• Τράπεζες

    Καραβίας (Eurobank): O δείκτης NPEs θα υποχωρήσει στο 9% το 2021 – Πιθανόν το 2023 η καταβολή μερίσματος

    JP Morgan: Top pick η Εurobank μετά τα αποτελέσματα με τιμή στόχο τα 1,10 ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δισ. ευρώ θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Είμαστε έτοιμοι,  όπως είμασταν η πρώτη τράπεζα που εγκαινίασε και τον «Ηρακλή Ι» με το Cairo των 7,5 δισ. ευρώ.

    Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στην τηλεδιάσκεψη με τους διεθνείς αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020. Ενώ σημείωσε πως είναι πιθανό να  ξεκινήσει και πάλι η καταβολή μερίσματος το 2023…

    Όπως είπε με την νέα τιτλοποίηση, ο δείκτης των NPE  θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9% φέτος, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας και στο 6% το 2022. Του χρόνου θα προσεγγίσουμε   τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον δείκτη  NPEs, με διψήφια απόδοση κεφαλαίου.

    Ακόμα ο κ. Καραβίας σημείωσε πως ο δείκτης συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) διαμορφώνεται στο  16,3% και ο δείκτης CET1 στο 13,9%.

    Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί  και σε «δραματική μείωση των προβλέψεων το 2022,  αλλά και απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων 10%

    «Επομένως, μονοψήφιος δείκτης NPE φέτος, διψήφια απόδοση κεφαλαίων του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας και μάλιστα συμπλήρωσε πως όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για να ξεκινήσει και πάλι η καταβολή μερίσματος, κάτι που θα συμβεί πιθανότατα το 2023.

    Ακόμα ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 επισημαίνοντας πως η Eurobank άντεξε και είχε καλές επιδόσεις σε ένα έτος μοναδικών προκλήσεων.

    -Τα  οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, είπε ο επικεφαλής της Eurobank, διαμορφώθηκαν στα 865 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,2%,  επιβεβαιώνοντας τη σημασία ενός διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου που περιλαμβάνει και δύο συστημικές τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη (δηλαδή σε Βουλγαρία και Κύπρο), καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων υψηλής απόδοσης σε ακίνητα.

    Η τράπεζα πέρυσι προχώρησε σε εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που είναι κοντά σε  ρεκόρ δεκαετίας στην πιστωτική επέκταση.

    Σε επίπεδο Ομίλου η  οργανική αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων ήταν  2,1 δισ. ευρώ.

    Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ πέρυσι και ο λόγος  δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 79,1% (από 83,2% το 2019).

    Διαβάστε επίσης:

    H Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙ» με τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ

    Eurobank: Στα €544 εκατ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ