• ΑΓΟΡΕΣ

    Meta…μανία: Διπλασιάστηκε η αξία του MANA της Decentraland λόγω Zuckerberg


    Η απόφαση του Mark Zuckerberg να φέρει τη μετα-πραγματικότητα ανέδειξε τις κρυμμένες αξίες των παράλληλων ψηφιακών κόσμων που ήδη υπάρχουν και έτσι ήδη το πρωτοποριακό Decentraland με το κρυπτονόμισμά του MANA, εισέπραξαν … και τη δόξα και το χρήμα.

    Το ΜΑΝΑ  διπλασίασε την αξία του σε λίγα  24ωρα και η τρέχουσα κατάταξή του στην κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων  είναι #39, με κεφαλαιοποίηση στα 4,445 δισ ευρώ.

    Το MANA, το νόμισμα με το οποίο λειτουργεί η Decentraland, η πλατφόρμα υβρίδιο του Minecraft και του Second Life– έφτασε μέχρι και τα 3,39 δολάρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η  ηγετική θέση του MANA στο οικοσύστημα των μετα-πραγματικοτήτων εδραιώνεται περαιτέρω με την κίνηση του Facebook να οικοδομήσει ένα νέο  ψηφιακό κόσμο.

    Στις εικονικές πραγματικότητες το πραγματικό με το ψηφιακό γίνονται..ένα, δίνοντας δυνατότητες στους παίκτες  να έχουν έσοδα από τις εικονικές τους εμπειρίες. Η δέσμευση του Facebook για τη δημιουργία του Μeta  στέλνει το μήνυμα προς την αγορά για την απίστευτη αξία που σύντομα θα ξεκλειδωθεί,   δεδομένης της δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου.

    Σημειώνεται ότι εικονικοί κόσμοι όπως η Decentraland και το Sandbox διαφέρουν από το όραμα Meta του Facebook για το metaverse, καθώς το Meta θα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι κλειστό και επικερδές μόνο για την εταιρεία μέτοχό του. Οι ψηφιακοί κόσμοι όπως το Sandbox και η Decentraland, αντίθετα, επιτρέπουν στους προγραμματιστές και τους παίκτες να μοιράζονται με ανοιχτό τρόπο την πρόσβαση στο κέρδος.

    Και καθώς θα υπάρχουν κλειστά (Meta) και ανοιχτά κρυπτο-μετασύμπαντα οι επενδυτές πιθανότατα θα θέλουν πρόσβαση και στα δύο, για να είναι παρόντες στις εξελίξεις και αυτή η εκτίμηση αυξάνει την αξία όλου του “κλάδου” των meteverse.

    Τι είναι το Metaverse

    To Facebook δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία θέλει να καθιερωθεί ως ένας από τους κύριους προγραμματιστές στο metaverse, όμως το ίδιο το «metaverse» δεν είναι εφεύρεση του Facebook.

    Το metaverse περιγράφει μια νέα εκδοχή του διαδικτύου, όπου οι δισδιάστατες επιφάνειες του σημερινού ιστού θα αντικατασταθούν από καθηλωτικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας 3D.

    Το metaverse του Facebook  θα είναι ένας τόπος κοινωνικής αλληλεπίδρασης και εμπορίου, με αίθουσες συσκέψεων ή ασκήσεων, ψυχαγωγία, διαδικτυακές αγορές, τυχερά παιχνίδια και εκδηλώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντίστοιχα τρισδιάστατα περιβάλλοντα, ανοιχτού τύπου, όπως είναι το Decentraland και το The Sandbox, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία blockchain και τα NFT και λειτουργούν με κρυπτονομίσματα το MANA και το Sand αντίστοιχα.

    Το Decentraland

    Το Decentraland (MANA) είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας 3D που βασίζεται στο blockchain Ethereum, όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν εικονικές δομές όπως καζίνο, γκαλερί τέχνης, αίθουσες συναυλιών και θεματικά πάρκα και να χρεώσουν άλλους παίκτες να τις επισκεφτούν.
    Ο  εικονικός χώρος εντός της Decentraland ονομάζεται LAND, ένα μη ανταλλάξιμο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο (ERC-721) που χωρίζεται σε τμήματα 16m x 16m. Αυτά τα τμήματα ανήκουν μόνιμα σε μέλη της κοινότητας και αγοράζονται χρησιμοποιώντας το εγγενές διακριτικό κρυπτονομισμάτων MANA – Decentraland. Ορισμένα τμήματα οργανώνονται περαιτέρω σε θεματικές κοινότητες, που ονομάζονται Περιοχές, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν κοινόχρηστους χώρους με κοινά ενδιαφέροντα.

    ΜΑΝΑ  
    Το νόμισμα Decentraland κυκλοφόρησε το 2017 μετά από μια αρχική προσφορά νομισμάτων 26 εκατομμυρίων δολαρίων (ICO). Το 40% εκατό των token πωλήθηκαν δημόσια στην πώληση token, ενώ το Decentraland Foundation διατήρησε το 20%, τα ιδρυτικά μέλη της Decentraland κράτησαν άλλο 20% και το υπόλοιπο 20% διατέθηκε για την οικοδόμηση της κοινότητας και τη χρηματοδότηση συνεργασιών.
    Η πλατφόρμα άνοιξε στο κοινό τον Φεβρουάριο του 2020.

    Αν και η διαλειτουργικότητα του Blockchain κάνει  το μετασύμπαν μια  συλλογή διαδικτυακών πρωτοκόλλων που είναι όλα διαλειτουργικά,  η προσπάθεια του Facebook να δημιουργήσει το μετασύμπαν από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με αυτό το όραμα.

    Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πως θα συνυπάρξουν τα διαφορετικά μετασύμπαντα στο μέλλον, ωστόσο πολλοί θα ποντάρουν στη μεγάλη δυναμική τους, προκαλώντας ράλι τιμών στα κρυπτονομίσματα των νέων κόσμων πολύ πριν γνωρίσουν τη δόξα που αναμένουν.



    ΣΧΟΛΙΑ