ΑΓΟΡΕΣ

Fed: Διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν – «Ίσως μείνουν εκεί μέχρι το 2023»

  • NewsRoom

Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)


Κοντά στο μηδέν σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επιτόκια οι αξιωματούχοι της Fed και δεσμεύτηκαν να παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία η οποία αντιμετωπίζει μια άνιση ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19.

Στις νέες προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, και οι 17 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν τουλάχιστον για το επόμενο έτος, ενώ 13 εξ αυτών προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα μείνουν εκεί και το 2023.

Η Fed επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν «έως ότου οι συνθήκες στην αγορά εργασίας φτάσουν σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με την αντίληψη της επιτροπής χάραξης πολιτικής για την πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός επιταχυνθεί στο 2% και βρεθεί σε τροχιά να υπερβεί ελαφρώς το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19.

«Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε, σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είχε διακοπεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε όμως ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες «που απαιτούν γενικά τη συνάθροιση ανθρώπων είναι ακόμη αρκετά μειωμένες».

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 3,7% φέτος, ενώ τον Ιούνιο η Fed εκτιμούσε ότι η μείωση αυτή θα φτάσει ακόμη και το 6,5%. Η ανάκαμψη, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν: 4% το 2021 (από 5%) και 3% το 2022 (από 3,5%) για να πέσει στο 2,5% το 2023.

Η ανεργία, που τον Φεβρουάριο είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 7,6%, ποσοστό καλύτερο από το 9,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το προβλεπόμενο, με την ανεργία να έχει ήδη μειωθεί στο 8,4%, μετά το ιστορικό «άλμα» στο 14,7% τον Απρίλιο.

«Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη» της πανδημίας, τόνισε η Fed στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

«Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Για τον πληθωρισμό, η Fed εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,2% (αντί για 0,8%) και θα φτάσει τον στόχο του 2% το 2023.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ