• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank: Αναβάθμιση από την KBW με τιμή στόχο τα €0,77

    JP Morgan: Top pick η Εurobank μετά τα αποτελέσματα με τιμή στόχο τα 1,10 ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για την Eurobank προχωρά η Keefe, Bruyette & Woods (ΚΒW), σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Μαρτίου και την κατατάσσει ως κορυφαία επενδυτική επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Συγκεκριμένα η KBW δίνει σύσταση «απόδοση αγοράς» (‘market perform‘) με τιμή στόχο 0,77 ευρώ  (έναντι σύστασης ‘underperform’ και 0,51 ευρώ). Όπως αναφέρει, είναι έτοιμη να αξιολογήσει εποικοδομητικά τις προοπτικές της Eurobank με βάση τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, τις βελτιωμένες προοπτικές για την ποιότητα του ενεργητικού και την καλύτερη ορατότητα για τις προοπτικές της κερδοφορίας.

    Στους κινδύνους εντοπίζει πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και χαμηλή, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, κεφαλαιακή επάρκεια.

    Mexico

    Πάντως, η Eurobank εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει και τους δύο κινδύνους με τη νέα μεγάλη τιτλοποίηση που προγραμματίζει (Mexico), αλλά και την αναμενόμενη βελτίωση της κερδοφορίας, αναφέρει η KBW.

    Η Eurobank με το νέο guidance που ανακοίνωσε και το project Mexico, ύψους 3,3 δισ. έχει στόχο να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2021.

    Παράλληλα, η KBW αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2022 και του 2023 κατά 52% και 24% αντίστοιχα, ώστε να αντανακλούν την αναμενόμενη μείωση του κόστους κινδύνου. Ωστόσο παρά τις αναβαθμίσεις η KBW διατηρεί συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες επενδυτική σύσταση “underweight”, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές.

    Δάνεια

    Αφού το μορατόριουμ πληρωμών άρχισε να λήγει στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο για το 78% των δανείων που επωφελήθηκαν από αυτό, υπάρχουν περίπου 1 δισ. ευρώ (ή περίπου το 3% των συνολικών ακαθάριστων δανείων στην Ελλάδα) που κινδυνεύουν από χρεοκοπία.

    Ενώ το 42% των δανείων που υπόκεινται σε μορατόριουμ έχουν επανέλθει σε κανονικές πληρωμές, υπάρχει ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 25% των δανείων που έχουν μεταφερθεί σε άλλα προγράμματα προστασίας, κυρίως στα προγράμματα «Γέφυρα». Παρά τις επιπλοκές λόγω της πανδημίας οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα καθυστερήσει ο στόχος για μονοψήφιο NPE έως το τέλος του 2021.

    Βασικά έσοδα

    Οι αναλυτές της ΚΒW αναμένουν ότι τα καθαρά επιτοκιακά (ΝII) θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια κυρίως ως αποτέλεσμα της αποσυγκέντρωσης των NPE και της συνεχιζόμενης πίεσης των περιθωρίων. Ωστόσο, δεν θεωρούν ότι ο όγκος των δανείων θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτικός στο μέλλον, μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης.

    Διαβάστε ακόμα:

    Καραβίας (Eurobank): O δείκτης NPEs θα υποχωρήσει στο 9% το 2021 – Πιθανόν το 2023 η καταβολή μερίσματος

    H Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙ» με τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ