό μένει να φανεί κατά πόσο θα βρει απήχηση η βούληση της κυβέρνησης να προβεί σε μειώσεις φόρων και να κερδίσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%.

    Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έδειξε ότι αποκλιμακώνεται σήμερα στα όρια του 2%.

    Αν κάποια μετοχή ενισχύθηκε σήμερα ήταν αυτή της ΕΧΑΕ, προφανώς για τον υψηλό τζίρο, πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή…

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επέστρεψε στα επίπεδα πριν από τις… εκλογές – συγκεκριμένα, κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες απαντάται στις 29 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι απώλειες για την αγορά, τραγικές, στις 798,89 μονάδες και πτώση 2,4%.

    Ο τζίρος άγγιξε τελικά τα 71 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ήταν πακέτα (Ιντραλότ, ΟΤΕ, Eurobank και Alpha).

    Δεν υπάρχει μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που να έκλεισε στο «συν», με την Πειραιώς να κλείνει με 5% πτώση, στα 2,39, Eurobank 5,29%, στα 0,66, Εθνική 6,58%, στο 1,96 ευρώ και Alpha 3,04%, στο 1,33. Πτώση πάνω από 2% για την ΔΕΗ και την Ελλάκτωρ, αλλά και την Jumbo και τον Μυτιληναίο.

    Πάντως, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις έδειξαν σημεία… ζωής καθώς από τις μετοχές που διακινήθηκαν μπορεί 73 να υποχώρησαν, αλλά 50 έκλεισαν σε θετικό πρόσημο και 67 έμειναν αμετάβλητες. Από τους ‘μικρούς» η Αλουμύλ, επέστρεψε στα +10%, στο δρόμο της Τζιρακιάν και της ΣΙΔΜΑ



    ΣΧΟΛΙΑ