• Cryptocurrencies

    Στο χείλος του γκρεμού τα crypto: Η μεγάλη φυγή των επενδυτών και οι μαζικές απολύσεις

    Bitcoin


    Οι τελευταίες εκτιμήσεις ξεκαθαρίζουν ότι το Bitcoin δεν θα μπορέσει να ανακάμψει το 2023, με κάποια σενάρια να το «γκρεμίζουν» στα 5.000 δολάρια και τα κάποτε πανίσχυρα χρηματιστήρια crypto παλεύουν να κρατήσουν τους επενδυτές τους προσλαμβάνοντας ακόμα και εξωτερικούς ελεγκτές για να αποδείξουν ότι έχουν αποθεματικά να τους αποζημιώσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας.

    Σύμφωνα με το CoinDesk, η βιομηχανία των crypto από τον Απρίλιο του 2022 έως και τα τέλη Νοεμβρίου έχει απολύσει πάνω από 26.400 εργαζόμενους και προειδοποιεί ότι θα έρθουν και νέες απολύσεις.

    «Ασκήσεις ετοιμότητας»

    Με την εμπιστοσύνη να έχει χαθεί, όλο και περισσότερα ανταλλακτήρια, όπως το κραταιό –ακόμα- Binance, του οποίου ο Κινέζος 44χρονος ιδρυτής έχει στόχο, χωρίς επιτυχία μέχρις στιγμής, να γίνει ο νέος «σωτήρας» της βιομηχανίας των crypto, επιχειρούν να συγκρατήσουν τις αθρόες αναλήψεις των επενδυτών, παρουσιάζοντάς τους στοιχεία ότι έχουν αρκετά assets ώστε να τους αποζημιώσουν σε περίπτωση κατάρρευσης.

    Η διαδικασία στοχεύει στο να καλύψει το τεράστιο κενό στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, το οποίο προκλήθηκε από δύο μεγάλα κραχ στη βιομηχανία, το ένα με την κατάρρευση του Terra USD τον περασμένο Μάιο και το δεύτερο με την χρεοκοπία του FTX.

    Η Binance ανακοίνωσε ότι διόρισε τη λογιστική εταιρεία Mazars για να επαληθεύσει τα αποθεματικά της, ενώ και το Crypto.com σχεδιάζει να παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

    Με τον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, στη τελευταία του εμφάνιση να αποδίδει την κατάρρευση σε «λογιστικό λάθος» και να αναρωτιέται μαζί με τους επενδυτές που «χάθηκαν» δισεκατομμύρια από τις επενδύσεις των πελατών της, η αγορά δεν είναι με το μέρος των crypto.

    Στην περίπτωση του Βankman-Fried, ο ίδιος είχε προχωρήσει σε ελέγχους για τα περιουσιακά του στοιχεία πριν την κατάρρευση, αφήνοντας και πάλι τους επενδυτές χωρίς καταθέσεις.

    Μαζικές απολύσεις

    Σε αυτό το κλίμα, ο άλλοτε χώρος που ανθούσε, τώρα μετράει απώλειες εργαζομένων σχεδόν αντίστοιχες με τον χώρο της τεχνολογίας.

    Τα ανταλλακτήρια Bybit και το αυστραλιανό Swyftx ετοιμάζονται για απολύσεις που αντιστοιχούν στο 30% και στο 35% του προσωπικού τους. Το Kraken πριν μερικές ημέρες απέλυσε πάνω από 1.100 άτομα, που αντιστοιχούν στο 30% του εργατικού δυναμικού της.

    Μέσα στον Νοέμβριο ανταλλακτήρια όπως το Lemon Cash της Αργεντινής, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Binance, Coinbase, το BitMex προχώρησαν σε περικοπές που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 20% του εργατικού δυναμικού τους.

    «Όπως μόλις ανακοινώσαμε στην ομάδα, η Swyftx δεν έχει άμεση έκθεση στο FTX, αλλά δεν έχουμε ανοσία στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις αγορές κρυπτογράφησης. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων για ένα χειρότερο σενάριο περαιτέρω σημαντικής πτώσης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και την πιθανότητα για περισσότερα γεγονότα τύπου μαύρου κύκνου», δήλωσε ο CEO της Swyftx, Alex Harper

    Εφιαλτικό σενάριο για το Bitcoin

    «Μετά από ένα χρόνο εκρήξεων, επιθέσεων από χάκερς και χρεοκοπιών, η απαισιοδοξία κατακλύζει πλέον τον κλάδο. Μια πτώση περίπου 70% στην τιμή του Bitcoin στα 5.000 δολάρια το επόμενο έτος είναι ένα από τα σενάρια «έκπληξης» που οι αγορές μπορεί να υποτιμούν», έγραψε σε σημείωμα την Κυριακή ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Standard Chartered, Eric Robertsen.

    Αυτό είναι περισσότερο από 90% κάτω από το ανώτατο όριο που έφτασε ποτέ το Bitcoin, στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

    Με την αγορά των αμερικανικών μετοχών να έχει ήδη εκτιμηθεί ότι θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα το 2023, οι προβλέψεις για το Bitcoin είναι ακόμα πιο ζοφερές.

    «Οι traders προετοιμάζονται για μία αργή και μη εντυπωσιακή περίοδο μέχρι την άνοιξη», ανέφερε στο Bloomberg o Michael Safai, διευθύνων σύμβουλος της εμπορικής εταιρείας Dexterity Capital LLC, ξεκαθαρίζοντας ότι η αγορά των crypto δεν θα έχει σύντομα καλά νέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι χαμένοι των crypto ξεπουλάνε τα πολυτελή αμάξια τους



    ΣΧΟΛΙΑ