• Μετοχές

    Piraeus Securities για Cenergy: Nέα τιμή στόχος τα €9,25 και περιθώριο ανόδου 30%

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Μετά τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της για τη Cenergy Holdings, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το σημαντικά ενισχυμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε ενεργειακά έργα, η Piraeus Securities αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα €9,25 (έναντι €7,50 προηγουμένως), υποδηλώνοντας 30% περιθώριο ανόδου, με τη σύσταση να διατηρείται outperform (υπεραπόδοση έναντι της αγοράς).

    Η χρηματιστηριακή αξιολογεί τη Cenergy Holdings με επιμέρους αποτιμήσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα καλωδίων αποτιμάται στα 1,52 δισ. ευρώ και το τμήμα των χαλυβδοσωλήνων αποτιμάται σε 237 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, η μετοχή της Cenergy διαπραγματεύεται με περίπου 7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, γεγονός που συνεπάγεται μια σημαντική έκπτωση, καθώς οι ομότιμες εταιρείες Prysmian και NKT διαπραγματεύονται περίπου 9 φορές.

    «Συνολικά, παρά τις ισχυρές επιδόσεις της μετοχής κατά τη διάρκεια του 2023, εμείς πιστεύουμε ότι η Cenergy παραμένει μια ελκυστική ιστορία ανάπτυξης στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί στα τρέχοντα επίπεδα», εκτιμά η Piraeus Sec.

    «Με σημαντικά ενισχυμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε ενεργειακά έργα πάνω από 3 δισ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου πέρυσι, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης τόσο για καλώδια όσο και για χαλύβδινους σωλήνες και λειτουργικής αποτελεσματικότητας, εμείς αυξάνουμε την τιμή στόχο στα €9,25 με περιθώριο ανόδου 30%.

    Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για υποβρύχια καλώδια και τις χερσαίες διασυνδέσεις επέτρεψαν στη Cenergy να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις προμήθειας που εκτείνονται έως το 2028.

    Επισημαίνουμε ότι το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy παρέχει την ευελιξία για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την αντιμετώπιση πιθανών καθυστερήσεων σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως σε υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ, στα οποία η Cenergy έχει περιορισμένη έκθεση», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Εκτός από το ενισχυμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, έχουμε επανεξετάσει το μοντέλο όσον αφορά τις παραμέτρους χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας/μίγματος προϊόντων λόγω των στοιχείων για ουσιαστική πρόοδο στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, συμβάλλοντας επίσης στις βελτιωμένες προβλέψεις μας για τον τομέα των καλωδίων.

    Ο τομέας των χαλυβδοσωλήνων έχει επίσης επωφεληθεί από την ανάκαμψη των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βαθιές υπεράκτιες περιοχές και την αυξανόμενη ζήτηση από τις υποσχόμενες νέες αγορές για να ενισχύσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ορατότητα και συνεπάγεται βελτιωμένη κερδοφορία», συνεχίζει η Piraeus Securities.

    Στα κύρια σημεία των αλλαγών στις εκτιμήσεις και την αποτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι για φέτος αυξάνεται το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 20% στα 243 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι το 2028 τα προσαρμοσμένα EBITDA θα ανέλθουν σε 358 εκατ. ευρώ (έναντι 268 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε προηγουμένως), υποδηλώνοντας 17,5% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από το 2022.

    Οι ταμειακές ροές του ομίλου αναμένεται θα ανακάμψουν έντονα το 2024 από 10 εκατ. ευρώ το 2023 σε 80 εκατ. ευρώ, καθώς το κεφάλαιο κίνησης ομαλοποιείται, επιταχύνοντας σε 150 εκατ. ευρώ το 2025 (υποθέτοντας μόνο επενδύσεις συντήρησης) και πάνω από 200 εκατ. ευρώ το 2028.

    Ο δείκτης καθαρού χρέους/EBITDA μειώνεται από τις 2,5 φορές το 2023 σε 2 φορές το 2024 και μία φορά το 2025.

    Το μέρισμα για τη χρήση του 2023 θα είναι 0,07 ευρώ (έναντι 0,05 ευρώ για το οικονομικό έτος 2022), αυξανόμενο κατά περίπου 50% ετησίως στη συνέχεια (αν και από χαμηλό επίπεδο), υποδηλώνοντας ένα μέσο δείκτη διανομής 30%.

    Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για υψηλότερο μέρισμα ή νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης, καταλήγει η Piraeus Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    H Cener, o Tραμπ, η απογείωση της Ιντρακάτ και τα deals του 2024

    Ποιοι πρωταγωνίστησαν στο Χρηματιστήριο το 2023

    Jefferies: Η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί – Aυξάνει τις τιμές στόχους και συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ