• Cryptocurrencies

    «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στα crypto παρά το άλμα του Bitcoin

    Bitcoin


    Η επενδυτική κοινότητα της κρυπτογράφησης αναθάρρησε την Τρίτη, με το Bitcoin να εκτοξεύεται σε υψηλό 17 μηνών αγγίζοντας για λίγο τα 35.000 δολάρια.

    Ο χειμώνας των crypto όμως δεν έχει τελειώσει με πάνω από 3.445 tokens να έχουν διαγραφεί από τα ανταλλακτήρια μέσα στο 2023. Πρόκειται για 15% αύξηση σε σχέση με το 2022, όταν ξεκίνησαν οι τριγμοί στην βιομηχανία, οι οποίοι οδήγησαν σε ένα ντόμινο πτωχεύσεων και σε κατακρήμνιση της τιμής του Bitcoin.

    Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Kaiko, πρόκειται για tokens ή ζεύγη token τα οποία είναι ανενεργά για πολύ μεγάλο διάστημα.

    Χιλιάδες διαγραφές

    Η Coinbase και η Binance έχουν διαγράψει περισσότερα από 100 tokens μόνο αυτόν τον μήνα. Η Coinbase διέγραψε 80 ζεύγη μέσα στον Οκτώβριο, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο μήνα φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CCData, ενώ το ανταλλακτήριο  OKX έχει ήδη διαγράψει 172 μάρκες φέτος, ενώ η Coinbase έχει διαγράψει 176 ζεύγη.

    Μεταξύ των διαγραφών είναι και tokens που εντόπισαν οι ρυθμιστικές αρχές ως μη εγγεγραμμένους τίτλους. Οι αγωγές τους προς τους κολοσσούς της βιομηχανίας Coinbase και Binance, έπεισαν τις εταιρείες να τα αποσύρουν για να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στην ήδη τεταμένη σχέση τους με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία έχει αρχίσει και σφίγγει τον κλοιό στο άναρχο τοπίο της κρυπτογράφησης.

    Οι διαγραφές των tokens δεν είναι κάτι καινούριο για την κρυπτογράφηση. Στη σύντομη ιστορία της τις περιόδους ανάκαμψης εμφανιζόταν ένας εντυπωσιακός αριθμός νέων tokens και πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του. Στις περιόδους βουτιάς, όπως το 2018, πολλά tokens διαγράφονταν.

    Ο αριθμός των διαγραφών του 2023 όμως είναι εντυπωσιακός δεδομένου ότ το 2018 είχαν διαγραφεί μόλις 628 tokens.

    Η περίπτωση του Bitcoin

    Το Βitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό της συνολικής κεφαλαιοποίησης της βιομηχανίας των crypto, η οποία υπολογίζεται στο 1,3 τρισ. δολάρια, ακόμα και μετά τη βουτιά του πέρσι κατά 64%.

    Στα τέλη του 2021 το Bitcoin άξιζε 69.000 δολάρια, ενώ πλέον η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 34.500 δολάρια.

    Τη Δευτέρα το Bitcoin έκανε άλμα 11%  με την επιστροφή των επενδυτών να οφείλεται στις προσδοκίες της δημιουργίας  Bitoin ETF (Exchange Trade Funds), το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα έκθεσης στους επενδυτές χωρίς να κατέχουν άμεσα το κρυπτονόμισμα μέσω ανταλλακτηρίων.

    Η άνοδος στη τιμή του Bitcoin τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι ενδιαφέρον για την δημιουργία ETF έχουν εκφράσει κολοσσοί-διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η Fidelity. Αυτό έχει ενεργοποιήσει τους «ταύρους» των crypto, οι οποίοι εδώ και μήνες έβλεπαν την κατάρρευση της βιομηχανίας, στο να πιστεύουν ότι το Bitcoin θα ξαναγίνει δημοφιλές asset, παρά τα σκάνδαλα και τις απάτες που αποκαλύφθηκαν πέρσι και με τη δίκη για τη κακοδιαχείριση στην FTX να τρέχει αυτή την περίοδο σε δικαστήριο των ΗΠΑ.

    Πόλεμος από τις ρυθμιστικές αρχές

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει κρατήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση, όμως μια έκθεση της JP Morgan που βλέπει τις αρχές να υποχωρούν άμεσα αλλά και η απόφαση από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ να εγκρίνει την προσφυγή της Grayscale Bitcoin Trust, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξέταση του αιτήματος για δημιουργία ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, έχει αντιστρέψει το κλίμα σύμφωνα με τους ταύρους.

    Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πιθανότατα πρόκειται να εγκρίνει το spot Bitcoin ETF πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη επιτρέψει ETFs που κατέχουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και Ether, επιχείρημα στο οποίο πάτησαν οι δικηγόροι της Grayscale και κέρδισαν την έγκριση στο αίτημά τους. Η αρχή όμως επιμένει στη στάση της για καταστολή της της κρυπτογράφησης μετά το περσινό κραχ της αγοράς και την  πτώχευση του χρηματιστηρίου FTX.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με βοήθεια από Λαγκάρντ – Βουτιά 5,% για τη Barclays

    Goldman Sachs: Κίνδυνος στις ευρωαγορές από τις υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

    Δίκη FTX: H Έλισον κατηγόρησε τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ πως χρησιμοποίησε κεφάλαια των χρηστών του ανταλλακτηρίου



    ΣΧΟΛΙΑ