• Cryptocurrencies

    Sam Bankman Fried: 25 χρόνια κάθειρξη στον έκπτωτο μεγιστάνα της κρυπτογράφησης

    • NewsRoom
    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX

    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX


    Ο συνιδρυτής της FTX Sam Bankman Fried καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πελάτες της εταιρείας του.

    Η απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο σε μία ιστορία που συντάραξε τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

    Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis A. Kaplan επέβαλε την ποινή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, λίγα λεπτά αφότου ο Bankman-Fried δήλωσε ότι «λυπάται για ό,τι συνέβη».

    Σημειώνεται ότι ο 32χρονοα αντιμετώπιζε έως και 110 χρόνια πίσω από τα κάγκελα μετά την καταδίκη του πέρυσι για επτά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας.

    «Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απογοητευμένοι», δήλωσε ο Bankman-Fried κατά την ακρόαση της καταδίκης του το πρωί της Πέμπτης. «Λυπάμαι γι’ αυτό. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη», ανέφερε.

    Η απάτη των 10 δισ. δολαρίων

    Με τα στοιχεία να είναι αδιαπραγμάτευτα για το αν υπήρξε ή όχι απάτη σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το  δικαστήριο της Νέας Υόρκης κλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να λάβει μία απόφαση για το αν το παιδί-θαύμα της κρυπτογράφησης και διάσημος φιλάνθρωπος είναι ένας οικονομικός απατεώνας της σειράς ή ένας σεσημασμένος κακοποιός.

    Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 40 έως 50 ετών για την υπόθεση που έχουν χαρακτηρίσει  «πιθανότατα τη μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας» με περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η νομική ομάδα του Bankman-Fried βέβαια, υποστήριξε ότι η ποινή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6,5 χρόνια, επικαλούμενη τη φιλανθρωπική του δράση, ενώ υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς διαστρέβλωσαν την αλήθεια, παρουσιάζοντάς τον ως έναν «διεφθαρμένο σούπερ κακό», ο οποίος θα έπρεπε να γεράσει στη φυλακή.

    Ο νέος Μάντοφ;

    Πρακτικά ο SBF έπρεπε να αντιμετωπίσει τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, δηλαδή τους πρωταγωνιστές σε προηγούμενες οικονομικές απάτες καθώς και την παραδειγματική τους τιμωρία.

    Είναι ο 32χρονος ο νέος Μπέρναρντ Μάντοφ, ήταν το ερώτημα που απασχόλησε κατά τη διάρκεια της δίκης, με την ετυμηγορία τελικά να δίνει την τελική απάντηση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο  Μάντοφ, καταδικάστηκε με ποινή 150 ετών και πέθανε το 2021 μετά από δώδεκα χρόνια στη φυλακή.

    Ο Sam Bankman Fried εμφανίστηκε σαν διάττοντας αστέρας στον χώρο της κρυπτογράφησης, με τα media να παραληρούν εν μέσω μιας φρενίτιδας για τα κρυπτονομίσματα. Το παιδί θαύμα, ο νέος Μπάφετ, ο βασιλιάς της κρυπτογράφησης ήταν μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έλαβε. Όλα αυτά μέχρι να ανακαλυφθεί ότι η εταιρεία του FTX είχε δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα εξαπάτησης, με τον ίδιο τον Bankman-Fried να χρησιμοποιεί ερήμην των επενδυτών τα χρήματά τους για δικές του ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

    Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν μετά τον Νοέμβριο του 2022, όταν και κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα η εταιρεία του, δεν βοήθησαν το προφίλ του μέχρι τότε ιδιόρρυθμου επιχειρηματία.

    Εξωφρενικά έξοδα, εταιρείες φαντάσματα, ύποπτες διαδρομές χρημάτων επιβάρυναν την εικόνα του, ενώ οι μέχρι τότε συνεργάτες του, στράφηκαν εναντίον του στο δικαστήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Sam Bankman-Fried (FTX): Εισαγγελείς προτείνουν φυλάκιση 40 έως 50 ετών για το σκάνδαλο των 8 δισ. δολαρίων

    Novogratz: Πώς εκτόξευσε την αξία της εταιρείας του χάρη στο ναυάγιο της FTX

    FTX: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες o πρώην μεγιστάνας Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ – Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 115 χρόνων



    ΣΧΟΛΙΑ