• Cryptocurrencies

    Κρυπτονομίσματα: Ο 36χρονος προγραμματιστής που δημιούργησε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο crypto της Ινδίας

    • Newsroom
    κρυπτονομίσματα

    Nischal Shetty


    Η πλατφόρμα συναλλαγών με κρυπτονομίσματα που ίδρυσε ο Nischal Shetty στην Ινδία, σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο tokens της χώρας.

    Τώρα, ο 36χρονος προγραμματιστής ετοιμάζεται να μετατρέψει την WazirX στην πρώτη εταιρεία unicorn της Ινδίας, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    “Υπάρχει πάντα ένας λόγος για τον οποίο κάποιος μπαίνει στα crypto”, δήλωσε η Shetty μιλώντας στο CNBC.

    Ο επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής και CEO της WazirX, της πλατφόρμας που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν, να πουλούν και να κάνουν συναλλαγές στα δημοφιλή ψηφιακά νομίσματα, όπως τα bitcoin, ethereum, litecoin και το XRP του Ripple.

    H εταιρεία, που ξεκίνησε το 2018 -με συνιδρυτές του Sameer Mhatre και Siddharth Menon- αξιοποίησε την αυξανόμενη τάση των επενδυτών λιανικής να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα.

    Σε σχεδόν δύο χρόνια, εξαγοράστηκε από την Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο crypto στον κόσμο. Τον Απρίλιο, το κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας, WRX, έφτασε προσωρινά σε αποτίμηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    H εκκίνηση στα social media

    Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το επιχειρηματικό ταξίδι των τριών συνεργατών ξεκίνησε από μία εταιρεία social media.

    «Η πρώτη μου start up αφορούσε τη διαχείριση των social media. Εάν είχατε ένα λογαριασμό στο Twitter, ένα λογαριασμό στο Instagram, θα μπορούσατε να τους διαχειριστείτε από ένα μέρος”, δήλωσε ο Shetty, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση το 2010, λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική.

    Η εταιρεία, που ονομάστηκε στην συνέχεια Crowdfire, απογειώθηκε. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέβαλαν περισσότερους περιορισμούς στα API τους – τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών – καθιστώντας πιο δύσκολο για τρίτους προγραμματιστές να δημιουργήσουν σχετικές επιχειρήσεις. Ο Shetty και οι συνεργάτες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν την τακτική τους.

    «Αυτό με οδήγησε σε ολόκληρο το αποκεντρωμένο οικοσύστημα», συνέχισε, ο Shetty αναφερόμενος στο blockchain – μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που δεν ελέγχεται από κανένα μέρος ή εταιρεία.

    Η μετάβαση στα κρυπτονομίσματα

    Την περίοδο εκείνη υπήρξε άνθηση στην αγορά crypto, κυρίως λόγω του bitcoin. Και το 2018, ο Shetty και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

    «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών χρηματιστηρίων έναντι του τρόπου λειτουργίας των αντίστοιχων ινδικών”, εξήγησε. «Με αυτό, αποφασίσαμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μια πλατφόρμα εστιασμένη στο οικοσύστημα της Ινδίας”.

    Ωστόσο, εβδομάδες μετά την ίδρυση της εταιρείας, η Reserve Bank της Ινδίας προχώρησε στην απαγόρευση πληρωμών με κρυπτονομίσματα. Η WazirX έπρεπε να προσαρμοστεί γρήγορα, ενεργώντας ως θεματοφύλακας τρίτων μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

    Η αλλαγή απέδωσε καρπούς και τον επόμενο χρόνο, τον Νοέμβριο του 2019, η WazirX εξαγοράστηκε από την Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο  κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, που έκανε την πρώτη της εισβολή στην αγορά της Ινδίας.

    Σήμερα, η WazirX ισχυρίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες της έχουν τετραπλασιαστεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και έφτασαν τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ ο όγκος συναλλαγών τον Ιούνιο ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Έχουν εγγραφεί περισσότεροι χρήστες τους τελευταίους τέσσερις, πέντε μήνες από ό, τι τα τελευταία τρία χρόνια. Τόσο γρήγορη ήταν η ανάπτυξη», δήλωσε ο Shetty.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ