• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Πρωταθλητής αποδόσεων το ΧΑ, παρά την πτώση του Αυγούστου

    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Τo XA με άνοδο 44,2% από τις αρχές του έτους παραμένει στις κορυφαίες αγορές ανάμεσα στις 38 κατηγορίες επενδύσεων που παρακολουθεί η Deutsche Bank.

    Παρότι ο Αύγουστος έκλεισε με πτώση 1,6% για τις ελληνικές μετοχές, η πορεία της αγοράς παρέμεινε θετική για το σύνολο του έτους, με μόνο την αγορά της Ρωσίας να είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Σε δολαριακούς όρους, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είναι η καλύτερη αγορά από όσες παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα.

    Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου Henry Allen και Jim Reid αναφέρουν ότι ο προηγούμενος μήνας υπήρξε ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές, με αποτέλεσμα μόνο τα 12 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθούν να σημειώσουν κέρδη.

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι αγορές τον Αύγουστο οφείλονται στα επιτόκια και τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία θα διατηρηθούν για περισσότερο καιρό και η αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος κύκλου, έπειτα και από την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

    Το ΧΑ και ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει 44,2%, από τις αρχές του έτους, o Nasdaq ακολουθεί με τις μετοχές τεχνολογίας με άνοδο 34,9%. Η εγχώρια αγορά ξεπερνάει σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο δείκτης Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 11,1%, ο γερμανικός δείκτης DAX 14,5% και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 2,8% μόλις.

    Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Αύγουστο

    • Δολάριο ΗΠΑ: Το δολάριο ΗΠΑ ήταν το νόμισμα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις τον Αύγουστο, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει άνοδο +1,7% κατά τη διάρκεια του μήνα. Αντίθετα, το ευρώ σημείωσε πτώση -1,4% έναντι του δολαρίου, ενώ το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε κατά -2,2%.
    • Ενεργειακά αγαθά: Ήταν ένας ισχυρός μήνας για τα ενεργειακά εμπορεύματα, με το πετρέλαιο brent και τις τιμές του αργού πετρελαίου (+1,5%) να σημειώνουν τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά +23,5%, καθώς αυξήθηκε η ανησυχία για μια πιθανή απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

    Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Αύγουστο

    • Μετοχές: Τόσο ο δείκτης S&P 500 (-1,6%) όσο και ο δείκτη NASDAQ (-2,1%) τερμάτισαν την πορεία των πέντε διαδοχικών μηνιαίων θετικών αποδόσεων. Ωστόσο, και οι δύο εξακολουθούν να έχουν σταθερά κέρδη σε ετήσια βάση, με αποδόσεις +18,7% και +34,9% αντίστοιχα. Ο δείκτης Hang Seng (-8,2%) είχε μια από τις ασθενέστερες επιδόσεις τον Αύγουστο, και τώρα βρίσκεται και πάλι σε αρνητικό έδαφος σε ετήσια βάση με απόδοση -4,4% από την αρχή του έτους.
    • Μέταλλα: Η άνοδος των αποδόσεων και οι αποδυναμωμένες οικονομικές προοπτικές σήμαιναν ότι ήταν ένας κακός μήνας, τόσο για τα πολύτιμα, όσο και για τα βιομηχανικά μέταλλα. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κατά -1,3%, και το ασήμι υποχώρησε -1,2%. Εν τω μεταξύ, ο χαλκός μειώθηκε κατά -5,9%, γεγονός που τον επανέφερε σε αρνητικό έδαφος σε ετήσια βάση και πάλι.
    • Κρυπτονομίσματα: Ο Αύγουστος ήταν ένας αδύναμος μήνας για τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin (-10,9%) να σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του 2023 μέχρι στιγμής.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Αναβαθμίζει τον ΟΠΑΠ σε overweight με νέα τιμή στόχο στα €19,5

    Ανατροπές στις κεφαλαιοποιήσεις: Η Eurobank στη 2η θέση άφησε πίσω της τον ΟΤΕ – Τι συμβαίνει με ΟΠΑΠ και Εθνική

    UBS: Έρχεται διψήφια πτώση στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης – Οι τιμές στόχοι των μετοχικών δεικτών



    ΣΧΟΛΙΑ