• Cryptocurrencies

    Ρωσία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από την Κεντρική Τράπεζα

    • NewsRoom
    Ρωσία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από την Κεντρική Τράπεζα

    Ελβίρα Ναμπιούλινα-Eπικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας


    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στην Ρωσία.

    Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax και την εφημερίδα RBK, το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο πηγές.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έκανε την πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, επειδή οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα στις «ανεπιθύμητες οργανώσεις» και σε Μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».

    Το Interfax αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα και η FSB δεν προέβησαν σε σχόλια προς το Bloomberg.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι στην αντιπολίτευση αναλογεί μόνο ένας ασήμαντος αριθμός συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Ο γενικός όγκος των κρυπτονομισμάτων που κατέχουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, ανέρχεται στα 7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (στην Ρωσία φυλάσσονται περίπου 17 εκατομμύρια κρυπτοπορτοφόλια).

    Η εφημερίδα Kommersant έγραφε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα όπως και ότι η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2021 είχε αποστείλει στις ρωσικές τράπεζες αίτημα αναφορικά με την συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων που αφορούσαν ιδιαίτερα τις συναλλαγές πληρωμών μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας την κίνησή της αυτή «στην εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

    Παράλληλα η εφημερίδα εκτιμούσε ότι ο όγκος της εξωχρηματιστηριακής αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες φθάνει περίπου το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια μηνιαίως εκ των οποίων το 50% αναλογεί στην Ρωσία.

    Τον Δεκέμβριο η Ελβίρα Ναμπιούλινα είχε ταχθεί κατά των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Πριν από τις δηλώσεις της αυτές το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Ρωσία σε κρυπτονομίσματα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ