• Cryptocurrencies

    Δίκη FTX: H Έλισον κατηγόρησε τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ πως χρησιμοποίησε κεφάλαια των χρηστών του ανταλλακτηρίου

    • NewsRoom
    Καρολάιν Έλισον

    Καρολάιν Έλισον


    Με την κατάθεση της πρώην στενής συνεργάτη και φίλη του, Καρολάιν Έλισον συνεχίστηκε η ποινική δίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (SBF).

    Η Έλισον φέρεται να παραδέχτηκε την απάτη κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην μητρική εταιρεία του ανταλλακτηρίου της FTX, Alameda, υπό τις οδηγίες του Μπάνκμαν-Φριντ. H πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος της Alameda φέρεται να κατηγόρησε μάλιστα τον SBF για την κακή χρήση των κεφαλαίων χρηστών του FTX, ισχυριζόμενη ότι «δημιούργησε τα συστήματα» που οδήγησαν στην Alameda να τραβήξει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

    «Η Alameda πήρε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX και τα χρησιμοποίησε για επενδύσεις», ανέφερε η Έλισον, σύμφωνα με αναφορές από την αίθουσα. «Έστειλα ισολογισμούς που έκαναν την Alameda να φαίνεται λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι ήταν» πρόσθεσε.

    Η Έλισον γνώρισε τον Μπάνκμαν-Φριντ μέσα από τη συνεργασία τους στην Jane Street Capital, με τον SBF να την πείθει να εγκαταλείψει την επενδυτική εταιρεία και να συμμετάσχει στις προσπάθειές του που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα. Οι δυο τους φαίνεται πως έχουν πάψει σε μεγάλο βαθμό να έχουν επαφές μετά την κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο του 2022.

    Η σχέση της Έλισον με την SBF είναι ένα από τα βασικά ζητήματα για τους ισχυρισμούς που αντιμετωπίζει η πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος, καθώς ήταν υπεύθυνη για την ανταλλαγή crypto ενώ εκείνη ηγείτο της ομάδας στην Alameda. Οι κατηγορίες απάτης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ βασίζονται στην εντολή της Alameda να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια χρηστών FTX χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών, τα οποία χρησιμοποίησε για αγορές, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και δωρεών σε πολιτικές εκστρατείες.

    Ο συνιδρυτής του FTX και πρώην επικεφαλής τεχνολογίας, Γκάρι Γουάνγκ, έλαβε θέση από τις 5 Οκτωβρίου ως ένας από τους πρώτους μάρτυρες των εισαγγελέων, ισχυριζόμενος ότι διέπραξε εγκλήματα με την Έλισον  και τον πρώην διευθυντή μηχανικής Nishad Singh. Κατά την αντεξέταση του Γουάνγκ, οι δικηγόροι του SBF φαινόταν ότι προσπαθούσαν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου στην Έλισον.

    Η υπεράσπιση του πρώην επικεφαλής της FTX ισχυρίστηκε ότι η Έλισον αγνόησε το αίτημα του Bankman-Fried να θέσει αντιστάθμιση στις επενδύσεις της Alameda.

    Η Έλισον και ο Γουάνγκ ήταν μερικοί από τους πρώτους γνώστες του FTX και της Alameda που ομολόγησαν την ενοχή τους ως μέρος μιας συμφωνίας με τις αρχές των ΗΠΑ.

    Η κατάθεση της πρώην CEO της Alameda Research σηματοδότησε την πέμπτη ημέρα της ποινικής δίκης του SBF,  ο οποίος αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη. Ο ίδιος δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αναμένεται να παρουσιαστεί σε μια δεύτερη ποινική δίκη που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024.

    Διαβάστε επίσης

    FTX: Το «σκάνδαλο Enron», το πρώην παιδί θαύμα και ο μάρτυρας-κλειδί στην πολύκροτη δίκη

    Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Ξεκινά η δίκη του πρώην δισεκατομμυριούχου για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

    FTX: Μήνυση και στους γονείς του ιδρυτή Sam Bankman-Fried



    ΣΧΟΛΙΑ