• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκτοξεύτηκε ο χρυσός μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά λειτούργησε για traders και επενδυτές η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve (Fed). Μια απόφαση που δείχνει πιθανότατα πόσο επιτακτική θεώρησε η Fed την ανάγκη να παρέμβει δυναμικά για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να βυθιστεί σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία.

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αιτιολόγησε την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,00% με 1,25%, καθώς ο κορονοϊός συνιστά εξελισσόμενη απειλή για την οικονομική δραστηριότητα. Η κεντρική τράπεζα αναμενόταν να μειώσει τα επιτόκια στην προγραμματισμένη για 17-18 Μαρτίου συνεδρίασή της.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, η Wall Street ανέκαμψε, κινούμενη σε υψηλότερα επίπεδα, αν και Dow, Nasdaq και S&P 500 υποχώρησαν γρήγορα, διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισαν εκείνη τη στιγμή.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση της Fed όχι μόνον αιφνιδίασε, αλλά τρόμαξε τους επενδυτές, επειδή προχώρησε αμέσως σε μείωση και μάλιστα κατά 50 μονάδες βάσης. Μείωση που ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμεναν, με αποτέλεσμα πολλοί να σκεφτούν «μήπως τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ όσο νομίζουμε;».

    Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, με την τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου να κάνει άλμα 3,2%, στα 1.640,56 δολάρια ανά ουγγιά.



    ΣΧΟΛΙΑ