• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Ενδιαφέροντες καιροί για την στερλίνα

    • Του Matthew Ryan, Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury

    Juan Manuel Fernández Lobato, Founder & CEO Ebury


    Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

    Όπως ήρθαν, έτσι χάθηκαν τα κέρδη στη στερλίνα, λόγω φρέσκων και αυξημένων ανησυχιών για το Brexit. Αυτό συνέβη σε μια ήσυχη –κατά τα λοιπά- Τρίτη για τις αγορές νομισμάτων.

    Τι πυροδότησε, όμως, τις ανησυχίες των επενδυτών σε σχέση με το Brexit, από τη στιγμή που προεξοφλείται η ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η ψήφιση αναμένεται να γίνει αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της θριαμβευτικής νίκης Τζόνσον. Άρα, γιατί ανησυχούν οι επενδυτές; Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον έφερε την νέα ανησυχία, καθώς σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της συμφωνίας μια ρήτρα που θα αποκλείουν την δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου πέραν του Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική της μεταβατικής περιόδου.

    Η ρήτρα αυτή σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 11 μήνες. Κι αν ο χρόνος αυτός δεν φτάσει; Τότε, επιστρέφει το σενάριο για μια έξοδο «cliff-edge» («στην άκρη του βράχου»). Ο πρωθυπουργός Τζόνσον σχεδιάζει να φέρει την συμφωνία για το Brexit στη Βουλή την Παρασκευή, με μια σειρά από τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες και η ρήτρα που προαναφέρουμε.

    Έτσι προκλήθηκαν οι ανησυχίες για το Brexit και οι επενδυτές «έσυραν» την στερλίνα πίσω στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, κάτω από το 1,31. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση σχεδόν 3% από το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει το βράδυ της Πέμπτης. Κι ενώ η προσοχή είναι εστιασμένη σχεδόν αποκλειστικά στα πολιτικά, η μικτή Έκθεση για την Εργασία που ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη, δεν βοήθησε καθόλου το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η ανεργία διατηρήθηκε σε χαμηλό δεκαετίας, παρόλο που σημειώθηκε κάμψη στην αύξηση των κερδών, συμπεριλαμβανομένων και των bonus. Αυτά σημείωσαν κάμψη κατά 3,2% από χρόνο σε χρόνο, κι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018. Περιμένουμε την Τετάρτη τα νούμερα για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας για την Πέμπτη. «Ζούμε πλέον σε ενδιαφέροντες καιρούς», είχε δηλώσει ο Ρόμπερτ Κένεντι κάποτε, παραφράζοντας το κινεζικό ρητό «Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Κάπως έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το νόμισμά του…



    ΣΧΟΛΙΑ