• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank Private Bank: Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 για τις αγορές

    Christian Nolting, CIO της Deutsche Bank Private Bank

    Christian Nolting, CIO της Deutsche Bank Private Bank


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, φαίνεται πλέον να έχουν παραιτηθεί από μια ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2023, εκτιμά ο CIO της Deutsche Bank Private Bank, Christian Nolting. Οι όποιες υφέσεις είναι πιθανό να είναι βραχύβιες, αλλά δεν θα είναι ανώδυνες. Ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης, παρατεταμένου πληθωρισμού και περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες θα είναι δύσκολος τόσο για τους πολίτες όσο και για τις κυβερνήσεις. Η κοινωνική ανισότητα θα είναι ένα θέμα άμεσης και αυξανόμενης σημασίας.

    «Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2023 δεν θα μεταφραστεί αναγκαστικά σε ασθενέστερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές το επόμενο έτος από ό,τι ήταν το 2022», εξηγεί ο Nolting.

    Η μεταβλητότητα των αγορών το 2022 επιδεινώθηκε από εξωτερικά γεγονότα και μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από το πιθανό μέγεθος και την ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εν όψει του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δυσκολευτεί να δώσουν συνεπή μελλοντική καθοδήγηση. Η σύγχυση στις αγορές οδήγησε σε απότομες διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων, αποσταθεροποιώντας επίσης τις αγορές μετοχών.

    Οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές είναι πιθανό να βρουν το 2023 μάλλον ευκολότερο

    «Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα-στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελπίζουμε ότι μπορούν να αποφευχθούν σημαντικές παγκόσμιες ανατροπές από γεωπολιτική, ασθένειες ή άλλους παράγοντες.

    Ως αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι αυξήσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα πρέπει να είναι σχετικά μέτριες από εδώ και πέρα», εκτιμά ο Nolting.

    Τα χειρότερα θα πρέπει πλέον να έχουν περάσει

    Για τους επενδυτές ομολόγων η απόδοση και η ποιότητα δεν θα αποτελούν πλέον αντίφαση. Οι πιο σταθερές αγορές ομολόγων θα πρέπει, με τη σειρά τους, να συμβάλουν στη μείωση της μεταβλητότητας των αγορών μετοχών. Το 2023 είναι πιθανό να είναι μια αποδεκτή χρονιά για τις μετοχές, αλλά όχι μια σπουδαία χρονιά. Οι θετικές αποδόσεις θα οδηγηθούν από κάποια μέτρια επέκταση των τιμών/κερδών και των μερισμάτων, αν και τα κέρδη ανά μετοχή θα είναι στάσιμα στις μετοχές. Σε αυτό το πιο ήρεμο περιβάλλον, οι σχετικές περιφερειακές αποτιμήσεις μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία.

    Το 2023 θα μπορούσε επίσης να δει ένα πιο σταθερό δολάριο ΗΠΑ με το πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα αύξησης των τιμών της Fed να έχει πιθανώς πλέον τιμολογηθεί επαρκώς. Στην πραγματικότητα, το ευρώ θα μπορούσε να ενισχυθεί ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους, δεδομένης της προσδοκίας μας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πιο αργά στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

    «Φυσικά, το επόμενο έτος δεν θα αφορά μόνο τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η Κίνα, για παράδειγμα, θα ακολουθήσει μια μάλλον διαφορετική πολιτική πορεία. Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη εγχώρια τόνωση της οικονομίας της θα καταφέρει τελικά να αλλάξει πορεία. Η κινεζική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την περιφερειακή επαναλειτουργία, σημαίνει ότι η Ασία θα μπορούσε να έχει ένα καλό 2023», προβλέπει η Deutsche Bank Private Bank.

    Ανησυχία για τις σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και το περιβάλλον

    Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό κελσίου θα απαιτήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Οι επενδυτές θα πρέπει να προβλέψουν αυτές τις αλλαγές και μπορούν, μέσω των επενδύσεων ESG, να συμβάλουν στη διευκόλυνση ορισμένων από αυτές. Επισημαίνουμε δύο από τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά μας θέματα σε αυτή την ετήσια προοπτική: την ενεργειακή μετάβαση (σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας) και τις υποδομές. Αυτά, καθώς και κάποια άλλα μακροπρόθεσμα επενδυτικά θέματα, είναι πιθανό να προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια.

    Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόλουθους τρεις παράγοντες.

    Πρώτον, η χαλάρωση, αλλά συνέχιση του πληθωρισμού. Εξετάστε πιθανή μερική αντιστάθμιση έναντι αυτού όσον αφορά κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχές) ή θέματα και τομείς (π.χ. ορισμένες υποδομές).

    Δεύτερον, γενικά μέτριες, αλλά θετικές προσδοκίες απόδοσης. Προβλέπουμε, για παράδειγμα, αποδόσεις μετοχών μεσαίου μονοψήφιου αριθμού. Οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να θελήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές. Τρίτον, κίνδυνος.

    Παρά τις προσδοκίες μας για πιο σταθερές χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023, ο κόσμος παραμένει εγγενώς επικίνδυνος. Η εκ των προτέρων σκέψη σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χαρτοφυλακίων.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Τι προβλέπει για τις επενδύσεις το 2023 και τι προτείνει στους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ