• Cryptocurrencies

    Stefan Ingves (Riksbank): Το Bitcoin είναι απίθανο να ξεφύγει από τους ρυθμιστικούς κανόνες

    • Bloomberg

    Stefan Ingves


    Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι απίθανο να αποφύγουν τη ρυθμιστική παρέμβαση, καθώς οι εποπτικές αρχές αντιδρούν στην τεράστια αποδοχή του φαινομένου των crypto, υποστηρίζει ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Riksbank.

    Αν και αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής έχουν εκφράσει σχεδόν όλοι σκεπτικισμό για το Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα, αυτά συνέχισαν να αυξάνουν το ενθουσιώδες κοινό τους. Η εξέλιξη αυτή ώθησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να στραφούν προς τα tokens, με μεγάλες τράπεζες της Wall Street όπως η Goldman Sachs να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών που συνδέονται με τα crypto.

    «Όταν κάτι γίνεται αρκετά μεγάλο, πράγματα όπως τα συμφέροντα των καταναλωτών και το ξέπλυμα χρήματος μπαίνουν στο παιχνίδι», δήλωσε τη Κυριακή ο κυβερνήτης της Riksbank, Stefan Ingves. «Υπάρχει λοιπόν καλός λόγος να πιστεύουμε ότι θα συμβεί [κανονισμός]».

    Sveriges Riksbank Governor Stefan Ingves Ends Subzero Experiment in Global Test Case
    Stefan Ingves

    Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πώς να ρυθμίζουμε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον έλεγχο των εθνικών αρχών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν ήδη, με την Κίνα να εντείνει την πίεση στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων.

    Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε πρόσφατα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται κρυπτονομίσματα για πληρωμή. Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οι traders παραμένουν ενεργοί, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης.

    Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας βρίσκονται στη διαδικασία μελέτης «των διαφόρων τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο Randal Quarles, αντιπρόεδρος της Fed, τον Μάιο. Ωστόσο, χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τη σωστή ρυθμιστική προσέγγιση προτού μπορέσουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για την εποπτεία, πρόσθεσε.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτροπή έχει θέσει το θέμα σε ακρόαση καθώς προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα. Τον Σεπτέμβριο, πρότεινε ένα πιλοτικό καθεστώς για τις υποδομές της αγοράς στην οποία θα διαπραγματεύονται τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

    Η Σουηδία, όπως και η Κίνα, είναι από τις πρώτες χώρες που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τους τράπεζας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να προετοιμαστούν για την εξαφάνιση των μετρητών ως τρόπο πληρωμής και να διασφαλίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γεμίσουν το κενό. Ο Ingves έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η Σουηδία μπορεί να έχει τη δική της e-κορώνα σε περίπου πέντε χρόνια.

    Οι ρυθμίσεις των κρυπτονομισμάτων «πιθανότατα θα έρθουν σε διαφορετικούς χρόνους, σε διαφορετικούς τομείς», δήλωσε ο Ingves.

    Η υπουργός χρηματοοικονομικών αγορών της Σουηδίας, Asa Lindhagen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αυστηρότερων προδιαγραφών για τις πλατφόρμες συναλλαγών επί των κρυπτονομισμάτων. Αλλά την χαρακτήρισε «έργο σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο». Είπε επίσης ότι η αντιμετώπιση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα, είναι ένα «πολύ σημαντικό ζήτημα» που απαιτεί διασυνοριακή εργασία.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ether vs Bitcoin: Ποιο τελικά θα επικρατήσει στην αγορά των crypto – Τα επιχειρήματα των αναλυτών

    Cathie Wood: H superstar επενδύτρια καθησυχάζει την αγορά crypto – «Κανείς δεν σταματάει το Bitcoin»

    Carl Icahn: Ο δισεκατομμυριούχος που σκέφτεται να επενδύσει 1 δισ. στα κρυπτονομίσματα 

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ