• Cryptocurrencies

    Ξεκίνησε η δίκη του αιώνα για το Bitcoin: Θα λυθεί το μυστήριο του δημιουργού του κρυπτονομίσματος;

    • Bloomberg

    Craig Wright


    Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων παρακολουθούν με αγωνία τη δίκη που ξεκίνησε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι και πιθανόν να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, του ψευδώνυμου που χρησιμοποιεί ο δημιουργός του Bitcoin.

    Ο Αυστραλός προγραμματιστής Craig Wright, που ισχυρίζεται ότι είναι ο εφευρέτης του Bitcoin, θα πρέπει να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι καταχράστηκε την περιουσία του συνδημιουργού του κρυπτονομίσματος, David Kleiman, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, και δικαιούται μερίδιο από τα 1,1 εκατομμύρια Bitcoin που κατέχει και σήμερα έχουν αξία 65 δισ. δολάρια.

    Ο αδερφός του Dave Kleiman, ο οποίος πέθανε το 2013, ισχυρίζεται ότι ο αείμνηστος προγραμματιστής συνεργάστηκε με τον Wright κατά την αρχική ανάπτυξη του Bitcoin και ότι δικαιούται το ήμισυ των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Bitcoin, αξίας 62.545 δολαρίων έκαστο, σύμφωνα με την τιμή της 29ης Οκτωβρίου, τα οποία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του ο Satoshi.

    Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα κανείς από τους δύο να μην είναι ο Satoshi.

    Self Declared Inventor Of Bitcoin Craig Wright Attends Hearing
    Craig Wright
     

    Ορισμένοι διακεκριμένοι επιχειρηματίες και επενδυτές κρυπτονομισμάτων θεωρούν τον Wright ψεύτη και πιστεύουν ότι η ανωνυμία που έχει διατηρήσει μέχρι τώρα ο Satoshi είναι μέρος της ιδιοφυΐας του Bitcoin – ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια καινοτομία που έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ελεγκτικών αρχών και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση αρκετών κυβερνήσεων.

    Ο Wright πάντως, εμμένει στον ισχυρισμό του, προχωρώντας ακόμη και σε μηνύσεις αυτών που τον αποκαλούν απατεώνα.

    Αναμένοντας νέα στοιχεία

    Ωστόσο, η υπόθεση Kleiman δεν αφορά κυρίως το αν ο Wright είναι πραγματικά ο Satoshi. Το ζήτημα στη δίκη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα με την επιλογή των ενόρκων, είναι αν υπήρχε επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ του Wright και του Kleiman πριν από το θάνατο του τελευταίου.

    Ο Wright είναι σίγουρα «ένας σημαντικός παράγοντας της καινοτομίας των κρυπτονομισμάτων και είναι επίσης πολύ πλούσιος από τα token”, δήλωσε ο Aaron Brown, επενδυτής κρυπτονομισμάτων που γράφει για το Bloomberg Opinion. «Πέρα από αυτό, οι ισχυρισμοί του ότι είναι ο κύριος ή ο μοναδικός συγγραφέας της αρχικής λευκής βίβλου του Bitcoin έχουν μικρή υποστήριξη».

    Παρά τον σκεπτικισμό, οι θαυμαστές των crypto θα παρακολουθήσουν τη δίκη, αναμένοντας τυχόν νέα στοιχεία.

    Τα σενάρια

    Τα σενάρια σχετικά με την ταυτότητα του Satoshi αποτελούν ένα αγαπημένο χόμπι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων και τον περασμένο μήνα, ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Peter Thiel συμμετείχε σε μία συζήτηση, υποθέτοντας ότι ο πραγματικός Satoshi ήταν στην ίδια παραλία με αυτόν στην Ανγκουίλα, τον Φεβρουάριο του 2000.

    Όποιος και αν είναι ο Satoshi, μάλλον έχει πρόσβαση σε αρκετά Bitcoin ώστε να επηρεάζει δραματικά την αγορά.

    Η καταγγελία εναντίον του Wright σχετικά με την περιουσία του Kleiman υποβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν τρία χρόνια, αλλά η υπόθεση αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

    Τα email στα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι οι δύο άντρες είχαν μια καλή σχέση — σε ένα μήνυμα, ο Wright αποκάλεσε τον Kleiman τον «καλύτερο φίλο» του — αλλά ο αδερφός του τελευταίου, Ira Kleiman, θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είχαν απλά επιχειρηματική συνεργασία.

    Αυτό απαιτεί την επανεξέταση των γεγονότων, όπως μια συνομιλία τους στο δείπνο την Ημέρα των Ευχαριστιών, το 2009. Ο Ira Kleiman έχει καταθέσει ότι ο Dave του είπε κατά τη διάρκεια του γεύματος των εορτών ότι αναπτύσσει κάτι «μεγαλύτερο από το Facebook», πριν φτιάξει το διάσημο πλέον λογότυπο του Bitcoin: ένα Β με δύο γραμμές μέσα από αυτό σαν υπογραφή νομίσματος.

    Η κατάθεση του ίδιου του Wright θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική.

    Νωρίτερα από τη δίκη, ο δικαιούχος του Kleiman κατηγόρησε τον Wright για «ένα συνεχές μοτίβο ψευδορκίας, πλαστών στοιχείων, παραπλανητικών καταθέσεων και παρεμπόδισης”.

    Οι δικηγόροι του ωστόσο, υποστήριξαν ότι ο προγραμματιστής ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Beth Bloom, αρνήθηκε να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Wright.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ