• ΑΓΟΡΕΣ

    Ταύροι για τον S&P 500 οι αναλυτές της Wall Street

    David Kostin (Goldman Sachs), Savita Subramanian (BofA), Binky Chadha (Deutsche Bank), Lori Calvasina (RBC Capital Markets)


    Πάνω από τις 5.000 μονάδες βλέπουν πολλοί αναλυτές της Wall Street τον S&P μέσα στο 2024, χρονιά κατά την οποία η Fed αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

    Τα στοιχήματα των traders δείχνουν ότι κατά 60% επικρατεί η προσδοκία η πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης να γίνει στη συνεδρίαση του Μαΐου, ενώ αισθητά χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων βλέπουν τα επιτόκια να μειώνονται για πρώτη φορά στον Οκτώβριο. Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν τέσσερις μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι η Fed στις τελευταίες προβλέψεις της έκανε λόγο μόλις για δύο μειώσεις.

    Το θετικό επενδυτικό κλίμα τροφοδοτήθηκε από την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανθεκτικότητα της οικονομίας, τις μικρές πιέσεις στην αγορά εργασίας αλλά και από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

    Deutsche Bank: Στις 5.100 μονάδες ο S&P

    Σε αυτό το κλίμα, όλο και περισσότεροι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν νέα ύψη ρεκόρ για τον S&P, με άλμα που ξεπερνάει το 10% από τα τρέχοντα επίπεδά του.

    Οι αναλυτές της Deutsche Bank έθεσαν έναν από τους υψηλότερους στόχους για τον αμερικανικό δείκτη, εκτιμώντας ότι θα αγγίξει τις 5.100 από τις 4.550 που κινείται αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 12% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Binky Chadha ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε προ-πανδημικά επίπεδα και πως ακόμα και στην περίπτωση μιας ύφεσης, αυτή προβλέπεται ήπια και σύντομη και θα επηρεάσει μόνο πρόσκαιρα την πορεία του αμερικανικού δείκτη με μίνι sell –off.

    RBC Capital Markets: Νέα κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές

    «Οι αποτιμήσεις των μετοχών θα είναι υψηλότερες από αυτές που πιστεύουν πολλοί επενδυτές. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα στηρίξει αυτή την τάση», ανέφερε η αναλύτρια Lori Calvasina της RBC Capital Markets.

    Η εκτίμησή της βλέπει τον S&P να εκτοξεύεται στις 5.000 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ήδη ο δείκτης έχει κάνει άλμα πάνω από το 18% μέσα στο τρέχον έτος.

    Η RBC Capital Markets είναι αισιόδοξη και για την πορεία των εταιρικών κερδών τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι θα είναι ικανοποιητικά και θα καταφέρουν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις αποτιμήσεις των μετοχών.

    Η μόνη αντιξοότητα που εντοπίζει η Calvasina για τις αμερικανικές μετοχές είναι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά και η αδύναμη οικονομία, όπως προβλέπεται για τα έτη 2024 και 2025.

    Goldman Sachs: Στα επίπεδα του 2022 επιστρέφουν οι αμερικανικές αγορές

    Λιγότερο αισιόδοξος στις τιμές-στόχους αλλά εξίσου «ταύρος» για την πορεία των αμερικανικών αγορών εμφανίστηκε και ο αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin.

    Σε σύγκριση βέβαια με άλλους αναλυτές, εμφανίζεται ιδιαίτερα μετριοπαθής: βλέπει τον S&P να κλείνει το επόμενο έτος στις 4.700 μονάδες, σχεδόν 5% πάνω από το τρέχον επίπεδό του, αλλά με βραδύτερη πρόοδο από την πορεία του φετινού ράλι που ήδη έχει ξεπεράσει το 18%.

    «Του χρόνου τέτοια εποχή, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα κοιτάξουν πίσω και θα συνειδητοποιήσουν ότι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική για το 2024 είναι να ακολουθήσουν τη συμβουλή του τραγουδιού της Taylor Swift «All you had to do was stay» (το μόνο που έπρεπε να κάνεις είναι να μείνεις)», ανέφερε ο Kostin σε σημείωμά του.

    Bank of America: Νέα ρεκόρ για τους αμερικανικούς δείκτες

    Έτοιμος για νέα ύψη-ρεκόρ είναι ο S&P υποστήριξε η Savita Subramanian, η οποία υποστήριξε ότι η αισιοδοξία της προκύπτει όχι τόσο από τις μειώσεις που θα κάνει η Fed μέσα στο ερχόμενο έτος αλλά κυρίως στα όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

    Το ράλι Νοεμβρίου με νέα υψηλά κυρίως για τον κλάδο τεχνολογίας οδήγησε πολλούς αναλυτές μεταξύ αυτών, τον Manish Kabra της Societe Generale αλλά και τους αναλυτές της Barclays να εκτιμούν ότι το επόμενο έτος οι μετοχές θα υπεραποδόσουν έναντι των ομολόγων.

    Στο σημείωμά της η Subramanian υποστήριξε ότι παρά τα θετικά μηνύματα για τις αμερικανικές μετοχές, οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν απαισιόδοξοι. «Οι bull markets συνήθως τελειώνουν με τους επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να βρίσκονται σε ευφορία. Η τρέχουσα αγορά απέχει πολύ από αυτό», σημείωσε για να υποστηρίξει την θέση της ότι οι αμερικανικές μετοχές δεν βρίσκονται σε μία περίοδο bull market που βρίσκεται στο τέλος της.

    Οι μετριοπαθείς

    Δεν είναι όλοι οι αναλυτές της Wall Street αισιόδοξοι για μία επερχόμενη «εκτόξευση» των αμερικανικών δεικτών.

    Μία από τις χαρακτηριστικότερες «αρκούδες» της Wall Street, o Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, έχει αφήσει πίσω του –ύστερα από τις άστοχες εκτιμήσεις του 2023- τις ζοφερές προβλέψεις, όμως δεν θέτει πολύ ψηλά τον πήχη ούτε για το 2024.

    Βλέπει τον S&P να κινείται στα ίδια επίπεδα με τα τρέχοντα και να μην ξεπερνάει τις 4.500 μονάδες.

    Διχασμός υπάρχει ανάμεσα σε αναλυτές ακόμα κι από την ίδια τράπεζα. Ο Μάικλ Χάρτνετ της BofA διατηρεί επιφυλάξεις για την πορεία του S&P μέσα στο 2024, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές αγνοούν τον κίνδυνο μιας «σκληρής προσγείωσης» της οικονομίας μέσα στο ερχόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την ΕΤΕ, το rebalancing της Πέμπτης από τον MSCI και οι εντολές εκατομμυρίων στις δημοπρασίες

    BofA: Ποντάρετε στις μετοχές των ΗΠΑ, μείνετε μακριά από την Ευρώπη – H επενδυτική στρατηγική για τις αγορές το 2024

    HSBC: Η μετοχή της Alpha Bank top pick στις αναδυόμενες αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ