• Cryptocurrencies

    Γιατί όσοι ασχολούνται με το bitcoin είναι κυρίως άντρες κάτω των 30 ετών με υπερβολική αυτοπεποίθηση

    Bitcoin

    Bitcoin


    Ήδη, η φρενίτιδα για το WallStreetBets και το GameStop αρχίζει να εξασθενεί.

    Στο απόηχο αυτό βέβαια οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να λησμονούν ότι η πιο ανθεκτική επενδυτική «μανία» τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στο bitcoin.

    Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς οι θεσμικοί επενδυτές προώθησαν το διάσημο κρυπτονόμισμα σε θεαματικά υψηλά επίπεδα, με την τιμή του να ενισχύεται έως και 400% από τις αρχές του 2020.

    Ο γίγαντας των πληρωμών PayPal προσφέρει πλέον υπηρεσίες bitcoin. Η BlackRock ετοιμάζεται να προσφέρει στους πελάτες έκθεση σε μελλοντικά συμβόλαια κρυπτονομισμάτων μέσω νέων κεφαλαίων.

    Ωστόσο, το προφίλ των επενδυτών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τάση που δημιουργείται γύρω από το bitcoin.

    Είναι επενδυτές που διαβάζουν αναλύσεις ότι το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Είναι οι ίδιοι επενδυτές που προειδοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές ότι «πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους» από τέτοιου είδους επενδύσεις.

    Και σύμφωνα με μία βρετανική Fintech που μελετά το bitcoin με δεκάδες χιλιάδες χρήστες, οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές μένουν εκτός της φρενίτιδας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.

    «Τα αγόρια θα είναι αγόρια»

    Με βάση τα δεδομένα που συλλέγει το MarketWatch από την πλατφόρμα Mode, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν bitcoin τα στοιχεία ήταν εντυπωσιακά.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή είναι άνδρες, αποτελώντας το 79% των χρηστών καθώς οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 21%.

    Η Λίζα Κράμερ, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξηγεί ότι πρόκειται για το ορόσημο στις έρευνες χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς από το 2001 με τίτλο  – “Τα αγόρια θα είναι αγόρια: Φύλο, υπερβολική εμπιστοσύνη και κοινές επενδύσεις σε μετοχές “.

    Οι άνδρες ασχολούνται με επενδύσεις σε μετοχές 45% πιο συχνά από τις γυναίκες, κάτι που αποτελεί προϊόν υπερβολικής εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές με υπερβολική αυτοπεποίθηση κάνουν υπερβολικό trade.

    «Αν δούμε από αυτήν την ερευνητική μελέτη ότι οι άνδρες τείνουν, κατά μέσο όρο, να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, η υπερβολική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ανδρών σε αυτές τις πολύ πιο κερδοσκοπικές αγορές», δήλωσε η Κράμερ.

    Χάσμα ηλικίας

    Η βάση χρηστών του Mode αποκαλύπτει επίσης ένα έντονο χάσμα ηλικίας μεταξύ των επενδυτών bitcoin. Τα άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω αντιπροσωπεύουν το 64% των χρηστών της εφαρμογής, με το 86% των πελατών της Mode να είναι κάτω των 41 ετών.

    Αυτό καθιστά τους νέους υπερβολικά ενεργούς στα κρυπτονομίσματα.

    Η Λίζα Κράμερ υποστηρίζει ότι είναι πιθανό οι νεότεροι επενδυτές να έλκονται περισσότερο από μια τεχνολογία που βασίζεται σε επενδύσεις όπως το bitcoin. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεότεροι επενδυτές είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για τις συναλλαγές.

    Ωστόσο, η Kramer πιστεύει ότι η ρίζα του χάσματος ηλικίας είναι η συμπεριφορά.

    “Αυτή η νέα γενιά επενδυτών ίσως δεν έχει βιώσει την οικονομική κρίση του 2007 και του 2008. Επίσης, δεν έχουν βιώσει την έκρηξη του Διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και την επακόλουθη συντριβή του 2000”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Οι παλαιότερες γενιές επενδυτών – έχουν μάθει από το παρελθόν, και είναι λιγότερο διατεθειμένοι να μεταπηδήσουν στην πιο πρόσφατη φρενίτιδα της αγοράς. Είναι πιο προσεκτικοί γενικά και τείνουν να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα ενός διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου», πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμα

    Bitcoin: Στα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους – Άμεση ανάλυση

    Tesla: Το μεγάλο στοίχημα του Έλον Μασκ στο Bitcoin και οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ