• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκρηκτικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο: Στο +4,58% ο Γενικός Δείκτης, απογειώθηκαν στο +8,79% οι τράπεζες


    Μετά από συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, έφτασε η ώρα του «ξεσπάσματος» για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και μάλιστα με έναν εντυπωσιακό τρόπο, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε άμεσα όχι απλά πάνω από τις 800 μονάδες, αλλά «απογειώθηκε» στις 828,3 μονάδες, με μεγάλες πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές.

    Η αντίδραση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς η γιορτή του δεκαπενταύγουστου την προηγούμενη Πέμπτη δεν επέτρεψε στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθήσει την αντίδραση των διεθνών αγορών την Παρασκευή, κλείνοντας την προηγούμενη εβδομάδα με πτώση. Το ιδιαίτερα θετικό άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα βοήθησε την άνοδο στην Λεωφόρο Αθηνών να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με ξένους επενδυτές να επιστρέφουν, εκμεταλλευόμενοι και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στις μετοχές. Καθώς η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή, (κάτι που φάνηκε και από τον υποτονικό όγκο συναλλαγών) το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε (με τους πωλητές να απουσιάζουν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης) οδήγησε σε αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την αξιολόγηση της Moody’s για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο τέλος της εβδομάδας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη Γαλλία. Ήδη ο Εμ. Μακρόν σε ανακοίνωση της Γαλλικής Κυβέρνησης δήλωσε πως η Γαλλία θέλει να στηρίξει επενδυτικά την Ελλάδα, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν πάντως το τραπεζικό ράλι (+8,79%), με τις πρώτες εντολές που πέρασαν στη σημερινή συνεδρίαση να αφορούν-κατά σειρά- την Πειραιώς, την Alpha Bank, την Εθνική και  την Eurobank. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο +9,92%,  η  Πειραιώς στο +8,89%,  η Eurobank στο +8,69% και η Alpha Bank  στο +8,13%.

    O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +4,58% στις 828,30 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 798,84 μονάδων και των 831,25 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29 εκατ. τεμάχια. Στο ταμπλό,  98 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 17 με πτώση και 7 έμειναν αμετάβλητες.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,28%, στις 2.032,49 μονάδες, ενώ ο  Mid Cap στις 1.327,28 μονάδες με κέρδη +5,06%.

    Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές, μεταξύ των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν για την άνοδό τους η Viohalco με το εντυπωσιακό +9,51 , ενώ ακολούθησαν Ελλάκτωρ (+6,97%), Σαράντης (+6,93%), Τέρνα Ενεργειακή (+6,87%), Jumpo (+6,68%), ΕΧΑΕ (+6,29%),  Jumpo (+6,68%) και Fourlis (+6%).

    Άνοδο άνω του 5% σημείωσαν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ,  Lamda.

    Cenergy, ΑΔΜΗΕ και  ΔΕΗ έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ενώ πάνω από το +3% έκλεισαν οι μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. 

    Στο +2,25% έκλεισε η μετοχή της Titan Cement International, στο +2,71% αυτή του ΟΛΠ, ενώ Coca Cola και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη πάνω από το +1%.

    Καμία μετοχή του δείκτη δεν έκλεισε με πτώση.



    ΣΧΟΛΙΑ