• Cryptocurrencies

    Changpeng Zhao: Ένας κατάδικος με 33 δισ. δολάρια περιουσία

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και Ceo του Binance

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και CEO του Binance


    Ο ιδρυτής της Binance κι ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές στο ράλι της κρυπτογράφησης, πριν την ηχηρή πτώση του 2022, ο Changpeng Zhao, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης.

    Η Binance, όπως και άλλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τα τελευταία χρόνια, καθώς το άναρχο τοπίο των crypto επέτρεπε πληθώρα παραβάσεων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους που είδαν τη περιουσία τους να καταρρέει μαζί με την αυτοκρατορία τους, πριν μπουν φυλακή, ο Zhao κράτησε τον τίτλο του και είναι πιθανό να δει αυτούς τους τέσσερις μήνες τη περιουσία του, η οποία σύμφωνα με το Forbes υπολογίζεται για 33 δισ. δολάρια, να αυξάνεται, όσο θα είναι κρατούμενος.

    Η μεταμέλεια

    Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Zhao σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την επίλυση μίας πολυετούς έρευνας, η οποία οδήγησε σε διακανονισμό ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Binance.

    O 47χρονος Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και σχηματίστηκε ένα διοικητικό συμβούλιο με ανεξάρτητα μέλη.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει μία ποινή μεταξύ 12 και 18 μηνών, για τον ιδρυτή της Binance, ο οποίος επέτρεψε παράνομες δραστηριότητες μέσω της πλατφόρμας του.

    Η ποινή τελικά ήταν μόνο τέσσερις μήνες, καθώς ο Zhao εμφανίστηκε μεταμελημένος στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι πλέον η εταιρεία κάνει προσπάθειες να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών.

    Οι περισσότεροι αναλυτές δεν στέκονται στο γεγονός ότι ο Zhao «έπεσε στα μαλακά», αλλά σε μία ξεχωριστή περίπτωση ενόχου, του οποίου η περιουσία δεν μπήκε ποτέ στο στόχαστρο των αρχών και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο αυτός θα εκτίει τη ποινή του.

    Άλλωστε ο ίδιος παραδέχθηκε μόνο μία από τις κατηγορίες, αυτή για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου των ΗΠΑ, με τα περιουσιακά του στοιχεία να μην επηρεάζονται καθώς δεν συνδέονται άμεσα με εγκληματική δραστηριότητα.

    Στον χώρο των crypto ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση, ενός δισεκατομμυριούχου που καταδικάστηκε αλλά διατήρησε το «πάσο» του στο κλαμπ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

    Είναι πρόσφατες άλλωστε οι μνήμες από τον Sam Bankman Fried, ο οποίος εκτός από την ελευθερία του έχασε και όλη την περιουσία του.

    Θέση ισχύς

    H Binance ήταν μία από τις λίγες εταιρείες κρυπτογράφησης, που κατάφερε να σταθεί, ύστερα από τη σαρωτική βουτιά των crypto. Δεκάδες χρηματιστήρια πτώχευσαν, το ένα μετά το άλλο, απάτες αποκαλύφθηκαν και εκατομμύρια πελάτες έχασαν τα λεφτά τους.

    Με καθυστέρηση σε σχέση με τη Wall Street, η κρυπτογράφηση κατάφερε να ανακάμψει και η Binance, η οποία άντεξε, πλέον απολαμβάνει τα προνόμια του ξέφρενου ράλι του Bitcoin.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι πρόσθεσε περισσότερους από 40 εκατομμύρια νέους χρήστες το 2023, αυξημένους κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, τα χαρτοφυλάκια των πελατών έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία κατέγραψε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για τους 12 προηγούμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο.

    Ο Zhao έχει το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας, άρα απολαμβάνει και το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών.

    Ο ίδιος φαίνεται να έχει περάσει το «τεστ» από τους επενδυτές. Όταν ο Sam Bankman Fried κατηγορήθηκε, αντέδρασε με πανικό, χάνοντας την αξιοπιστία που είχε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια, ως το παιδί-θαύμα των crypto.

    Αντίθετα, ο Zhao επέλεξε να δηλώσει ένοχος για μία από τις κατηγορίες, δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές και δεν προχώρησε σε άβολες δηλώσεις που θα γκρέμιζαν το προφίλ του.

    Ένα ακόμα ατού του Zhao ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία του όχι μόνο άντεξε, όταν το ντόμινο καταρρεύσεων σε άλλα κρυπτονομίσματα ήταν στο ζενίθ του, αλλά λειτούργησε ομαλά για τους πελάτες του, χωρίς να προκαλέσει πανικό, σε μία περίοδο που όλα γκρεμίζονταν τριγύρω.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

    L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

    Sam Bankman Fried: 25 χρόνια κάθειρξη στον έκπτωτο μεγιστάνα της κρυπτογράφησης



    ΣΧΟΛΙΑ