• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρωπαϊκές μετοχές: Από την Goldman μέχρι την BofA προβλέπουν χαμηλές αποδόσεις το 2023

    • Bloomberg
    Sharon Bell, αναλύτρια Goldman Sachs

    Sharon Bell, αναλύτρια Goldman Sachs


    Η ταχεία ανάκαμψη στην χειρότερη, όπως όλα δείχνουν, χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2018, πιθανότατα θα σταματήσει το επόμενο έτος, προβλέπουν οι αναλυτές.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 449 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 14 στρατηγικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Bank of America, υποδεικνύοντας κέρδη κάτω του 2% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι για τη μακροζωία του ράλι που πυροδότησαν η αισιοδοξία για χαμηλότερες αυξήσεις κεφαλαίου και το άνοιγμα της Κίνας, και που οδηγεί τον δείκτη αναφοράς στο καλύτερο τρίμηνο από το 2015, με κέρδη 13%.

    Τόσο οι αναλυτές της Bank of America όσο και της Goldman αναμένουν ότι οι μετοχές της περιοχής θα υποχωρήσουν το πρώτο εξάμηνο πριν ανακάμψουν και πάλι στο δεύτερο.

    Αυτή η πορεία θα ακολουθήσει μετά τη φετινή πτώση κατά 10%, η οποία προκλήθηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη.

    Strategists see very low returns for European stocks in 2023
    Οι αναλυτές στρατηγικής βλέπουν πολύ χαμηλές αποδόσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023

    Πρόσφατα, πολλοί σημαντικοί δείκτες, όπως ο Stoxx 50 της ευρωζώνης, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά.

    Για τη αναλύτρια της Bank of America Milla Savova, η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αν και ο αντίκτυπος στις μετοχές θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων.

    Προβλέπει πτώση άνω του 15% για τον Stoxx 600 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, πριν από την ανάκαμψη από τις 365 μονάδες στις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν.

    Παρόμοια άποψη έχουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Αναμένουμε ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο σκληρό μετά την ανθεκτικότητα των κερδών φέτος», δήλωσε η Sharon Bell, επικαλούμενη την πίεση περιθωρίου λόγω του υψηλότερου κόστους που θα είναι πιο δύσκολο να μετακυλιστεί σε ενδεχόμενη ύφεση.

    European stocks including dividends are back to pre-Ukraine war level
    Οι ευρωπαϊκές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας

    Οι προβλέψεις των Deutsche Bank, TFS Derivatives, BNP Paribas

    Το εύρος των προβλέψεων για τον Stoxx 600 είναι σχετικά μεγάλο. Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank είναι οι πιο αισιόδοξοι και τον βλέπουν στις 495 μονάδες, αύξηση 12% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η TFS Derivatives κάνει λόγο για 355 μονάδες, υποδηλώνοντας σχεδόν 20% πτώση.

    Η Deutsche Bank δίνει σύσταση “overweight” στη γηραιά ήπειρο για το 2023, επικαλούμενη το μεγάλο discount των αποτιμήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των ΗΠΑ, την κορύφωση του δολαρίου και την πολύ χαμηλή θέση στις μετοχές της περιοχής.

    Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται κοντά σε discount ρεκόρ 30% σε σχέση με τον S&P 500 όσον αφορά τα πολλαπλάσια P/E, λόγω της πληθώρας ευρωπαϊκών μετοχών αξίας και κυκλικών μετοχών, όπως τράπεζες, ενέργεια και αυτοκινητοβιομηχανίες που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε χαμηλές αποτιμήσεις.

    European stocks still trade at 30% discount to US peers
    Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount 30% έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών

    Για τον Ankit Gheedia της BNP Paribas, τέτοιες χαμηλές αποτιμήσεις δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν το πρόσφατο ράλι. Προσαρμοσμένες για υψηλότερα επιτόκια και την μείωση των κερδών κατά 10% που αναμένει το επόμενο έτος, οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο οποίος προβλέπει πτώση 19% για τον δείκτη Euro Stoxx 50 το 2023.

    Ο Stephane Ekolo της TFS, ο οποίος προέβλεψε σωστά την πτώση της αγοράς νωρίτερα φέτος, κάνει ανάλογες προβλέψεις. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να είναι επιζήμιες για τις μετοχές, είπε.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, δεν θα είναι καλύτερα ούτε για τους άλλους σημαντικούς δείκτες της περιοχής, με τον FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου να εκτιμάται ως επί το πλείστον ότι θα παραμείνει σταθερός, και τον γερμανικό DAX να αναμένεται ότι θα σημειώσει άνοδο μόλις 2,2%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Τα κυβερνητικά μέτρα και οι συνέπειες τους για τις τράπεζες

    Morgan Stanley: Κρατήστε «μικρό καλάθι» για τις ευρωπαϊκές μετοχές και το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ