• ΑΓΟΡΕΣ

    Εγκαταλείπει ο Γουόρεν Μπάφετ την κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων BYD;

    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Οι υποψίες ότι η Berkshire Hathaway, η εταιρεία του «σοφού της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ, θα πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην κινεζική εταιρεία BYD ήταν αρκετές για να βυθίσουν τη μετοχή της κατά 12%, μέσα σε λίγες ώρες. Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων είναι γνωστή στην Ελλάδα λόγω της  συμμετοχής της σε διαγωνισμό για πράσινα λεωφορεία με επίσημο διανομέα την εισηγμένη εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ».

    Όλα ξεκίνησαν όταν ένα μερίδιο που αντιστοιχεί στο μέγεθος της θέσης της Berkshire Hathaway Inc. εμφανίστηκε στο σύστημα εκκαθάρισης του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για ένα μερίδιο 20,49%, αντίστοιχο με το σύνολο της συμμετοχής του κορυφαίου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ στην εταιρεία.

    Στο Κεντρικό Σύστημα Εκκαθάρισης και Διακανονισμού, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εμφανιστεί ένα μερίδιο μετοχών, όμως για τους επενδυτές, μία τέτοια ενέργεια είναι συνήθως πρόδρομος πώλησης.

    «Μόνο η Berkshire θα είχε τόσες πολλές μετοχές ως μεμονωμένος επενδυτής, επομένως η αγορά ανησυχεί ότι ο Buffett σχεδιάζει να πουλήσει», ανέφερε ο Steven Leung, εκτελεστικός διευθυντής της UOB Kay Hian στον Χονγκ Κονγκ.

    Πώς ο Μπάφετ εκτόξευσε μια μετοχή

    Η ΒYD, επίδοξος ανταγωνιστής της Tesla, σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια άνοδο της τάξης του 300%, ανεβαίνοντας στην κατηγορία των εταιρειών με μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επωφελούμενη και από την βύθιση της Tesla.

    Καμία από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Bloomberg δεν έχει απαντήσει για το αν θα γίνει κάποια μεταφορά μετοχών. Αντίθετα, το pandaily.gr ισχυρίζεται ότι η BYD διαψεύδει την αποχώρηση του Μπάφετ, ενώ και οι Security Times διαβεβαίωσαν ότι το μερίδιο του Μπάφετ παραμένει αμετάβλητο.

    Τα παραπάνω όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη βύθιση της μετοχής, ούτε τις ανησυχίες των επενδυτών.

    Όπως αναφέρει σε άρθρο του το pandaily.com, 225 εκατ. μετοχές φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν στη Citibank στις 11 Ιουλίου.

    Οι εκπρόσωπο της BYD φέρεται ότι απάντησαν πώς μπορεί να αυξήθηκε το μερίδιο της Citibank, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μπάφετ έκανε αυτή τη μεταφορά μετοχών.

    Ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε 225 εκατ. μετοχές της BYD το 2008 για περίπου 230 εκατ. δολάρια.  Σύμφωνα με τη κινεζική εταιρεία, η Western Capital LLC, η οποία ελέγχεται 100% από την Berkshire Hathaway, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της BYD.

    Η συμμετοχή του Μπάφετ έδωσε μια τεράστια ώθηση στην εταιρεία, η οποία είδε από το 2008 έως σήμερα μία εκτόξευση της τάξης του 2.000%.

    Χαρακτηριστικά, ενώ ο Μπάφετ αγόρασε μετοχές για 230 εκατ. δολάρια, το μερίδιό του, σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρα το μερίδιό του τώρα αγγίζει τα 9 δις δολάρια.

    «Ο Μπάφετ κατείχε το μερίδιό του για δεκατρία χρόνια», έγραψε σε σημείωμα την Τρίτη ο David Blennerhassett της Quiddity Advisors. «Αυτή η μεταφορά στο Κεντρικό Σύστημα Εκκαθάρισης και Διακανονισμού υποδηλώνει ότι μια συναλλαγή μπορεί να έχει ήδη υπογραφεί και θα ανακοινωθεί σύντομα. Θα κοιτούσα να πουλήσω τώρα και σε οποιαδήποτε άνοδο. Πρόκειται για μια σημαντική υπερτίμηση των μετοχών της BYD».

    Η στροφή στο πετρέλαιο

    Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να υπενθυμίσουμε την αύξηση της συμμετοχής του Μπάφετ στις εταιρείες πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Δεν πρόκειται για μία «σχέση» που ξεκίνησε τώρα, καθώς ο κορυφαίος επενδυτής εδώ και αρκετά χρόνια κατέχει μετοχές πετρελαίου, όμως εδώ και λίγους μήνες έχει αυξήσει τις συμμετοχές του, την περίοδο μάλιστα που οι περισσότεροι επενδυτές εγκατέλειπαν πανικόβλητοι τις μετοχές να γλυτώσουν από τις επιπτώσεις της bear market.

    Αυτή τη στιγμή, η Berkshire Hathaway κατέχει το 18,7% των μετοχών της εταιρείας και μόνο τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη προχώρησε στην αγορά ακόμα 21,9 εκατομμυρίων μετοχών.

    Η συμμετοχή του στην αμερικάνικη εταιρεία Occidential Petroleum αξίζει αυτή τη στιγμή κοντά στα 11 δισεκατομμύρια, μετά την ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και ο Μπάφετ έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο κατέχοντας συνολικά 175,4 εκατομμύρια μετοχές.

    Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βύθισης των αγορών, ο Buffet συγκέντρωσε σημαντικά μερίδια σε εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Chevron.

    Πολλοί επενδυτές είδαν αυτή τη κίνηση ως ένα «στοίχημα» του Μπάφετ που ποντάρει στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ παράλληλα, αν και έχει συμμετοχές σε εταιρείες πράσινης ενέργειας, θεωρεί ότι η μετάβαση δεν θα γίνει πολύ γρήγορα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανώνυμος εκατομμυριούχος πλήρωσε 19 εκατ. δολάρια για ένα δείπνο με τον Γουόρεν Μπάφετ

    Απηυδισμένοι οι Ολλανδοί οδηγοί με τα προβληματικά λεωφορεία της BYD που φλερτάρει με την ελληνική αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ