• ΑΓΟΡΕΣ

    ΔΕΗ: Τι περιμένει να ακούσει η αγορά από τον Γιώργο Στάσση στις 23 Ιανουαρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ


    Πάνω από 7% σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο είναι τα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς.

    Θα μπορούσε η άνοδος να ξεπεράσει και το 10% εφόσον η μετοχή δεν έχανε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 12,28 ευρώ. Το θέμα είναι ότι η ΔΕΗ επέστρεψε στο ταμπλό συνεχίζοντας το ανοδικό σερί μιας χρονιάς, το 2023, που της έδωσε άνοδο κοντά 70%.

    Πραγματοποιώντας τον μεγαλύτερο τζίρο από τις 15 Δεκεμβρίου και έναν από τους μεγαλύτερους εδώ και πέντε εβδομάδες, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στο investor day που διοργανώνει στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο η Επιχείρηση, εκεί που ο άνθρωπος που μετασχημάτισε και άλλαξε τη φυσιογνωμία της εταιρείας, ανακοινώνει το 5ετές πλάνο της.

    Εκείνο που περιμένουν οι αναλυτές, όπως αναφέρουν πηγές από το asset management, είναι ο κ. Στάσσης να δώσει συγκεκριμένα νούμερα, τέτοια που θα αλλάξουν το τεχνικό μοντέλο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

    Δηλαδή, αν φέτος η ΔΕΗ πιάσει τον στόχο ή ακόμα και τον ξεπεράσει των EBITDA των 1,250 δισ. ευρώ και ο κ. Στάσσης μιλήσει για σωρευτικά κέρδη την επόμενη π.χ. τριετία κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, οι αναλυτές, θα απογείωναν την τιμή στόχο για τη μετοχή, οδηγώντας σε νέα άνοδο την κεφαλαιοποίηση.

    Η ειρωνεία είναι ότι η ΔΕΗ στοιχίζει στο ταμπλό σήμερα, όσο πριν από 10 χρόνια, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

    Όταν υπολογίζονταν οι ενεργοβόρες λιγνιτικές της μονάδες στον ισολογισμό, τη στιγμή που το επιχειρηματικό μοντέλο της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας έχει μετασχηματιστεί σε πιο πράσινο και συνάμα πιο κερδοφόρο.

    Νέες δραστηριότητες, η είσοδος στο retail, μέσω του Κωτσόβολου, εμβληματικές εξαγορές στην Ανατολική Ευρώπη, όπως η Enel Ρουμανίας, το deal με την Ιντρακάτ στα αιολικά ή ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, κινήσεις που πρόκειται να απογειώσουν τα οικονομικά μεγέθη, οι αναλυτές θέλουν να τα προσαρμόσουν στα τεχνικά τους μοντέλα.

    Για το λόγο αυτό, η 23η Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα αποτελέσει ημερομηνία σταθμό για τη ΔΕΗ, με την Betya Sec. να  θέτει τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ στα 15,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να εκτιμάται στο 38%.

    Η εισηγμένη αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη 150,7 εκατ. ευρώ εφέτος, με μεγάλη άνοδο κατά 132,2% το 2024, στα 350 εκατ. ευρώ.

    Στην παρούσα φάση η ΔEΗ υλοποιεί επενδύσεις για 1.300 MW, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των έργων της που σήμερα υπερβαίνει τα 670 MW.

    Από το 2019 που κλονίστηκε η βιωσιμότητά της και το business plan που ακολούθησε οδηγώντας την σε μία ισχυρή ανάπτυξη, η ΔEΗ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πώς μια εταιρεία συνδεδεμένη με το κράτος μπορεί να γίνει σύμβολο εκσυγχρονισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για εγκατάσταση σημείων ταχυφόρτισης

    ΔΕΗ: Οι νέες business του Γιώργου Στάσση σε ακίνητα και τραπεζικές υπηρεσίες

    ΔΕΗ: Μέρισμα μετά από 13 χρόνια – Νέα χρονιά, νέα ορόσημα



    ΣΧΟΛΙΑ