• ΑΓΟΡΕΣ

    Fed: Εν αναμονή ανακοινώσεων για την αγορά ομολόγων και τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ,Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

    Τζερόμ Πάουελ,Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής


    Με ενδιαφέρον αναμένει σήμερα η αγορά τις ανακοινώσεις από τη FED για την αγορά ομολόγων και για τις αυξήσεις των βασικών  επιτοκίων μέσα στο 2022 με στόχο την μείωση του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα , η Fed αναμένεται να ανακοινώσει μία αύξηση του ρυθμού του tapering στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων και πιθανότατα αλλαγές στην  νομισματική πολιτική της , μαζί με ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις για το 2022, μετά το τέλος της τελευταίας διήμερης συνεδρίασής της στις 2 μ.μ. τοπική ώρα (19:00 GMT). Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα δώσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα.

    Παρά την άγνοια γύρω από τη μετάλλαξη Omicron, τα ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed, που έγιναν τον Σεπτέμβριο, και οι αρχές θα πρέπει τώρα να συντονιστούν με τις εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές.

    Οι νέες προβλέψεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής αναμένεται «να δείξουν γενικά χαμηλότερες προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας και υψηλότερες για τον πληθωρισμό», οδηγώντας σε αποφάσεις για αυξήσεις κατά 0.25% στο βραχυπρόθεσμο βασικό  επιτόκιο της Fed από τον Ιούνιο, είπε ο οικονομολόγος της JPMorgan Michael Feroli πριν τη συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters.

    «Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν  δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αλλά θεωρούμε ότι οι τρεις είναι πιο πιθανό να συμβούν», έγραψε ο Michael Feroli.

    Το ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ είναι στο πως θα προσεγγίσει τον πρόσφατα αναθεωρημένο ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ , που τρέχει επί του παρόντος σε υπερδιπλάσιο του ευέλικτου στόχου του 2% της Fed,  τους κινδύνους και τις προοπτικές για το επόμενο έτος και εάν ο τόνος του θα υποδηλώνει περισσότερο μια αυξημένη ανησυχία για τον πληθωρισμό ή για τον πιθανό αντίκτυπο της Omicron.

    Έτσι και αλλιώς, θεωρείται  πιθανό να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί το ίδιο σε πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο, όταν είπε ότι είναι ώρα να μην αναφερόμαστε στον πληθωρισμό ως «παροδικό».

    Αντί να υποχωρήσει το 2021, όπως περίμεναν οι αξιωματούχοι της Fed, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών ενισχύθηκε σε τόσο υψηλά επίπεδα, που αντίστοιχα έχουν να παρατηρηθούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αύξηση συνεχίστηκε και είχε ως αποτέλεσμα να πιέζει τη καταναλωτική εμπιστοσύνη, να υπονομεύει τους μισθούς, και να προκαλεί ένταση ανάμεσα στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.

    Έχει επίσης ξεπεράσει αναμφισβήτητα τα κριτήρια που έθεσε η Fed τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν υποσχέθηκε να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2% και να παραμείνει πάνω από αυτό για λίγο καιρό.

    Νέα αβεβαιότητα η μετάλλαξη Omicron

    Ο εντοπισμός της μετάλλαξης Omicron τον περασμένο μήνα πρόσθεσε ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας για τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ. Έχοντας προεξοφλήσει σταθερά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην απόδοση της οικονομίας, πρέπει τώρα να αξιολογήσουν πώς η ταχύτερη εξάπλωση του νέου στελέχους θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, όσο και την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

    Οι ιδιώτες αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εξακολουθούν να αναμένουν ανάπτυξη σχεδόν 4% στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, πολύ πάνω από την τάση που συζητιέται. Ευθυγραμμίζονται επίσης με τις  προσδοκίες ότι η αυξημένη ανησυχία της FED για τον πληθωρισμό θα την αναγκάσει να σταματήσει ταχύτερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – που αρχικά, τον Μάρτιο του 2020, ορίστηκε στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα –  αναμένοντας, παράλληλα, πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Κρυπτονομίσματα: Γιατί «τρελάθηκαν» οι τιμές σε Coinbase και CoinMarketCap.com

    Απόστολος Βακάκης: Ο τυχερός Mr Jumbo



    ΣΧΟΛΙΑ